Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Uitstel van executie

Ondanks de deal die Griekenland heeft gesloten met de Europese Unie, het IMF en de ECB lijkt het onherroepelijk dat de Grieken toch op weg naar zijn naar een faillissement en een exit uit de eurozone. Het enige wat er nu bereikt is, is dat een ongeordende default van Griekenland is voorkomen. Het neemt niet weg dat, ondanks een kwijtschelding van 107 miljard euro door de bankensector, Griekenland nog steeds volop in de problemen zit. Zij hebben dan wel succes geboekt bij de herstructurering van hun schuld, maar door de krimp van de de Griekse economie met zo’n 8% per jaar zullen de toch al magere inkomsten voor de Griekse overheid nog meer verminderen en zal het overheidstekort alleen maar toenemen. De aangekondigde extra steun van 130 miljard euro zal in gedeeltes worden uitbetaald en bij ieder stapje gaat de “Trojka” kijken of Griekenland voldoet aan de opgelegde voorwaarden. Iedere keer als er een tranche moet worden uitbetaald zal er gekeken worden of de Grieken voldoen aan de eisen van o.a. de privatisering en de bezuinigingen. Volgens Valentijn van Nieuwenhuizen van ING Investment Management is Griekenland op de korte termijn gered van een faillissement, maar we gaan zeker terugkomen bij Griekenland omdat de groeiscenario´s voor de Griekse economie veel te gunstig zijn ingebakken in de deal. Hij verwacht dat er dit jaar al afwijkingen in de doelstellingen zullen plaatsvinden en dat het zéér onwaarschijnlijk is dat in 2020 de Griekse staatsschuld is teruggebracht naar 120% van het BNP. Het gevolg hiervan zal zijn dat, in navolging van de bankensector ook de overheden zullen moeten gaan afschrijven op de Griekse staatsobligaties. De Franse assetmanager AXA IM denkt dat een exit van Griekenland uit de eurozone en een verdere default onvermijdelijk is.

Belastingbetaler draait op voor 300 miljard

Volgens AXA IM zullen de totale verliezen, veroorzaakt door deze gebeurtenis, bijna 300 miljard euro gaan bedragen bovenop het verlies van de 107 miljard euro die de private bankensector al voor haar rekening heeft genomen. Van deze 300 miljard euro zou zo’n 90% voor rekening van de belastingbetaler komen.

Dat het zover heeft kunnen komen komt vooral door de krampachtige pogingen om Griekenland binnen de eurozone te houden, de weifelachtige houding van de Europese politici om spijkers met koppen te slaan en het getreuzel van de  banken om in een eerder stadium hun verlies te nemen. Ook de uitslag van de binnenkort te houden verkiezingen in Griekenland kan roet in het eten gooien omdat niet zeker is of de nieuw gekozen Griekse regering zich aan de gemaakte afspraken zal gaan houden. Aan het einde van het liedje zal blijken dat Griekenland alsnog failliet gaat, uit de eurozone moet stappen en dat de kosten voor de belastingbetaler tot een maximum zijn opgelopen.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl