Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Automatische sancties blijkt loze kreet

Jan Kees de Jager

Harde afspraken zijn er gemaakt door de Ministers van Financiën van de eurolanden: “Op straffe van automatische sancties zal ieder land zich moeten houden aan de begrotingseisen.”  Economen geloofden het niet zo en hadden het al voorspeld: “Er gaat niet veel terechtkomen van deze afspraken.” Om landen te dwingen zich aan de begrotingsafspraken te  houden dienen zelfs grondwetswijzigingen te worden doorgevoerd. Wanneer landen zich er niet aan houden treedt er een een automatisch sanctiesysteem in werking met als consequentie hoge boetes. Ondanks deze keiharde afspraken beginnen er zich nu al scheuren af te tekenen in dit akkoord. De begrotingstekorten zijn momenteel zo hoog dat het haast onmogelijk is om in korte tijd de 3% te kunnen halen. Voor Spanje bijvoorbeeld is het onmogelijk om in één jaar tijd een sprong te maken van een tekort van 8,5% naar 3%. De Ministers van Financiën van de eurolanden hebben aanvaard dat Spanje dit  jaar een begrotingstekort heeft van 5,3% in plaats van de 4,4% die aanvankelijk was afgesproken. Beide percentages zijn een flink stuk verwijderd van de oorspronkelijke 3% maar daar heeft men het er nu al niet meer over.

Ook Nederland haalt de 3% niet

Minister Jan Kees de Jager roept al zo lang de schuldencrisis duurt dat het een absoluut vereiste is dat iedereen zich aan de begrotingsafspraken houdt en heeft steeds met een beschuldigend vingertje gewezen naar landen die deze dreigden niet na te komen. Nu blijkt dat Nederland zelf de begrotingsregels niet kan nakomen. Nederland stevent in 2013 af op een begrotingstekort van 4,5%. Niet zo sterk voor een Minister van Financiën die al anderhalf jaar lang met stoere woorden anderen de les leest over de noodzaak van een maximaal begrotingstekort van 3%. Premier Rutte zei dat Nederland zich aan de afspraken zal moeten houden maar verzwakte zijn eigen uitspraak met de mededeling dat er wel ruimte zit in de Europese begrotingsregels. “Het is aan de Europese Commissie om te bepalen of Nederland zich aan de afspraken houdt”, aldus Rutte.

Omdat er nu dus al gemorreld wordt aan de 3%-afspraak en aan Spanje inmiddels een versoepeling is toegestaan zullen meerdere landen volgen die  hiervoor in aanmerking willen komen en zijn we eigenlijk weer net zo ver als waar we stonden voor het uitbreken van de schuldencrisis, namelijk het niet (willen of kunnen) nakomen van het “Stabiliteits- en Groeipact”.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl