Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Aanbieden vaste baan gedaald met 97%

Er lijkt een einde te komen aan het tijdperk van vaste banen. Was het tot voor kort nog zo dat je bij een sollicitatiegesprek een vaste baan kreeg aangeboden met een gemiddelde proeftijd van 3 maanden, tegenwoordig is dit zo goed als uitgesloten. Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers niet meer bereid zijn om sollicitanten een vaste baan aan te bieden. In 2011 zijn er in Nederland totaal 2000 vaste contracten aangeboden, tegen 83.000 in 2010. Dat is een daling van maar liefst 97%. Het UWV verbaast zich enorm over deze spectaculaire daling en heeft hier ook geen verklaring voor. Een woordvoerder vroeg zich af: “Waarom heeft deze trend zich  nog niet in 2009 of 2010 voorgedaan?” Hij vervolgde: “Vermoedelijk heeft het het te maken met de aanhoudende onzekerheid die over de markt hangt, maar dat weten we niet zeker.”

Werkgevers zijn huiverig

Steeds meer werkgevers zijn huiverig om nieuw personeel aan te nemen met een vast contract. In 2011 groeide het aantal banen met een langdurig tijdelijk contract van 227.000 naar 368.000. In het verleden boden dergelijke tijdelijke contracten uitzicht op een vaste baan als de werknemer goed beviel, maar tegenwoordig komt er zelden een vast contract uit voort. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelt vast dat het vertrek van een werknemer met een langdurig tijdelijk contract in 80% van de gevallen wordt vervangen door een nieuweling en dat werkgevers steeds vaker het werk laten doen door tijdelijke werknemers. In de bouw bijvoorbeeld nam het aantal vaste contracten af met 4.000 terwijl er 12.000 banen bijkwamen voor korte tijdelijke contractanten en zzp-ers.

ZZP-ers

Arbeidseconoom Ronald Dekker, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, heeft onderzoek gedaan naar het werkelijke aantal zzp-ers in Nederland. Hij kreeg vaak te horen dat er ongeveer een miljoen zzp-ers zouden zijn. Om tot een goed overzicht te komen moest hij eerst vaststellen wat de definitie van een zzp-er is. Volgens de ruimste omschrijving is een boer, een slager of een kroegbaas zonder personeel ook een zzp-er. Hij gebruikte de definitie die gehanteerd wordt door het EIM, het onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf. Iemand is pas een zzp-er als hij geen bedrijfsruimte heeft en geen goederen verkoopt, maar alleen zijn eigen diensten aanbiedt. In 2009 waren er in Nederland 6,5 miljoen werknemers met een vaste aanstelling, 537.000 werknemers  met een flexibel contract, 300.000 zelfstandigen met personeel en 632.000 zelfstandigen zonder personeel. Als hier de boeren, winkeliers en kroegbazen als zelfstandigen zonder personeel worden afgetrokken dan kom je uit op zo’n 400.000 zzp-ers. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en is het aantal ingeschreven zzp-ers met ruim 113.000 toegenomen tot 513.000.

Naar Amerikaans voorbeeld

Volgens de politici zou het voor de burger alleen maar beter worden als de Europese Unie een monetaire unie zou worden met één munt. De burger hoefde volgens hen niet bang te zijn voor een afbraak van de sociale zekerheden. Door de open grenzen en de vrije vestigingsmogelijkheden van iedere Europeaan in de aangesloten lidstaten zou de economie en de werkgelegenheid een geweldige impuls krijgen en zouden we het allemaal een stuk beter krijgen. We zijn inmiddels ruim 10 jaar verder en alles wat we zien om ons heen is kommer en kwel. Ineenstortende economieën en massaontslagen zijn aan de orde van de dag  en werkloosheidspercentages van meer dan 20% zijn al lang geen uitzondering meer. Het Amerikaanse voorbeeld van een vrije markteconomie en privatisering van overheidsfuncties is tot wereldgodsdienst verheven. De graaicultuur van frauderende mensen aan de top van de financiële instellingen en het bedrijfsleven zijn er  de oorzaak van dat de welvaart voor de gemiddelde Europeaan een zinkend schip is geworden die op het punt staat om voorgoed onder water te verdwijnen. In zo’n corrupt en malafide systeem past geen vaste banencultuur en deze zullen in de toekomst dan ook zeker verdwijnen. De sociale zekerheden worden aan alle kanten afgebroken en we zijn inmiddels aangeland bij de situatie dat niemand meer zeker is van zijn baan en dat je van de één op het andere moment te horen kan krijgen dat je aanwezigheid niet meer op prijs wordt gesteld.

Met dank aan onze ‘onzelfzuchtige’ leiders.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl