Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

All time high

Nog nooit was het Amerikaanse begrotingstekort zo hoog! In de maand februari hebben de Verenigde Staten $334 miljard uitgegeven, terwijl er maar $105 miljard aan inkomsten tegenover stond. Het tekort voor de Amerikaanse overheid bedroeg dus $229 miljard. Aan de overkant van de oceaan wordt herhaaldelijk kritiek geleverd op de wijze waarop de Europese lidstaten omgaan met de staatsschuld van Griekenland. Over de manier waarop zijzelf met de overheidsuitgaven omgaan hoor je weinig kritiek. Ook vanuit Europa luidt niemand de alarmbel over het waanzinnige begrotingstekort van de Verenigde Staten. Deze tekorten worden gefinancierd door de uitgifte van nieuwe obligaties. De staatsschulden van de Verenigde Staten rijzen de pan uit. Was deze op 1 februari van dit jaar 15.303 miljard dollar, inmiddels is deze opgelopen tot 15.514 miljard dollar op 17 maart, een verhoging van de schuld dus met gemiddeld een kleine 5 miljard dollar per dag! Het lijkt wel alsof het niet op kan in Amerika.  Als de Amerikaanse overheidsuitgaven in dit tempo doorgaan dan moet het onvermijdelijk een keer mislopen. De korte termijnrente van 0,1% en de 10 jaar rente van 2,3% doet de regering Obama verleiden tot het absurde overschrijden van het begrotingstekort. Voor de korte termijn zijn de overheidsuitgaven weliswaar waanzinnig te noemen ten opzichte van de inkomsten, maar bij deze rentestanden nog net te overzien. Ook heeft  Obama van Ben Bernanke vernomen dat hij van plan is om de rentestanden voorlopig tot 2014 op het huidige niveau te houden.

Rente zal een keer gaan stijgen

Maar wat als de FED, door omstandigheden gedwongen, moet besluiten om de rente te gaan verhogen? Deze lage rentestanden kunnen namelijk niet blijven duren. Stel dat de VS 5% rente moet gaan betalen over de schulden, dan zouden ze $775 miljard per jaar jaar moeten gaan betalen in plaats van nu $227 miljard. Dat zou betekenen dat alléén de  rente al 31% van het totale budget zou opvreten. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Ben Bernanke het zover zal laten komen maar toch, deze lage rentestanden zijn op den duur niet houdbaar en zullen ongetwijfeld een keer gaan stijgen. Mocht dit gaan gebeuren dan komt er een nieuw probleem om de hoek kijken omdat de banken vol zitten met zgn. rentederivaten. Deze rentederivaten zijn een soort verzekering tegen een stijgende rente. Een recent voorbeeld van hoe fout het kan gaan met dit soort derivaten is woningcorporatie Vestia, die zich rijk rekende door zich te verzekeren tegen een stijgende rente maar door het uitblijven ervan anderhalf miljard euro verloor. Het is gebruikelijk deze derivaten af te dekken door delta-hedging. Bij elkaar een behoorlijk ingewikkeld gebeuren en voor een leek moeilijk te begrijpen. Beleggingsadviseur en beursgoeroe Maarten Verheyen doet hier een poging om het u uit te leggen. Het totale uitstaande bedrag van dit soort rentederivaten, bedraagt momenteel een slordige $ 451 biljoen. Dat is 15 keer groter dan de markt voor de Credit Default Swaps (CDS) die in 2008 verantwoordelijk waren voor het ineenstorten van het financiële systeem. Toen gingen duizenden miljarden dollars in rook op.

Dat de Amerikanen met vuur spelen moge duidelijk zijn en je moet er niet aan denken wat er met de financiële instellingen gaat gebeuren als de rente inderdaad een keer gaat uitbreken en deze verzekeringen uitbetaald moeten worden.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl