Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Afkicken van leenverslaving

Boele Staal

Boele Staal, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), pleit ervoor dat bedrijven voor hun bedrijfskredieten naar alternatieve financieringen gaan zoeken. Hij vindt dat Nederlandse bedrijven moeten afkicken van hun verslaving aan bankleningen. Volgens Staal zijn bedrijven veel te afhankelijk geworden van bankkredieten. Hij vindt dit nodig omdat de banken door strengere kapitaals- en liquiditeitseisen minder speelruimte krijgen. “Geld wordt duurder en banken mogen minder risico lopen”, zegt de bestuurder. De heer Boele Staal mag dan voorzitter zijn van de Nederlandse Vereniging van Banken, maar zijn uitspraak laat zien dat hij van origine geen ‘echte’ bankier is.

Van 1998 tot 2007 was hij was hij Commissaris van de Koningin in Utrecht en lid van de Eerste Kamer voor D66 (1991-1998). Hij begon zijn loopbaan bij de politie en na het doorlopen van allerlei functies werd hij in 1982 politiechef in Almere. Tijdens het uitvoeren van deze functie vond hij dat leden van de toenmalige Centrumpartij ontslagen moesten kunnen worden. In 1987 stopte hij zijn overheidsfunctie en stapte over naar het bedrijfsleven. Hij werd commercieel directeur van uitzendbureau ASB en later algemeen directeur van beveiligingsbedrijf Randon.

Drugsdealer

In hoeverre de uitspraak van Boele Staal de instemming heeft van de aangesloten bankiers is koffiedik kijken. Feit is dat de bankensector hiermee afstand neemt het standpunt van de vorige voorzitter, Piet Moerland. Deze zei dat de kerntaak van de banken gelegen is in het verlenen van financiële diensten. Natuurlijk zal Boele Staal het verlenen van financiële diensten nog wel als een taak van de banken zien maar niet meer als een kerntaak. Hij geeft te kennen dat banken nieuwe kerntaken hebben en dat is het eigen vermogen opkrikken en minder risico lopen. Precies op het moment dat het bedrijfsleven staat te springen om liquide middelen teneinde de economie weer vlot te kunnen trekken laat hij weten dat de banken niet bereid zijn om deze middelen beschikbaar te stellen. Ook in de particuliere sector geven de banken niet meer thuis. De huizenmarkt zit volkomen op slot omdat de banken in de meeste gevallen niet meer bereid zijn om hypothecaire leningen te verstrekken. De banken gedragen zich als een drugsdealer die de mensen eerst verslaafd maakt aan drugs en vervolgens niet meer levert om de prijzen ervan op te kunnen drijven. De opmerking van de heer Staal dat geld duurder is geworden is in tegenspraak met de zo goed als gratis 1000 miljard euro die de banken in december 2011 en februari 2012 mochten ophalen bij de Europese Centrale Bank. In plaats van dit geld te gebruiken voor het beschikbaar stellen van bedrijfskredieten om zodoende de economie weer los te trekken, zijn de banken opnieuw voor de verleiding bezweken om snel geld te verdienen en verkopen ze ondoorzichtige en zéér risicovolle derivaten aan de markt om maar zoveel mogelijk winst te kunnen opstrijken. De meest recente voorbeelden hiervan zijn woningcorporatie Vestia en de Amarantis Onderwijsgroep die tezamen meer dan 1,7 miljard euro verloren aan deze ingewikkelde en moeilijk te begrijpen derivaten rotzooi.

 


 • Het eigen vermogen opkrikken en minder risico lopen is altijd al de enige echte doelstelling van de banken geweest. Deze man representeert op uitstekende wijze het denken van banken. Zij gave is gebrek aan diplomatie en daardoor hoor je via hem exact wat de banken echt willen en hoe zij echt denken. Het zijn private ondernemingen met als enige doelstelling vermogens- en winst maximalisatie.

  De grote fout die zij maken en onderwijzen is, dat zij geld leidend hebben gemaakt in plaats van volgend. Er worden geen passies gevolgd er zijn geen commitments, er zijn geen hogere doelstellingen die je in je eentje niet kunt bereiken, niets van dat alles. De banken klagen nu dat zij als thé root of all evil worden gezien. Zij zijn het. En het ergste bewijs daarvan is, dat zij het zelf niet in de gaten hebben.

  Banken mogen ongelimiteerd geld maken. Wat voor jou en voor mij schuld is, dat is voor hen geld. Daarbij mogen zij ook nog eens naar eigen inzicht rente heffen. En niet zomaar rente, nee, zij mogen ook nog eens rente over rente heffen waardoor hun machtspositie onmiddellijk duidelijk is voorzover dat het nog niet was in de praktijk. Door structureel minder besteedbaar geld en meer schuld-geld in omloop te houden verdienen zij ten slotte ook nog eens aan alle executies die zij uitvoeren. Wat vroeger met individuen gebeurde en met de koloniën, gebeurt nu met hele landen in het Westen zelf. Dat is nog nooit eerder op deze schaal voorgekomen. Daarbij wordt ons (via alle door deze banken gefinancierde media) duidelijk gemaakt, dat de Grieken na al die duizenden jaren ineens luie aardvarkens geworden zijn. En niet alleen de Grieken, nee, ook de Portugezen, de Spanjaarden en Italianen. Ierland wordt daarbij onder druk gezet om toch vooral hun financieringshulp te aanvaarden en het pakket machtsmisbruik maatregelen waarmee hun economie nog verder achteruit kachelt zonder instemming van het volk door te voeren. Als dat geen machtspolitiek is!

  Wat de oplossing is weet ik ook niet. Er zijn meerdere oplossingsvarianten. Maar in ieder geval moeten er enkele bankiers van het wereldtoneel verdwijnen en dat zijn juist en met name de types a la Boele Staal met hun weerzinwekkende virtuele onpersoonlijke gezichten en praatjes. Verder moet bankieren weer simpel worden. Geld met geld verdienen moet verboden worden, net zoals rente op rent heffen. Het kunstmatig in standhouden van schaarste moet verboden worden op alle gebied. Geld, energie, productiemiddelen, alles.

  Thumb up 21 Thumb down 0

 • dvhaaren

  Meer en steeds meer blijkt dat de politiek voor sommige niets anders is dan een kweekvijver en opstap voor emotieloze hebzuchtigheid. Kijk wat er nu weer gebeurt bij amarantes, vestia en bijv. philadelfia en dan nog maar te zwijgen over over de bouwfraude, enz. enz. Ze hebben zich o.a door de privatisatie genesteld in allerlei besturen en commissariaten. Er verstand van hebben is nog maar de vraag. Het enige verstand dat aan een waarschijnlijkheid grenzende zekerheid grenst is een schaamteloosheid die zijn weerga en verkwisting van gemeenschapsgeld niet kent. Een aantasting van de democratie ten kost van een ongebreidelde zelfverrijking. Hoe ver moeten deze ziekelijke personen zich niet verheven voelen en dat brengt ook nog kinderen voort. Wellicht zou het voor hun ook kunnen gelden die verplichte anti conceptie. Maar dat zal wel een illusie zijn diefjes en diefjes maten beschermen de eigen soort. Zelfreflectie is bij hun iets vreselijks stel je voor zij mogen toch niet voor zichzelf en anderen afgaan.

  Thumb up 4 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl