Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Europese regelgeving

Precies op het moment dat de onderhandelaars van de VVD en het CDA dachten dat ze er met de PVV waren uitgekomen, kwam Geert Wilders afgelopen zaterdag met de mededeling dat er geen akkoord zou komen. Volgens Wilders was er door de PVV fractie unaniem besloten dat zij zich niet konden verenigen met de voorgestelde bezuinigingen. Tijdens de persconferentie liet hij herhaaldelijk weten dat er voor de PVV twee héél belangrijke punten centraal staan als reden voor zijn afwijzing. Ten eerste, de financiële gevolgen voor de ouderen in de samenleving en ten tweede, zijn weerzin tegen de bemoeizucht en regelgeving uit Brussel. Hij vindt dat de AOW’ers niet mogen opdraaien voor de kosten van de frauderende Grieken en andere Europese landen die er een zooitje van hebben gemaakt. Op zondag liet hij weten dat voor de PVV ‘de dictatuur van de Europese Unie’ hét thema voor de komende verkiezingscampagne zal zijn. Alle pijlen van Wilders zullen erop gericht zijn om de legitimiteit van de begrotingseisen van  Europa aan aan te vechten. Hij was toch al geen voorstander van de Europese Unie, maar nu gaat hij frontaal in de aanval tegen wat hij noemt: “De dictatuur van de Europese Unie” en kiest hij bewust voor een tactiek die voor de PVV alles of helemaal niets kan opleveren. Hij speelt in op de anti Europese gevoelens die momenteel bij veel mensen leven. Hij staat hierin niet alleen en je moet niet gek staan te kijken als dit standpunt hem bij de komende verkiezingen veel stemmen zal gaan opleveren. Ook de SP moet eigenlijk niets van Europa hebben en de kans dat een groot deel van de Nederlandse bevolking ervoor kiest om afstand van Brussel te nemen is zeker aanwezig. Zowel extreem links als extreem rechts zal veel kiezers aantrekken met dit standpunt omdat er onder een groot deel van de kiezers steeds meer weerzin is tegen Europa.

Angst voor financiële markten

Voor de overige partijen zijn het niet meer de politieke standpunten die bepalend zijn voor het beleid maar eerder de angst voor een afwaardering door de financiële markten. Minister Jan Kees de Jager benadrukt telkens weer dat, indien het begrotingsbeleid een tekort van meer dan 3% oplevert, er grote kans bestaat dat Nederland zijn triple A status zal verliezen. Aangezien de financiële markten voor het grootste gedeelte bestaan uit banken, beleggers en kredietbeoordelaars, en de banken feitelijk de oorzaak zijn van alle ellende waarin we nu verkeren, is het niet zo verwonderlijk dat de Europese bevolking zich zo langzamerhand afkeert van de terreur van deze financiële instellingen. Ook het verwijt van Wilders dat het CDA en de VVD niet bereid zijn om de extreme bezuinigingen te realiseren door een inkrimping van de eigen uitgave, maar de rekening te laten betalen door de bevolking zal veel kiezers aanspreken. Dat het CDA en de VVD nu de zwarte piet aan Wilders toespelen getuigt van een goedkoop soort van ‘populistische’ retoriek. Je kan je twijfels hebben over een aantal ongenuanceerde uitspraken van Geert Wilders maar hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat Europa wat hem betreft samen met de euro de pot op kan. Hij heeft tenslotte niet voor niets een onderzoek laten uitvoeren om te kijken of het mogelijk is een terugkeer naar de gulden te realiseren. Als de Nederlandse kiezer zich zal uitspreken tegen het bewind in Brussel dan kan dit grote gevolgen hebben voor het voortbestaan de Europese Unie in zijn huidige vorm.

Frankrijk

Het is niet alleen de Nederlandse bevolking bij wie het draagvlak voor Europa tanende is. Grote delen van de bevolking van zowel de Noordelijke als de Zuidelijke lidstaten komen langzamerhand tot het besef dat de invloed van de financiële sector op de politici van Europa de burger eerder in de armoede stort dan dat het voor een stabiele groei van de welvaart leidt. Ook in Frankrijk is deze tendens gaande, getuige de winst bij de presidentsverkiezingen in de eerste ronde voor François Hollande. Hij behaalde 28,63% van de stemmen tegen ruim 25% voor de zittende president Sarkozy. Van Hollande is bekend dat hij het niet eens is met eisen van de financiële sector om dermate bezuinigingen door te voeren die een rem op de economische groei zullen zetten. Een grote verrassing was het dat de extreem rechtse Marine Le Pin bijna 20% van de stemmen binnenhaalde. Dit kan voor de pro Europese Sarkozy nadelige gevolgen hebben omdat de kiezers van Marine Le Pin in de 2e ronde op 6 mei waarschijnlijk massaal op Hollande zullen gaan stemmen.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl