Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Wisten de banken van fraude?

Bij het aan de man brengen van de rentederivaten die woningcorporatie Vestia financieel aan de rand van de afgrond brachten moeten we ons afvragen welke rol de banken hierbij gespeeld hebben. Vestia is in ieder geval van plan om naar de rechter te stappen om aan te tonen dat de banken fout zaten bij het verkopen van deze producten aan een ‘eenvoudige corporatie’. Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalig financieel topman van Vestia, Marcel de V, van omkoping bij de verkoop van de contracten aan Vestia. Deze is in voorlopige hechtenis genomen. Een andere verdachte in deze zaak is Arjan G., een medewerker van FiFa-Finance in Laren, die als tussenpersoon functioneerde tussen de banken (ABN-Amro en Deutsche Bank) en Vestia. Deze tussenpersoon is niet in hechtenis genomen omdat hij volgens het OM zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek.

Gezamenlijke workshops

Onderzoek naar FiFa-Finance leverde, behalve een ontoegankelijke website (under construction) , niet veel op. Gezien de enorme bedragen die gemoeid zijn bij dit soort transacties is het héél vreemd dat er zaken gedaan wordt met een bedrijf waarvan de website niet bereikbaar is vanwege het feit dat deze ‘under construction’ is. Natuurlijk is het zo dat een website under construction kan zijn, maar zolang deze nog niet operationeel is dan maak je toch nog gebruik van de ‘oudere’ website? Kennelijk is het bedrijf FiFa-Finance zo nieuw dat er geen vorige website is, alhoewel de copyrights geclaimd worden vanaf 2006. Je kan je afvragen wat de beweegredenen zijn van het grote Vestia om met zo’n mistig bedrijfje voor miljarden euro’s zaken te doen. Gezien de aard van de transacties mag je verwachten dat er zaken worden gedaan met een gerenommeerd en betrouwbaar bedrijf en niet een bedrijfje wat alléén maar via het volgen van een een aantal wazige LinkedIn accounts op te sporen is voor wat betreft hun activiteiten. Ook het e-mailadres van dit bedrijf getuigt niet echt van een professionele instelling ([email protected]). Wel is gebleken dat de ABN-Amro en de Deutsche Bank samen met een drietal FiFa-Finance ‘partners’ workshops hebben gehouden voor het aan de man brengen van derivaten aan corporaties en decentrale overheden. Op 22  maart van dit jaar bijvoorbeeld sprak Stephan Westerdijk (ABN AMRO, Manager Public Sales) tijdens een workshop over een duurzame derivatenportefeuille, gevolgd door Leroy van Dijk, Arjan G. en Remco Postuma van FiFa-Finance over ‘slimme financierings- en hedgeproducten’ in de markt van vandaag. Vervolgens werd het spreekgestoelte overgenomen door Melahat Yucel (Deutsche Bank, vice president) en Claus Telaar (Deutsche Bank, Director / Head of Public Sector) over een nieuwe manier om efficiënter gebruik te maken van werkkapitaal.

Voor zover wij het kunnen bekijken riekt het hele FiFa-Finance gebeuren naar een aantal ‘snelle’ jongens die héél vlug héél veel geld willen verdienen en verder onderzoek zal uitwijzen of ze er door Vestia zijn tussen gezet of door de ABN-Amro en de Deutsche Bank.

Zorgplicht

Woningcorporatie Vestia wil nu aantonen dat de banken afwisten van deze omkoping. Als Vestia hierin niet slaagt dan willen zij zich beroepen op de zorgplicht van de banken. Deze hadden namelijk nooit de ingewikkelde rentederivaten aan de woningcorporatie mogen verkopen, althans niet in deze belachelijke aantallen. Wanneer Vestia in het gelijk wordt gesteld dan draaien de banken op voor honderden miljoenen euro’s. Mocht de rechter Vestia in het ongelijk stellen dan kost het de woningcorporatie miljarden euro´s. Maar omdat Vestia in dat geval een beroep kan doen op het waarborgfonds, draait uiteindelijk de belastingbetaler ervoor op.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl