Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Voedingsbodem voor fascisme

De vernederingen en bijkomende ontberingen die het Griekse volk moet ondergaan als gevolg van het moeten terugbetalen van de véél te hoge staatsschuld doen de Griekse samenleving op haar grondvesten schudden. De uitzichtloze situatie waarin zij verkeren drijft de Grieken in de handen van extreme groeperingen die handig inspelen op hun frustraties. Het aanwijzen en molesteren van groepen mensen als zondebokken en de belofte dat zij het Griekse volk hun waardigheid weer terug zullen geven, kunnen worden vergeleken  met de situatie zoals die was in de tijd dat Hitler in Duitsland aan de macht kwam. Swastika-achtige partijsymbolen en het brengen van de Hitlergroet door de leden van de Griekse partij “Gouden Dageraad”  laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Het is voor het eerst in de geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog dat een neonazistische partij met overduidelijk fascistische symbolen en gedragingen, nu met 21 zetels in het parlement van een lidstaat van de Europese Unie is vertegenwoordigd.

NSDAP

Adolf Hitler, de leider van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij, kwam in januari 1933 aan de macht in Duitsland toen hij aangesteld werd als Rijkskanselier. Hitler streefde ernaar om de vernederingen, die het Duitse volk heeft moeten ondergaan als gevolg van de Vrede van Versailles (1919), welke een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog, ongedaan te maken. De absurde herstelbetalingen die Duitsland moest betalen aan de geallieerden voor de schade die geleden is waren zo hoog dat er terecht van een vernedering kon worden gesproken. De onvrede onder de Duitsers was heel groot en de wijze waarop Hitler inspeelde op deze onvrede bracht hem uiteindelijk aan de macht, zéér tegen de zin van de toenmalige Duitse Rijkspresident, Paul von Hindenburg. Binnen de kortste tijd lukte het Hitler zoveel volmachten te verkrijgen van het Duitse Parlement om ‘orde op zaken te stellen’ , dat hij per decreet kon regeren. In juli 1933 zette hij zijn politieke tegenstanders buitenspel door alle politieke partijen te verbieden, met uitzondering van zijn eigen NSDAP. Wat dit uiteindelijk voor desastreuze gevolgen heeft gehad voor de wereld is genoegzaam bekend.

Hardleers

Het ziet er  naar uit dat de politici en de financiële sector niets hebben geleerd van deze lugubere tijd. Vanaf de  Tweede Wereldoorlog tot nu toe roept iedere politieker dat zoiets nooit meer mag gebeuren en trachten zij iedere vorm van fascisme tegen te gaan door het verbieden van samenkomsten en het buiten de wet plaatsen van fascistische partijen. We hebben uit de geschiedenisboeken geleerd dat het opleggen van enorme schuldbetalingen door de geallieerden aan de Duitsers voor de geleden schade, de reden was dat het zover kon komen dat een figuur als Adolf Hitler aan de macht kon komen. Door de halsstarrige houding van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds is aan de Grieken een levenswijze opgelegd die vergelijkbaar is met de armoede waarin het Duitse volk in 1933 verkeerde. Ten koste van alles wil men Griekenland binnen de europortemonnee houden om controle uit te oefenen op de betalingen zodat zeker kan worden gesteld dat de schulden zullen worden terugbetaald. Dat dit ten koste gaat van een compleet volk die er niet eens zelf voor verantwoordelijk is, maar door hun eigen politici in deze hopeloze situatie zijn gemanoeuvreerd, deert hen kennelijk niet.

 Geen toeval

Dat de politici en de financiële sector er zelf voor verantwoordelijk zijn dat het met Griekenland zover kon komen doet het vermoeden rijzen dat dit kennelijk met opzet is gebeurd. De geschiedenis leert dat alle grote beurscrashes en oorlogen bewust zijn veroorzaakt door een klein aantal zéér machtige personen en partijen die hieraan astronomische bedragen hebben verdiend. Het is onmogelijk dat de ‘onhoudbare’ Griekse schulden pas ontdekt zijn toen het al te laat was. De geldschieters hebben steeds vóóraan gestaan om zich aan te prijzen als de Griekse politici weer eens een zooi euro’s wilden lenen. Door de enorme bezuinigingen die momenteel overal in Europa moeten plaatsvinden en de bijkomende onvrede onder de bevolking doen het ergste vrezen voor de toekomst. Er wordt een voedingsbodem gecreëerd waarop extremistische groeperingen kunnen groeien en er zijn zelfs al analisten die hun vrees hebben uitgesproken voor mogelijke oorlogen.

Het is de hoogste tijd dat de mensheid wakker wordt zodat er, goedschiks of  kwaadschiks, een einde kan worden gemaakt aan de overheersing van een klasse die met hun enorme kapitalen de wereld naar eigen willekeur kunnen manipuleren.

 


 • Rinus57

  Zolang er in Nederland een kunduz coalitie gevormd kan worden zonder het electoraat hierin te kennen , hebben wij ons al door onze politici laten verkwanselen aan de kapitalistische wereld waar inderdaad naar hartelust hun willekeur word geëtailleerd.
  D66 en GR Links zijn al van die volksverlakkerij partijen die hun hele ziel en zaligheid aan Europa verkwanseld hebben dat je je als Nederlander schaamt met de vertoning van deze walgelijke partijen die zich zonder blikken of blozen zich aansluiten bij hun vijand de VVD en het CDA met splinterpartijtje de SGP.
  Precies , twee geloven op een kussen is als slapen met de duivel ertussen.

  Thumb up 19 Thumb down 2

 • Rinus57

  @Rinus57: sorry splinterpartijtje SGP bedoelde ik mee de CU Christen Unie , iets te vlug van opzet .

  Thumb up 3 Thumb down 2

 • dvhaaren

  Onderstaand bericht breng ik onder uw aandacht want is dit de Europese gedachte?

  Wanneer wordt er door Europa echt iets gedaan aan het asociale gedrag van de veroorzakers, direct of indirect, van de geweldadige hebzucht der onverzadigbaren. Als politieke parlementsleden bent u medeverantwoordelijke van deze gevolgen en is dit ook ú aan te rekenen en ik vraag me af wat u onderneemt om te voorkomen dat deze Griekse situatie niet als een olievlek door de rest van Europa trekt. Want waarom wordt er geen beslag gelegd op geld en goederen van de veroorzakers en dat is toch wel het minste dat je van een rechtstaat mag verwachten of wacht men liever op de extremen? Ik dacht het de bedoeling was om extremen te voorkomen maar door, welke oorzaak dan ook, wordt het eerder bevorderd.

  Verpletterende Duitse documentaire ‘De Griekenland Leugen’
  Maatschappij | Economie | 09 Mei 2012 | 15:28:11

  Verpletterende Duitse documentaire ‘De Griekenland Leugen’
  Voormalig EU Commissaris Frits Bolkestein velt bitter oordeel over ‘Brussel’ – ‘Politici in Europa verbijsterend naïef’
  ________________________________________

  Talloze mensen die alles zijn kwijt geraakt slapen op straat – niet in een achterbuurt, maar in de wijken in en rond het centrum van Athene.

  De allerrijksten van Griekenland die nog steeds geen cent belasting hoeven te betalen – letterlijk. De EU miljarden waar geen stuiver van bij de bevolking terecht komt. Openlijke drugshandel, prostitutie, massale criminaliteit en burgers die op straat slapen – niet in een achterbuurt, maar in de bijna alle wijken in en rond het centrum van Athene. Griekenland is één grote puinhoop en is dat feite altijd al geweest, maar na de verkiezingsoverwinning van ‘links’ zinkt het land nog verder weg in chaos en wordt het onregeerbaar. De Duitse ZDF documentaire ‘De Griekenland Leugen’ laat niet alleen zien hoe hopeloos het land er voor staat, maar ook hoe schandalig de burgers van de EU door ‘Brussel’ en vooral ook hun regeringen werden en worden bedrogen.

  Griekenland een failed state
  Economen hebben Griekenland opgegeven en beschouwen het als een ‘failed state’ die geregeerd wordt door corruptie. Insiders in Brussel zeggen dat het failliet van het land te voorzien was. ‘Het ging hier om criminele toestanden. Daar hadden we als EU onderzoek naar moeten doen, maar dat wilde de politiek niet.’ Officials die destijds mede verantwoordelijk waren zeggen nu dat er extreem gerommeld is met de cijfers en Griekenland nooit in de EU opgenomen had mogen worden.

  De linkse verkiezingsoverwinnaars spreken ondertussen dreigende taal richting Europa en willen alle afspraken met de ‘Troika’ schrappen en de bezuinigingen, die het land in ruil voor de honderden miljarden moest doorvoeren, terugdraaien. ‘Mevrouw (Angela) Merkel, luister hier goed naar: het bezuinigingsprogramma is dood! Duitsland moet meer betalen.’

  ‘Waarom geld geven aan Al Capone?’
  De 72 jarige Evangelos Angelakos is een reder en behoort tot de allerrijksten van Griekenland. Zijn familie is al generaties lang invloedrijk en machtig. Interviews geeft hij zelden, maar vanwege de crisis maakt hij een uitzondering. ‘We worden verpletterd door mismanagement. Bij ons functioneert bijna niets efficiënt.’ De hele overheid is corrupt, en daarom vindt Angelakos het terecht dat hij geen cent belasting betaalt. De rijken hebben ervoor gezorgd dat reders en anderen in Griekenland niet belastingplichtig zijn. ‘Mensen die hun geld aan de staat geven?! Zou u uw geld aan Al Capone geven?’

  Volgens Griekenland expert en historicus professor Heinz Richter zijn het juist de mensen die zouden moeten betalen die dat niet doen. Het gewone volk lijdt, maar de rijken komen er volkomen ongeschonden vanaf. De Griekse havens liggen dan ook vol met de meest luxueuze plezierjachten. Theodoros Floratos, werkzaam bij de financiële politie, zegt dat ze nu pas zijn begonnen met het registreren van al deze boten. ‘Als ook maar één van deze bootbezitters belasting zou betalen, zou dat voldoende zijn om het pensioen van 1000 mensen te bekostigen,’ legt hij uit.

  Ambtenaren die nooit op kantoor komen
  Griekenland heeft echter nog nooit een functionerende overheid gehad. Het ministerie van Financiën is van binnen één grote bende. Duizenden papieren dossiers rotten weg in gammele kasten en overal staan vuilniszakken (!) vol belastingaangiftes – kortom: een waar paradijs voor belastingontduikers en fraudeurs. Volgens publicist Takis Michas is de situatie zó erg dat de veel ambtenaren niet alleen niet werken, maar zelfs nooit op kantoor verschijnen. Desondanks krijgen ze iedere maand een riant salaris op hun rekening gestort. ‘Ze weten niet eens wie die ambtenaren eigenlijk zijn.’

  Armoedige puinhoop in Athene
  Athene, in rondom het centrum. Hier is niets te zien van de miljardenbijdragen van de EU. Drugshandel, prostitutie en geweld heersen in de straten. ‘De mensen leven en slapen op straat,’ aldus een straathoekwerker. ‘Er zijn veel van dit soort wijken, midden in Athene.’ Wie kan, trekt weg, waardoor alleen de allerarmsten overblijven. Een Griekse vrouw tiert: ‘Ze hebben mijn tas gestolen! Er lopen hier alleen nog maar dieven op straat.’ De politie staat machteloos en moet toezien hoe hele wijken ten prooi vallen aan verval en verloedering.

  ‘Verbijsterende naïviteit EU politici’
  Professor Richter is dan ook verbijsterd over de naïviteit van de politici in Brussel, Berlijn en de andere Europese hoofdsteden. ‘De (Griekse) staat heeft altijd aan de uitbuiters, de rijken toebehoord.’ Professor Thomas Straubhaar, directeur van het Hamburgse Wereldeconomie Instituut, valt hem bij. ‘In een falende staat zoals Griekenland heerst natuurlijk corruptie, vriendjespolitiek en zwartwerken. De structuur om de staat de macht te geven dit te stoppen ontbreekt.’

  Navrant: dit alles was al lang bekend toen Europa Griekenland de euro schonk. De ‘wieg’ van de Europese democratie móest in de Unie worden opgenomen. In 1998 noemde bondskanselier Helmut Kohl, één van de belangrijkste architecten van de EU, de totstandkoming van de eurozone als hét meest gelukkige Europese project van de hele 20e eeuw. ‘U kunt zich ertegen verzetten zoveel u wilt, maar dit is dé basis voor het duurzaam samenleven van de volken in Europa in vrede, vrijheid en welvaart.’

  Bolkestein: Grieken in euro grote fout
  VVD prominent Frits Bolkestein was destijds de EU commissaris voor de Interne Markt. Zijn oordeel is bitter. ‘Helmut Kohl was een romanticus als het op de EU aankwam. Voor hem was het dé manier voor Europa om voorgoed de Tweede Wereldoorlog achter zich te laten. Daarom wilde hij iedereen in de euro hebben, of ze daar nu gekwalificeerd voor waren of niet. En dat was een grote fout.’

  De politieke ‘visie’ van een verenigd Europa werd boven het economische belang van de landen en hun burgers gesteld. Bijna terloops werd in 2000 besloten om Griekenland tot de eurozone toe te laten. Twijfels waren er niet, ook niet in Den Haag. Dus voerde het land op 1 januari 2002 de euro in. Eindelijk hadden de Grieken een harde munt, maar om die te krijgen hadden ze flink met de statistieken moeten rommelen. De toenmalige Duitse minister van Financiën, Theo Waigel, erkent nu dat Griekenland ‘natuurlijk niet in de eurozone had gemoeten’ en dat de verantwoordelijken destijds ‘zich zeer bezondigd’ hebben, zowel in Griekenland als in de andere landen van Europa.

  ‘Teleurgesteld in Brussel en EU’
  Waarschuwingen waren er genoeg, ook in Brussel. In 2004 constateerde Eurostat dat er ‘acute problemen met de boeken’ van Griekenland waren die ‘al in 1997 ter sprake zijn gebracht’ – met andere woorden: nieuw bewijs dat de EU ruim vóór de invoering van de euro wist dat de Grieken hun financiële cijfers vervalsten. Eurostat mocht hier van de politiek echter niets tegen ondernemen, ook niet toen er in 2004 steeds meer bewijs kwam voor het massale bedrog van de Grieken. Zo werden miljardenuitgaven voor het Griekse leger verzwegen en waren de schulden vele malen hoger dan opgegeven.

  Het Europese stabiliteitspact kwam in gevaar, maar de EU deed nog altijd helemaal niets. Frits Bolkestein: ‘Ik ben teleurgesteld in Brussel, in mijn collega’s van de EU Commissie. Ze waren veel te bang en politiek correct. Ik stond vaak in mijn eentje. Zo zei (EU Commissie) president Romano Prodi notabene in het parlement dat het stabiliteitspact ‘dom’ was.’

  EU keek bewust andere kant op
  Het doelbewuste zelfbedrog ging dus verder en wie daar niet aan mee wilde doen kreeg problemen. Anton H. is al jaren een hoge ambtenaar bij de EU en wilde verder onbekend blijven. De waarheid was destijds niet gewenst, onthulde hij. ‘Het ging hier om criminele zaken die ten koste gingen van de Europese financiën en daarmee de belastingbetaler. We hebben genoeg aanknopingspunten gehad om hier iets tegen te doen. Dat wilde de politiek echter niet.’ Reden: ook Europa’s zwaargewichten Duitsland en Frankrijk hielden zich niet aan het stabiliteitspact.

  Volgens Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de Europese Centrale Bank, kwamen Duitsland, Frankrijk en Italië al in 2004 overeen om met het stabiliteitspact te breken. ‘Dat was een probleem voor heel Europa, want vooral de kleine landen die zich niet konden verweren zagen dat het stabiliteitspact feitelijk door niemand meer werd nageleefd.’ Wie dat openlijk aan de kaak stelde werd als zwartkijker en pessimist betiteld. De Duitse CDU parlementariër Wolfgang Bosbach bevestigt dat iedereen die met de objectieve en harde feiten kwam onmiddellijk werd weggezet als een onwetende Europa-criticus.

  ‘Grieken leefden in luilekkerland’
  Dus kon Griekenland naar hartenlust geld blijven uitgeven op kosten van Europa. ‘Plotseling konden ze onbeperkt schulden maken,’ legt professor Richter uit. ‘Het probleem is dat ze in Brussel óf hebben zitten slapen, óf enkel toegekeken hebben. De wijze waarop er met geld werd gesmeten was daadwerkelijk adembenemend.’ Omdat ook de lonen in Griekenland explosief stegen prijsde het land zich daarmee in snel tempo uit de markt, waardoor bijvoorbeeld de eens zo bloeiende textielindustrie in noord Griekenland tot een totale ruïne is vervallen.

  ‘De Grieken leefden in luilekkerland,’ constateren de documentairemakers. De gouden jaren, met buitengewone royale salarissen, ontslagvergoedingen, uitkeringen en zeer vroegtijdige, volledig betaalde pensioenen, waren met het uitbreken van de crisis in 2010 echter voorbij. ‘De Grieken hebben ons niet om geld gevraagd,’ verklaarde bondskanselier Angela Merkel na de eerste van een hele serie crisisbijeenkomsten. Desondanks werd kort daarna besloten om de Grieken 22 miljard te geven.

  Kostbare hulppakketten
  Slechts 5 weken later was dat al 5 x zoveel. Griekenland was op het laatste moment gered. Of toch niet? CDU parlementariër Bosbach over de handelwijze van de EU: ‘In slechts enkele maanden tijd veranderden ze alles wat ze eerst hadden beloofd. Logisch dat veel mensen zich afvragen of ze de politiek nog wel kunnen vertrouwen.’ Daar kwam nog eens bij dat de banken nooit de beloofde ‘substantiële bijdrage’ aan het redden van Griekenland hoefden te betalen. Integendeel, ze werden op kosten van de burgers met miljarden belastinggeld overeind gehouden.

  In ruil voor het eerste Griekse hulppakket van 110 miljard euro reageerden de Grieken met massale protesten, stakingen en geweld. De harde bezuinigingen troffen vooral de gewone man. De pensioenen werden met 30% gekort, de lonen met 22%. Tegelijkertijd stegen de defensie uitgaven met 8%. De Griekse woede richtte zich tegen Europa, maar vooral tegen Duitsland. En toen volgde er wéér een hulppakket dat nóg kostbaarder was.

  Rijken en goed opgeleiden vluchten weg
  Op 21 oktober 2011 trokken de experts van de EU, het IMF en de ECB in een streng vertrouwelijk document de conclusie dat de Griekse schulden ondanks de miljardenhulp verder zullen stijgen naar een ‘zeer hoog niveau’. Het eerste Griekse reddingspakket was mislukt en het ging slechter en slechter met de economie van het land. Door de harde bezuinigingen verslechterde de situatie voor de burgers zich snel. Steeds meer gezinnen raakten platzak en moesten hun kinderen in speciale kinderdorpen onderbrengen, alhoewel ook daar steeds minder geld beschikbaar voor is.

  Professor Straubhaar: ‘Bij grote conflicten en crisissen is het uiteindelijk altijd de gewone man die de prijs daarvoor betaalt, omdat die zich veel minder goed kan beschermen als de rijken, die hun kapitaal -en ook zichzelf- naar het buitenland verplaatsen.’ Zo vluchtten al honderden Griekse multimiljonairs naar Londen. Zij worden en masse gevolgd door Grieken met goede opleidingen, die in eigen land geen toekomst meer hebben. Hetzelfde geldt inmiddels voor rijke en opgeleide Spanjaarden en Italianen.

  Ontgoocheld door leugens politici
  De Grieken die niet weg kunnen geloven de holle beloften van de gevestigde politiek niet meer. ‘Ze hebben ons jarenlang bedrogen. We zijn zwaar ontgoocheld door al hun leugens,’ zegt de jonge Anna Tourla. Zij ziet de toekomst van Griekenland somber in. Daarom hebben de Grieken in grote getale op -vooral links- extremistische partijen gestemd. Manolis Glezos, een leider van de links radicale Syriza partij, houdt de bevolking voor dat de bezuinigingen ongedaan zullen worden gemaakt.

  Maar dan? Dan betaalt Europa niet meer en gaat het land failliet. Een regering vormen lijkt nu al onmogelijk, wat opnieuw verkiezingen tot gevolg lijkt te gaan hebben. Jannis Tsompos, een vriend van Anna, heeft er sowieso genoeg van. ‘Iedereen die ik ken wil als het maar even kan weg uit Griekenland. Wij houden van ons land, en daarom is het heel bitter dat wij hier weg móeten. Ik moet kiezen tussen wat goed voor mijn land en wat goed is voor mezelf.’

  Oorlogsverklaring aan Europa
  Griekenland: waarheen? Slechts één ding is duidelijk: de verkiezingsuitslag is een oorlogsverklaring aan Europa en vooral aan Berlijn en tevens een vernietigende nederlaag voor het Griekenland beleid van de EU. Angst en onzekerheid nemen toe en ‘Euroland’ komt steeds dieper in de problemen terecht, zonder dat er enig zicht is op een spoedige uitweg. Professor Straubhaar: ‘We zullen nog jarenlang enorm veel geld naar Griekenland moeten overmaken.’ Frits Bolkestein is het meest uitgesproken: ‘Er is geen toekomst voor de Grieken in de eurozone. Het is beter als ze eruit stappen.’

  Reder en miljardair Evangelos Angelakos stelt het heel zwart-wit: ‘We moeten veranderen, anders gaan we kapot.’

  Xander

  (1) ZDF

  Thumb up 12 Thumb down 0

 • Rix

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Thumb up 0 Thumb down 4

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl