Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Aan benen vastgebonden

De Nederlandse Anna Idzerda heeft het zo’n beetje tot haar levenstaak gemaakt om verwaarloosde en mishandelde Spaanse paarden te redden. Anna woont al ruim 10 jaar in Mijas-Costa, een populaire badplaats aan de Costa de Sol. Sinds ongeveer een jaar of vier is zij de strijd aangegaan met paardenbezitters die hun dieren ernstig verwaarloosd op veldjes en in de campo hebben staan. Het zijn vooral de zigeuners die het niet zo nauw nemen met het welzijn van hun dieren. In eerste instantie had zij niets in de gaten en genoot er telkens van als zij de paarden in de natuur zag staan. Het was Anna vanuit de verte al wel opgevallen dat de paarden, iedere dag als ze passeerde, steeds op dezelfde plek stonden. Dit vond zij vreemd omdat paarden van  nature grazen en altijd op zoek zijn naar voedsel. Op een gegeven moment kon zij haar nieuwsgierigheid niet bedwingen, stopte haar auto en ging de paarden van dichtbij bekijken. Toen zij in de directe nabijheid van een paard was  gekomen schrok zij zich wild. Het bleek dat de beide voorbenen van het paard aan elkaar waren gebonden en dat het dier geen kant uit kon. Het was onmogelijk voor hem om te grazen en ook kon hij niet gaan liggen omdat de vastgebonden benen dit verhinderden. Door de pogingen van het paard om zich te bevrijden waren de bindsels zo diep in het vlees doorgedrongen dat de botten van de voorbenen met het blote oog zichtbaar waren. Dierenliefhebster Anna bedacht zich geen moment, haalde een schaar uit haar auto en knipte de bindsels door. Een aantal andere paarden stond op dezelfde manier vastgebonden en ook daarvan knipte zij de bindsels door. De paarden waren zichtbaar opgetogen en begonnen onwennig en voorzichtig te lopen. Nadat zij alle paarden op deze manier bevrijd had vervolgde Anna haar weg. Toen zij de volgende dag weer voorbij deze plek kwam zag zij tot haar afschuw dat alle paarden weer met vastgebonden voorbenen stonden. Aangezien Anna een ‘doener’ is en geen ‘denker’ knipte zij weer van alle paarden de benen los en besloot vanaf dat moment om in het vervolg alle paarden die zij in Spanje tegen zou komen te gaan ‘inspecteren’ op verwaarlozing of mishandeling. Dat dit haar hele leven zou veranderen was iets wat zij toen niet kon voorzien.

Guardia Civil

Thuisgekomen nam zij contact op met een Spaanse organisatie die zich bezighield met de opvang van verwaarloosde paarden. Hier kreeg zij te horen dat zij er niets aan konden doen omdat zij al overvol zaten. Zij waren er alléén voor de opvang  van verwaarloosde of mishandelde paarden, maar niet voor opsporing ervan. Ook van de Guardia Civil, afdeling Seperona (dierenpolitie) kreeg zij te horen dat er weinig tegen gedaan kon worden. Toen heeft zij contact gezocht met de Nederlandse Marianne Thieme van de Partij voor de dieren. Zij kreeg een mail terug met de mededeling dat de Partij voor de dieren op de hoogte is van deze misstanden in Spanje maar dat zij daar niet de aangewezen persoon voor was. Marianne Thieme gaf het advies om contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar liet tegelijkertijd weten dat zij er niet veel van moest verwachten.

Recht in eigen hand

Anna Idzerda bij een stervend paard

Anna besloot toen om alle officiële instanties links te laten liggen en ging vastberaden verder, maar nu op eigen houtje.  Kwam zij vroeger alléén maar paarden tegen als zij er toevallig langs reed, nu gaat ze bewust op pad om verwaarloosde paarden te zoeken. Zodoende heeft zij kris kras door de provincie Málaga gereden en kwam er tot haar verbijstering achter dat enorm veel paarden uitgedroogd en uitgehongerd vastgebonden aan beide benen stonden te wachten op hun naderende dood. Anna zegt: “Iedere nacht in bed zag ik die arme dieren aan me voorbijkomen en kon er niet van slapen. Het vrat aan me en voelde me wanhopig. Hoe is het mogelijk dat mensen zo met dieren omgaan?” Ze vervolgt: “Ik ben nu al vier jaar op pad met water en hooi om die dieren te verzorgen, en  regelmatig word ik bedreigd door zigeuners die op me afkomen om me weg te jagen. Maar omdat ik, op zijn Hollands gezegd, voor de duvel niet bang ben en een nogal grote bek heb, is het tot nu toe alléén bij bedreigingen gebleven. Inmiddels ben ik in contact gekomen met een dierenarts die ik heb kunnen overhalen om met me mee te gaan naar paarden die dringend hulp en medicijnen nodig hebben. ‘Ana Holandesa’ noemt zij mij. Van veel paarden hebben we het leven kunnen redden door het toedienen van medicijnen, voedsel en water. Ook is er één zigeuner die we ervan hebben kunnen overtuigen dat je op zo’n manier niet met dieren om kan gaan. Deze zorgt nu een stuk beter voor zijn paarden, alléén al door het feit dat ze nu mogen grazen en dat hij dagelijks water brengt. Het is al een paar keer voorgekomen dat we uitgemergelde paarden hebben gevonden die er door dorst en honger zo slecht aan toe waren dat we hen uit hun lijden hebben moeten verlossen. Omdat ik op geen enkele instantie of organisatie een beroep kan doen draai ik zelf op voor alle kosten.  Aan de dierenarts alléén al heb ik in deze vier jaar  tienduizenden euro’s moeten betalen, ondanks dat ik 30% korting van haar krijg. Momenteel heb ik een parttime job in de ochtenden en ga iedere middag de campo in om ‘mijn’ paarden te verzorgen. Mijn complete salaris gaat op aan deze arme dieren en het moment komt steeds dichterbij dat ik dit financieel  niet meer kan dragen. Regelmatig word ik ‘s nachts badend in het zweet wakker van de gedachte dat ik deze paarden aan hun lot zou moeten overlaten”, zo besluit Anna haar betoog.

Donatie

Wilt u Anna Idzerda financieel steunen in haar strijd tegen deze dierenmishandeling? Klik op onderstaande button, ook kleine bedragen zijn meer dan welkom!

U kunt ook u donatie doen via onderstaande bankgegevens.
Ten name van Anna Idzerda
Rekeningnummer: 0081 7454 75 0001582869
IBAN: IS38 0081 7454 75 0001582869
Swift: BSABESBB

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl