Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Eurobonds

Duitsland en Nederland zijn fel gekant tegen de invoering van Eurobonds. Bij de invoering ervan zouden deze twee landen namelijk direct geconfronteerd worden met hogere rentelasten over hun staatsschulden. Politiek is dit niet te verkopen omdat de belastingbetaler moet opdraaien voor die hogere rente. Het is wel zo dat de landen die nu in de problemen zitten  aanzienlijk minder rentekosten zullen hebben omdat de Eurobonds de rente die zij nu moeten betalen flink zal doen dalen. Duitsland en Nederland voelen hier echter niets voor. Omdat er toch iets zal moeten gebeuren heeft Duitsland een variant bedacht die in de plaats van Eurobonds zou moeten komen. Zij willen alle schulden van een land boven de 60% BNP (Bruto Nationaal Product) via een door de Duitsers gecontroleerd fonds laten lopen. Het is wel zo dat de landen die hieraan mee willen doen hun financiële reserves en ook hun goudvoorraden als onderpand aan Duitsland moeten overdragen. Italië en Portugal, twee in de problemen geraakte Zuid Europese landen, voelen hier niets voor en hebben negatief op dit plan gereageerd. Deze twee landen hebben een relatief grote goudreserve en willen zelf de controle hierover houden. Het is opmerkelijk dat Duitsland nu dit idee heeft gelanceerd. De goudstandaard is al sinds 1971 losgelaten en sindsdien willen de Centrale Banken ons doen geloven dat goud alléén maar emotionele waarde en geen enkel economisch nut heeft.  Kennelijk durven ze het nu toch aan om goud als onderpand te accepteren, ook al heeft het alleen maar sentimentele waarde. Een voorbode van een herziening over het standpunt naar goud zagen we vorig jaar al toen de Amerikaanse zakenbank JP Morgan terloops meedeelde goud weer te accepteren als onderpand. Ook de Europese Commissie noemde in mei 2011 goud een high quality liquid asset. Het was opmerkelijk dat na deze meldingen in juni 2011 de goudprijs tot augustus nog even doorsteeg naar  1.900 dollar per ounce en toen  terugzakte naar 1.600 dollar waarmee een voorlopig einde kwam aan een spectaculaire stijging van 10 jaar. Sindsdien schommelt de prijs al een jaar lang zo’n beetje tussen de 1.500 en 1.600 dollar per ounce. Nu de Duitsers met dit nieuwe plan zijn gekomen is het interessant om de prijs van goud te in de gaten te houden omdat een herwaardering van goud naar misschien een nieuwe goudstandaard op de prijs een impact zal hebben die niet zomaar even door een paar bankiers kan worden gemanipuleerd.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl