Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Moord op 37 gehandicapte kinderen

Tussen juni 1952 en januari 1954 zijn, in het Rooms katholieke gesticht Sint Joseph in het Limburgse Heel, waarschijnlijk 37 minderjarige gehandicapte jongens om het leven gebracht. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Roermond vandaag bekend gemaakt. Bij de dood van de kinderen zouden de broeder die de kinderen verzorgde, de instellingsarts en de leiding van het gesticht betrokken zijn geweest. Het was broeder Andreas die, zoals hij omschreef in zijn memoires, handelde met toestemming van zijn oversten en verklaarde “hier nooit spijt van te hebben gehad”. De moorden werden verdoezeld door het afgeven van valse overlijdensaktes, waarin stond vermeld dat de kinderen een natuurlijke dood waren gestorven.

Commissie Deetman

Het OM was een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar aanleiding van informatie die de commissie Deetman vond in het archief van het bisdom van Roermond. Deze informatie bevatte gegevens over een opvallend hoog sterftecijfer in het gesticht van de broeders van de Heilige Joseph in de periode 1952-1954. Het onderzoeksrapport van het OM bevat aanwijzingen dat de 37 kinderen mogelijk zijn overleden aan een overdosis morfine of luminal, een kalmeringsmiddel. Vijfentwintig van de kinderen kwamen uit een gesticht in het Limburgse Schinnen en belandden op de kinderafdeling van broeder Andreas. De bijnaam van deze broeder was “de spuitenbroeder”. De meeste jongetjes stierven kort na aankomst in het gesticht.

Seksueel misbruik en marteling

Tijdens het onderzoek werden er ook aanwijzingen gevonden voor zware mishandeling en seksueel misbruik, gepleegd door de broeders, de broeder-overste en de rector die verantwoordelijk was voor het godsdienstig leven. Hen werd de keel afgeknepen of ze werden tegen de muur geslagen. In de kelder van het gesticht moesten de jongens tijdens de nacht werkzaamheden verrichten voor de lampenfabriek van Philips.

Autoriteiten waren op de hoogte

Van de sterfgevallen, exploitatie van de kinderen en de overige misstanden was niet alleen het bisdom van Roermond op de hoogte maar ook de burgerlijke autoriteiten. Het onderzoeksrapport wijst niet alleen naar de directies van Sint Joseph en de oversten van de congregatie van de Heilige Joseph, maar ook naar de Arbeidsinspectie van Maastricht, de Inspectie voor de Volksgezondheid en de Voogdijraad.

Verjaard

Het OM stelt geen vervolging in omdat de misdrijven zijn verjaard en de betrokkenen inmiddels overleden. Broeder Andreas werkte in opdracht van de congregatie van de Heilige Joseph. Deze instelling kan echter niet worden vervolgd, omdat rechtspersonen pas sinds 1976 strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Verbijsterend en weerzinwekkend

De Rooms katholieke Kerk is de laatste jaren ernstig in opspraak geraakt door het gedrag van hun geestelijken in de jaren 50 van de vorige eeuw. Seksueel misbruik van kinderen en mishandeling kwamen veelvuldig voor. Niet alleen in Nederland maar ook in tal van andere landen. Onderzoek heeft steeds uitgewezen dat de leiding van de kerk op de hoogte was van deze misbruiken, maar dat zij dit nooit aan de kaak hebben gesteld. Kwam er in die tijd al eens iets naar buiten dan werd in de meeste gevallen het slachtoffer aangewezen als leugenaar en openlijk te schande gemaakt. Intussen konden de geestelijken gewoon hun gang blijven gaan met hun perverse gedrag. Dat er bij hun misdrijven nu ook massamoord moet worden opgeteld is verbijsterend en weerzinwekkend. Zeker als het gaat om een instituut die zegt “plaatsvervangers van Jezus Christus op aarde” te leveren.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl