Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Financiële ‘bazooka’ niet genoeg

De 100 miljard euro die beschikbaar is gesteld door het Europese noodfonds om de Spaanse banken te redden van de ondergang hebben niet het beoogde effect bereikt. Na een korte opleving op de internationale beurzen sloeg de twijfel weer toe en moesten de financiële instellingen wederom met grote verliezen de dag afsluiten. Na het bekend worden van de noodhulp voor de Spaanse bankensector daalde de rente op Spaanse staatsobligaties tot rond de 6%. Vandaag echter liep de rente over 10 jarige leningen weer op naar 6,6%. Ook de rente op Italiaans staatspapier steeg weer tot ruim boven de 6%. Mocht Spanje de volledige 100 miljard opnemen om hun aangeslagen banken te redden dan stijgt de Spaanse staatsschuld van  81% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) naar 90%. Het wrange van deze situatie is het feit dat het niet de eigen overheidsuitgaven zijn die de Spaanse schulden aanmerkelijk doen oplopen, maar de hopeloze situatie waarin de banken verkeren. Wat dat betreft hebben de banken de Spaanse overheid volkomen in de tang omdat zij, als ze niet gered worden, Spanje in een financiële chaos zullen storten die voor de hele Europese Unie catastrofale gevolgen zal hebben. Aan de andere kant moet afgevraagd worden of die 100 miljard euro wel genoeg is om de Spaanse banken te kunnen redden van de ondergang. Deskundigen schatten in  dat er ongeveer voor 1,5 tot 2 miljoen éénheden aan huizenvoorraad moet worden afgewaardeerd. Het verlies op de huizenmarkt alléén al wordt geschat op 180 miljard euro. Bovendien moet Spanje 450 miljard terugbetalen aan Noord Europese schuldeisers.

Hadden de bouwers van deze bank al het vermoeden dat ze om zouden vallen?

Al met al kan worden vastgesteld dat de noodsteun voor Spanje niet genoeg is om de rust in de eurozone te herstellen.De politici hebben getracht om investeerders te laten geloven dat 40 miljard genoeg zou zijn om de Spaanse bankensector te redden, maar dat zij voor de zekerheid 100 miljard hebben ingezet om alle twijfels weg te nemen. Investeerders kunnen echter rekenen als geen ander en laten zich niet om de tuin leiden door een aantal ‘oplossingen’ waarmee een scholier al kan uitrekenen dat deze bij lange na niet genoeg zullen zijn om het probleem op te lossen. Dat ook de rente op Italiaans staats`papier weer oploopt laat zien dat het besmettingsgevaar voor de totale eurozone nog volop aanwezig is. Wanneer we hier ook nog de Griekse verkiezingen van a.s. zondag bijnemen dan zal blijken dat de toekomst van de eurozone aan een steeds dunner wordende zijden draadje hangt.

De kruik gaat net zo lang te water……….

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl