Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Prominenten spreken

Nu steeds meer politieke en economische prominenten openlijk hun twijfels uitspreken over het voortbestaan van de euro lijkt de toekomst voor de euro onzekerder dan ooit. Gisteravond zei financieel journalist Mathijs Bouman in het programma Knevel & Van den Brink dat, als je op vakantie gaat naar Griekenland, je het best maar wat extra euro’s in cash kan meenemen voor het geval de Griekse pinautomaten het zouden laten afweten. Hij zei: “Als ik naar Griekenland op vakantie zou gaan zou ik er niet op durven gokken dat je op elk moment van de dag naar een pinautomaat kan lopen om geld op te nemen.” Dit geldt volgens hem, als je héél voorzichtig wilt zijn, ook voor Spanje, hoewel hij de kans hierop geringer acht omdat de situatie in Spanje wezenlijk verschilt met die van Griekenland. In hetzelfde programma zei Arie Slob van de Christen Unie dat de situatie in euroland zéér zorgelijk is en dat de CU laat onderzoeken wat de eventuele gevolgen zijn wanneer er een splitsing in de eurozone zou plaatsvinden. Hij denkt hierbij aan een Noordelijke en een Zuidelijke euro. “Wij hebben professor Graafland van de universiteit van Tilburg gevraagd of hij dat zou willen uitzoeken voor ons”, zei Arie Slob. Ook VVD coryfee Frits Bolkestein noemde de euro onlangs een mislukt experiment. Je mag je dus afvragen hoe terecht de kritiek op Geert Wilders was toen hij door een Brits instituut heeft laten onderzoeken of een terugkeer naar de gulden mogelijk is.

Europese Centrale Bank

De president van de ECB, Mario Draghi, zei dat de Europese leiders op korte termijn met een duidelijke visie op de toekomst van de euro moeten komen om verdere rampspoed te voorkomen. “Onze leiders moeten duidelijk maken wat de visie voor de komende jaren is. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter”, zei Mario Draghi. Hij legde vooral de nadruk op het belang van maatregelen die de positie van de banken  moet verbeteren. Hij zei: “Er kan beter teveel worden gedaan dan te weinig”.  Als president van de Europese Centrale Bank ging hij zelfs zover dat hij zei dat de eurozone in zijn huidige vorm onhoudbaar is. Dat de nationale en internationale scepsis  ten opzichte van de euro openlijk steeds grimmiger wordt wijst op een veranderende houding van zowel politici als het IMF en de ECB. Onlangs sprak Christine Lagarde haar afkeuring uit over de Grieken en zei dat ze geen medelijden met hen heeft omdat ze het verdommen om belastingen te betalen. Dit klinkt voor de Grieken als hypocriet en beledigend in de oren, zeker omdat zopas bekend werd dat  Christine Lagarde zelf, ondanks haar riante jaarsalaris van ruim 550.000 dollar, geen cent belasting belasting betaalt. Zij hoeft geen belasting te betalen omdat zij als hoofd van IMF is vrijgesteld van belastingen. Gezien deze privileges is het uiterst wrang voor de Grieken dat juist zij openlijk haar afkeuring uitspreekt over de belastingmoraal van de Griekse burger. De belastingmoraal van Christine Lagarde is niet anders dan die van elke Griek, namelijk : “Als het niet hoeft dan betaal ik ook niet!”

Barroso

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei dat de Grieken desnoods de eurozone moeten verlaten als de Griekse regering haar verplichtingen niet nakomt. Hij zegt veel respect te hebben voor de Griekse democratie en het Griekse parlement. Van dit respect voor de democratie blijft echter weinig over als de Grieken via democratisch verlopen verkiezingen besluiten om gemaakte afspraken te gaan heroverwegen. Het democratische gehalte van mijnheer Barroso gaat niet verder dan: “Je kan kiezen wat je wilt, als je maar wel doet wat wij je hebben opgedragen.” Europees Commissaris Olli Rehn waarschuwde deze week de deelnemende lidstaten dat de Europese Monetaire Unie uiteen zal vallen als verdere economische integratie uitblijft.

Europese bevolking

Nu er in de media zonder enige terughoudendheid wordt gespeculeerd over de onzekere toekomst van de euro en belangrijke politieke en financieel deskundigen hun twijfels erover uitspreken neemt het draagvlak onder de Europese bevolking voor de Europese Unie en de euro sterk af. Men begint te beseffen dat de hele eurocrisis is ontstaan door roekeloze handelingen van de bankiers en dat de kosten van dit roekeloze gedrag door de burger moeten worden betaald, terwijl de banken door de ECB worden ‘beloond’ met een ‘gift’ van 1000 miljard zéér goedkope euro’s tegen 1% rente (Long Term Refinancing Operation, LTRO). Het zijn niet de staatsschulden die centraal staan in de oplossing van deze crisis maar het is de redding van de hebberige banken die deze enorme, onverantwoorde schulden hebben laten ontstaan. Het spreekwoord: “Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten” gaat kennelijk niet op voor banken want het zijn de bankiers die hun billen hebben verbrand maar de burger moet op de blaren zitten.

Dit is wat Mario Draghi bedoelt met: “Maatregelen nemen die de positie van de banken moet verbeteren.”

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl