Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Wel of geen vetorecht

Herman van Rompuy

Als we de president van de EU, Herman van Rompuy, mogen geloven dan kunnen de afzonderlijke eurolanden landen hun vetorecht niet gebruiken als er een beroep wordt gedaan op het ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme). Volgens van Rompuy is er in zo’n geval altijd sprake van een noodsituatie. Bij de totstandkoming van het ESM is afgesproken dat in een noodsituatie unanimiteit van stemmen niet nodig is en dat een meerderheid van 85% van de stemmen al voldoende is om een besluit er doorheen te drukken.

Premier Rutte

In Den Haag is er grote angst bij partijen dat Nederland geen vetorecht meer heeft. In Brussel is namelijk afgesproken dat het noodfonds banken rechtstreeks kan gaan helpen. In de Tweede Kamer benadrukte premier Rutte vandaag dat hij het misverstand weg wilde nemen over het feit dat er geen vetorecht meer zou zijn. Volgens premier Rutte is hier wel de steun nodig van alle 17 eurolanden. Hij wekt hiermee de suggestie dat het vetorecht wel degelijk nog overeind staat. Verder merkt hij op dat hij vindt dat dit een besluit moet zijn, niet alleen van het kabinet maar met goedkeuring van zowel de Eerste als de Tweede Kamer van de Staten Generaal. Hier schiet de Minister President met losse flodders omdat het loze woorden zijn. Immers, een goed werkende democratie functioneert alleen als een voorstel van het kabinet gesteund wordt door de Tweede en Eerste Kamer. Is deze steun er niet dan gaat het voorstel van het Kabinet gewoon de prullenmand in, al denkt de Premier hier zelf misschien anders over.

Jan Kees de Jager

Ook de Minister van Financiën legt de werking van het ESM anders uit dan Herman van Rompuy. Volgens hem raakt Nederland niet altijd zijn veto kwijt bij het ESM. Hij meent dat kleine EU-lidstaten zoals Nederland niet zomaar ‘overruled’ kunnen worden bij besluiten die betrekking hebben op het Europese noodfonds. “Het kan niet zo zijn dat er in alle gevallen sprake is van een noodprocedure, dat is niet in overeenstemming met de letter en de geest van het verdrag”, zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Volgens hem zullen de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank er niet lichtvaardig toe overgaan om te besluiten dat er een noodsituatie is. Hij zei: “Als wij het goed lezen, dan is het echt niet de bedoeling dat je daar een loopje mee kunt nemen”.

Willekeur

Zelden in de geschiedenis van de Nederlandse politiek is het voorgekomen dat er zo vaag wordt gedaan over ‘keiharde’ afspraken die gemaakt zijn in Brussel en nu in de Tweede Kamer worden afgezwakt met woorden als “Ik meen, dat…” of “Het kan toch niet zo zijn, dat…” en “Als wij het goed lezen, dan…”. Allemaal opmerkingen waaruit eigenlijk blijkt dat ze helemaal niets zeker weten. Of hebben Rutte en de Jager misschien hun huiswerk niet goed gedaan en hebben ze gefaald bij het binnenhalen van resultaten? Dat is natuurlijk moeilijk te verkopen zo vlak voor de verkiezingen, zeker omdat beide heren zich goed realiseren dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking het hele Europese gedoe meer dan zat is. Van Rompuy heeft al laten doorschemeren dat, indien er op het noodfonds een beroep wordt gedaan, er altijd sprake is van een noodsituatie en al staan Rutte en de Jager op hun kop, daar hebben ze zich maar bij  neer te leggen. De 40 miljard waar Nederland garant voor staat kunnen naar willekeur worden opgeëist door  het ESM en uitgegeven  aan ‘noodlijdende’ banken zonder dat ook maar één Nederlander hier nog iets over te zeggen heeft. Sterker nog, als noodsteun nodig is dan heeft de Nederlandse Staat er maar voor te zorgen dat het benodigde bedrag binnen 4 dagen wordt overgemaakt naar het ESM. Door dit huichelachtige optreden van Rutte en de Jager wordt de behoudende kiezer die niet extreem links of rechts is, maar die wel graag ziet dat Nederland soeverein blijft, gedreven in de richting van de anti Europese PVV van Geert Wilders of de SP van Emile Roemer.

 


 • Rinus57

  VVD: fors bezuinigen, werken goedkoper maken 06-07-2012.

  Een bedrag van 3 miljard wil de partij extra uitgeven aan onder meer, meer agenten (250 miljoen euro per jaar), meer wegen (ook 250 miljoen per jaar) en het onderwijs.
  Netto blijft zo een bezuiniging van 21 miljard over, onder meer in de 1e sociale zekerheid, de 2e zorg en door te snijden in 3e het aantal ambtenaren.

  Ook moet het budget volgens de VVD voor ontwikkelingshulp met als 4e 3 miljard gekort worden.

  Voor lastenverlichting trekken de liberalen 5 miljard euro uit. Dit geld wordt vooral gebruikt om werken goedkoper te maken door het verhogen van de arbeidskorting.

  De VVD wil fors bezuinigen , en werken goedkoper maken .

  Zo een 3 miljard euro wil de VVD extra gaan uitgeven aan meer agenten en wegen en aan het onderwijs.

  Prachtig zou men op het eerste gezicht zeggen , maar dan komt de bekende aap uit de mouw .

  Netto wil men de belastingbetaler letterlijk 21 miljard euro bezuiniging door de strot heen duwen .

  En raad u eens waar dat gaat gebeuren ,

  A) snoeihard te gaan bezuinigen op de sociale zekerheid .( vooral de dupe zijn alle uitkeringsgerechtigden )

  B) de overbekende melkkoe de zorg

  C) korten op het aantal ambtenaren .

  D) ontwikkelingshulp is ook de pineut voor 3 miljard euro’s

  In hun programma trekken de liberalen 5 miljard euro uit voor lastenverlichting .

  Het geld van de lastenverlichting zou vooral gebruikt worden om werken goedkoper te maken door de arbeidskorting te verhogen .

  Ik zou liever zien dat de VVD eerlijker zou zijn als zij vermelden dat de Oost Europese arbeidsmarkt met hun beloning systeem gelijk getrokken gaat worden en de Westerse beloning gebroken gaat worden door infiltratie van zeer goedkope arbeidskrachten vanuit de Oostblok Landen.

  Pas dan laat deze leugenachtige partij de VVD zijn ware gezicht zien.
  Draaikont Mark Rutte heeft al ervaring door in de EU top Nederland al te verkwanselen aan het ESM verdrag.

  Eerlijk is eerlijk als ik ook de andere verkwanselende partijen aan het ESM verdrag benoem ,
  1e VVD
  2e PvdA
  3e GroenLinks
  4e D66
  5e CDA

  Thumb up 5 Thumb down 0

 • Rinus57

  Wie liegt er nou eigenlijk, Rutte of van Rompuy?

  Poll is eigenlijk overbodig , ze liegen alle twee

  Thumb up 7 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl