Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

De Jager ervaart een ‘dilemma’

Jan Kees de Jager

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft vandaag, tijdens een debat in de Tweede Kamer, gezegd dat hij een ‘dilemma’ ervaart bij de redding van de euro. Omdat het in de Zuidelijke landen niet altijd als een vanzelfsprekendheid wordt beschouwd om te bezuinigen en te hervormen teneinde de begroting op orde te krijgen ervaart hij een dilemma bij de aanpak van de eurocrisis. De Jager zei: “Daar heerst een andere mentaliteit, dat zie ik als ik bij zo’n bespreking ben. Het moet uit de tenen komen om te bezuinigen en de ‘moral hazard’ is groot”. Om te voorkomen dat de noodlijdende landen die hun beloftes niet nakomen, toch het gevoel krijgen  dat zij ongeconditioneerd gesteund zullen worden, wil hij niet de indruk wekken iemand te zijn die bereid is om deze onvoorwaardelijke steun daadwerkelijk te verlenen. Het dilemma zit in het feit dat de Jager het belang van absolute steun aan de euro als topprioriteit ziet. Deze twee kanten van steunbetuiging zijn in tegenspraak met elkaar en dat voelen de Zuidelijke landen haarfijn aan. Zij beseffen donders goed dat, wil men ten koste van alles de euro redden, ongeconditioneerde steun er op den duur wel zal moeten komen.

Waarom nog doorgaan?

Het halsstarrige vasthouden van politici aan de wens om de euro te redden, terwijl iedereen kan zien dat de financiële toestand van Europa steeds verder verslechtert, doet de vraag rijzen: “Waar zijn we hemelsnaam mee bezig?” Er zijn plannen om het noodfonds ESM een bankvergunning te verlenen, maar daar is Jan Kees de Jager nu (nog) geen voorstander van, hoewel hij erkent dat: “Het kan leiden tot een stukje monetair financieren, maar vooralsnog zie ik meer nadelen dan voordelen”.  Groen Links is overigens wel een voorstander van zo’n vergunning omdat het ESM meer capaciteit heeft om geld uit te lenen. Dat hiermee de inflatie behoorlijk kan oplopen moet dan maar op de koop toe worden genomen.

Omdat de Jager iedere keer weer constateert dat er enorme weerzin is bij de Zuidelijk landen om te bezuinigen en te hervormen, zou hij ook wel eens een andere conclusie kunnen trekken dan die van het ‘redden van de euro’. Ondanks dat de mediterrane landen gigantisch in de financiële problemen zitten en er steeds weer opnieuw grote twijfel is over de kans van slagen als zij geld moeten gaan ophalen, blijven zij doorgaan met het traineren van definitieve oplossingen in de hoop dat op een gegeven moment de ECB niet anders meer kan dan de geldpersen aanzetten om hun onverzadigbare ‘honger’ naar geld te kunnen stillen. Vanaf dat moment zal de inflatie gaan toeslaan op een wijze die binnen afzienbare tijd zal omslaan naar hyperinflatie. Heel Europa zal dan in dezelfde situatie komen te verkeren als die waarin de Zuidelijke landen zich bevonden vóór de toetreding tot de Europese Unie en de invoering van de euro. Toen moesten deze landen om de haverklap hun munten devalueren om financieel nog enigszins mee te kunnen komen met de rest van de wereld.

Vanaf dat moment zal de Europese Unie vervallen tot een “Europese Bananen Unie”.

 

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl