Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Griekse schulden lopen alleen maar op

De schulden van de Griekse overheid zijn in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen met 23,3 miljard euro naar 303,5 miljard ten opzichte van 280,2 miljard aan het einde van het eerste kwartaal. Vorig jaar bedroeg de staatsschuld ruim 380 miljard euro maar door een (gedwongen) ‘kwijtschelding’ van 100 miljard euro door de financiële sector daalde deze naar iets boven de 280 miljard. De vermindering van de Griekse staatsschuld werd dus niet veroorzaakt door de enorme bezuinigingen die aan Griekenland zijn opgelegd maar voornamelijk door de kwijtschelding. We zijn inmiddels een kleine drie maanden verder verder en ondanks de enorme bezuinigingen is de staatsschuld nu al weer opgelopen tot ruim boven de 300 miljard euro.

Hoe moet het nu verder?

Je hoeft geen afgestudeerd econoom te zijn om te kunnen constateren dat Griekenland zich in een dodelijke spiraal naar de afgrond beweegt. De Griekse eerste minister Samaras moet zich volgende week donderdag komen melden bij de Franse President Hollande en de Duitse Bondskanselier Merkel. Algemeen wordt verwacht dat hij zal vragen om twee jaar extra tijd voor het behalen van een acceptabel begrotingstekort. De Grieken proberen bovenop de al bestaande bezuinigingen nog eens 11,5 miljard extra te bezuinigen voor de jaren 2013 en 2014.  Het moet echter uitgesloten worden geacht dat deze extra tijd zal helpen om het begrotingstekort terug te kunnen dringen, aangezien de Griekse regering het presteert om in een periode van één kwartaal de staatsschuld weer met ruim 23 miljard euro te op te laten lopen. Zet deze stijging zich door dan is Griekenland aan het einde van dit jaar weer net zover als aan het begin van de schuldencrisis. Dan is de hele kwijtscheldingsoperatie van de financiële sector en het kapot bezuinigen van de Griekse economie totaal voor niets geweest.

Politiek gezwets

Intussen komt de een na de andere politicus met een eigen interpretatie van de Griekse, Spaanse en Italiaanse schuldencrisis. Ieder van deze politici spreekt voor “eigen parochie” en naar gelang van het beoogde effect die zij trachten te bereiken met hun opmerkingen is het de ene keer negatief en de andere keer positief. Zo ziet Jan Kees de Jager de eurozone langzaam uit de crisis komen, terwijl deze eigenlijk nog maar net is begonnen. De Voorzitter van de eurogroep, Jean Claude Juncker,  noemt een vertrek van Griekenland uit de eurozone politiek onhaalbaar, maar sluit  een vertrek echter niet uit als de Grieken hun verplichtingen niet na zullen komen. Emile Roemer gelooft helemaal niets van een boete uit Europa bij een te groot overheidstekort en durft het risico van budgetoverschrijding best te nemen. Verder zegt de Griekse Minister van Financiën dat Griekenland sneller herstelt als de kredietverschaffers hem een paar jaar meer tijd geven. Inmiddels is het Griekse volk in armoede gedompeld door extreme vermindering van hun inkomens, in veel gevallen met maar liefst 60%. Dat de staatsschuld desondanks toch weer is gestegen met ruim 23 miljard euro doet vermoeden dat de extra tijd die gevraagd wordt niet zal (kan) worden gebruikt om een herstel te bewerkstelligen maar alléén om het tijdstip van een onvermijdelijk faillissement vooruit te kunnen schuiven.

Weg met EU en euro

Al dit politieke gezwets zou de Europese burger moeten  bewegen om, via verkiezingen of referenda, afscheid te nemen van de euro en de EU. Vóór de invoering ervan was het ondenkbaar dat een  Europees land failliet kon gaan. Dit was alleen maar voorbehouden aan bananenrepublieken met misdadige regimes. Maar sinds de invoering van de ‘welvaartbrengende’ euro stevent het ene Europese land na het andere recht op zijn ondergang af.

Rara hoe kan dat?

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl