Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Heleen Mees

Assistent professor economie

Gewoon Nieuws heeft al  al eerder gepubliceerd over economen die zolang  hebben doorgestudeerd dat ze onderweg volkomen de weg zijn kwijtgeraakt, maar sinds gisteren hebben we er een bij die het wel héél bont maakt.

Haar naam is Heleen Mees en zij is een econome die werkt aan een promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit, waarmee zij binnenkort hoopt te promoveren. Heleen is een knappe, aantrekkelijke vrouw van 44 jaar en woont en werkt deels in New York en deels in Amsterdam. Zij leidt een druk bestaan en heeft al heel wat wapenfeiten achter haar naam staan. Door sommigen wordt ze beschouwd als een van de aanjagers van de “derde feministische golf”, ze heeft een wekelijkse column in het “Financiële Dagblad”, is assistent professor aan de Universiteit van Tilburg en geeft vanaf september 2012 les aan de “New York University”. Ze is medeoprichtster van “Women on Top” en schrijft ook regelmatig voor “Project Syndicate”. Haar werk is onder meer gepubliceerd in “The New York Times”, de “Financial Times” en “Le Monde”. Van 2006 tot 2010 had ze een column in “NRC Handelsblad”. Kortom; niet iemand om zomaar even te negeren!

Spaardrift Chinezen

Volgens Heleen Mees zijn het niet de foute hypotheekproducten in Amerika, maar de toegenomen welvaart in China die de oorzaak is van de huidige financiële crisis. Zij wijst erop dat de Chinezen de afgelopen jaren meer dan de helft van van het nationaal inkomen van China als spaargeld op de bank hebben gezet. Dat heeft wereldwijd de rente doen dalen en het grote aanbod van goedkoop geld dat daardoor ontstond is volgens haar de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van de grote zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt. Heleen Mees is momenteel in China en gaat de discussie hierover met de Chinezen aan: “Ze snappen de analyse, maar komen ook met tegenargumenten”, zegt Mees tijdens een interview met BNR. Welke de tegenargumenten zijn liet ze in het midden. Volgens  haar kunnen de ‘exotische hypotheekproducten’ zelf nauwelijks de oorzaak zijn van de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt en de klap die erop volgde. Deze vormden in de periode 2000 tot en met 2006 namelijk minder dan 5% van het totaal aantal hypotheken in de VS. Zij zegt geen bewijs te hebben gevonden voor de (door ons nooit gehoorde) beschuldigingen dat de Chinese leiders met opzet de financiële markten zouden hebben ontregeld. “Daar heb ik jammer genoeg geen aanwijzingen voor gevonden, want ik ben dol op complottheorieën”, aldus Heleen Mees.

Washington en Wall Street

Als groot fan van complottheorieën had Heleen beter in New York kunnen blijven. Als er ergens complotten worden gesmeed is het wel bij haar om de hoek in New York. De Wall Street bankiers weten van elke beleidsverandering, goed of slecht, zodanig gebruik te maken dat het altijd ten goede komt van hun rendementen. Zelfs al zou de dalende rente veroorzaakt zijn door het grote aanbod van Chinese spaartegoeden (wat overigens te betwijfelen valt), dan nog kan dit niet als oorzaak van de kredietcrisis worden aangewezen. Wat wel als oorzaak kan worden aangewezen is de Amerikaanse versoepeling van de voorwaarden voor kredietverstrekking. Deze versoepeling werd ingevoerd door President George Bush jr. en minister van financiën, ex-Goldman Sachs baas Henry Paulson, in 2000 die het mogelijk maakte dat iedere Amerikaan in aanmerking kwam voor een hypothecaire lening, zelfs al had deze geen inkomen. Dit veroorzaakte een run op de huizenmarkt die de prijzen ongelofelijk hard deed stijgen. Deze run heeft zes jaar geduurd en in die tijd zijn de huizenprijzen geëxplodeerd. Toen de zeepbel eenmaal klapte stortten de huizenprijzen in en zat het grootste gedeelte van de huizenbezitters opgezadeld met een huis wat nog maar een fractie waard was van het oorspronkelijke leenbedrag. De als obligaties verpakte gebundelde hypotheken werden in een hoog tempo minder waard. Hierdoor kwamen financiële instellingen in problemen en moesten er uiteindelijk honderden miljarden dollars afgeschreven worden op gekochte obligaties. De crisis sloeg vervolgens over op de markt voor daaraan gerelateerde complexe financiële producten en de chaos was compleet. Waren in 2000 de regels voor kredietverschaffing niet versoepeld dan zou ook het ‘renteverlagende Chinese spaargeld’ niet voor een hausse op de Amerikaanse huizenmarkt hebben kunnen leiden,  om de doodeenvoudige reden dat iedere Amerikaan dan gewoon aan de normale en strenge kredietvoorwaarden had moeten voldoen.

Wij zijn benieuwd of de promovendus Heleen Mees een doctors titel zal behalen met haar hoogst merkwaardige theorie.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl