Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Goldman Sachs

Lloyd Blankfein Chaiman and CEO of the Goldman Sachs Group

De kredietcrisis van 2008 is ontstaan  door de handel in Amerikaanse zogenaamde “rommelhypotheken”. Toen de omvang van deze louche handel eenmaal duidelijk werd stortte de hele wereldeconomie in elkaar en scheerde langs de rand van de afgrond. Het veroorzaakte tevens het faillissement van een van de grootste zakenbanken ter wereld, “Lehman Brothers”. Het werd al snel duidelijk welke bank als meest verantwoordelijke voor deze crisis kon worden aangewezen. De Goldman Sachs bank had namelijk enorme shortposities ingenomen op de Amerikaanse huizenmarkt. Wanneer deze zou instorten dan zou aan de Goldman Sachs bank miljarden dollars moeten worden uitbetaald. Toen de zeepbel uiteindelijk uit elkaar spatte bleek dat de grootste verzekeringsmaatschappij ter wereld, AIG (American International Group), niet genoeg geld in huis had om Goldman Sachs 173,3 miljard dollar te betalen. Doordat deze verzekeringsmaatschappij hierdoor failliet dreigde te gaan heeft de Amerikaanse overheid 182 miljard moeten investeren om de AIG te redden.

Schikking 550 miljoen dollar

Om strafvervolging te voorkomen heeft de Goldman Sachs bank indertijd een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten voor een bedrag van 550 miljoen dollar.  Een belachelijk laag bedrag ten opzichte van de enorme winsten die zij met het plegen van deze fraude hebben binnengehaald.

Geen vervolging

Donderdag maakte het Amerikaanse Ministerie van Justitie bekend dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en diens medewerkers niet strafrechtelijk vervolgd zullen worden voor de handel in ‘rommelhypotheken’. Ondanks de schikking ter voorkoming van strafvervolging in 2009 vroeg de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar het handelen van Goldman Sachs, Carl Levi, om een justitioneel onderzoek. De Amerikaanse justitie deed ruim een jaar onderzoek naar de zakenbank, maar vond onvoldoende bewijs om een rechtszaak aan te spannen.

Onbegrijpelijk

Het is onbegrijpelijk dat deze bank en zijn belangrijkste medewerkers aan strafvervolging hebben kunnen ontkomen. Het is overduidelijk bewezen dat Goldman Sachs leningen met een lage kredietwaardigheid in stukken heeft gehakt en in een andere vorm gebundeld met een triple A-rating erop, wereldwijd heeft doorverkocht aan grote banken en institutionele beleggers. Vervolgens speculeerden zij op de ondergang van deze door henzelf in de markt geplaatste producten en bliezen hiermee de hele wereldeconomie op. Buiten het feit dat zij enorme winsten hebben gemaakt op de verkoop van deze rommel, hebben zij ook nog op een ongelofelijke wijze hun zakken gevuld met het bedrag dat AIG aan hen moest uitkeren. Crimineler kan haast niet! Toch heeft de Amerikaanse justitie niet genoeg bewijsmateriaal gevonden om tot rechtszaken te kunnen komen. Het kan niet anders dan dat hier luchtje aan zit. De onaantastbare positie van de Goldman Sachs bank zal ongetwijfeld ook te maken  hebben met de posities die ex-medewerkers van de Goldman Sachs inmiddels in de Amerikaanse en Europese overheden bekleden.

Henry Paulson en Ben Bernanke

Henry Paulson, ex CEO van Goldman Sachs was Minister van Financiën in 2008, Timothy Geithner, ex Goldman Sachs is nu Minister van Financiën van de VS, Mario Draghi, ex Goldman Sachs is nu President van de Europese Centrale Bank, Mario Monti,ex Goldman Sachs is nu Minister President van Italië.

Al deze figuren waren op de hoogte van de werkwijze van de Goldman Sachs bank en hebben geen poot uitgestoken om dit aan de kaak te stellen, laat staan om dit te voorkomen. We mogen ons afvragen wat deze heren nog meer voor ons in petto hebben.

In ieder geval is het zo dat je voor een winkeldiefstal zwaarder wordt gestraft dan wanneer je de hele wereldeconomie door frauduleus handelen om zeep helpt.

 

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl