Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Woningcorporaties slachtoffer

Er is de laatste tijd veel ophef ontstaan over het gebruik van financiële derivaten door woningcorporaties en andere geprivatiseerde overheidsbedrijven. Woningcorporatie Vestia bijvoorbeeld is door het aanschaffen van ondoorzichtige derivaten ruim 2 miljard euro kwijtgeraakt en moest door andere corporaties financieel van de ondergang worden gered.

Te ingewikkeld, gevaarlijk en overbodig

Als het aan Wouter Weijand ligt dan zou het gebruik van derivaten door woningcorporaties en wat hem  betreft zowat de gehele non-profit sector, sterk ontraden of zelfs verboden moeten worden. Wouter Weijand is “internationaal hoofd hoog dividend aandelen” bij BNP Paribas en zegt: “Ik loop al bijna 30 jaar rond in dit vak en was daarbij actief aan zowel de vastrentende, de onroerend goed en de aandelenkant. Ik heb heel veel typen derivaten langs zien komen en heb moeten constateren dat de complexiteit door de jaren heen enorm is toegenomen. Zo ingewikkeld zelfs dat wij, als experts, donders goed moeten opletten en vaak moeten concluderen dat het beter is om er vanaf te blijven.  Je vraagt je af wat een argeloze bestuurder, die er totaal niet voor opgeleid is, op de derivatenmarkt te zoeken heeft. Je zou kunnen zeggen dat, als je niet genoeg kennis hebt van derivaten, je eigenlijk speelt met vuurwerk midden in een vuurwerkfabriek. Het verschil tussen amateurs (corporaties) en professionals (banken) levert voor de profs een groot voordeel op omdat zij precies snappen wat de voors en tegens zijn. Bovendien kunnen zij een flinke marge maken op hun producten, juist omdat de tegenpartij door hun onkunde het hele gebeuren maar beperkt kan overzien. Woningcorporaties moeten zorgen voor hun woningvoorraad en universiteiten moeten onderwijs verzorgen. Daar zijn ze al meer dan zoet mee”, aldus Wouter Weijand.

Banken willen renterisico kwijt

Omdat pensioenfondsen zich massaal willen indekken tegen een lagere rente worden banken overladen met renteswaps. Omdat het de banken zelf aan kapitaal ontbreekt om al die swaps in de boeken op te kunnen nemen, gingen zij naarstig op zoek naar naar partijen waar ze al die risico’s kwijt konden. Zo kwamen ze bij partijen terecht die zich juist wilden indekken tegen een hogere rente, zoals woningcorporaties en allerlei andere non-profit instellingen. Hier konden de banken hun slag slaan. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat deze instellingen er allemaal zelf spontaan om hebben gevraagd en dan ook nog zo’n beetje allemaal tegelijk. Het werd de corporaties allemaal te mooi voorgespiegeld en het amateurisme en onkunde van de bestuurders deed de rest. Het blijft overigens zorgwekkend dat de financiële autoriteiten niet optreden tegen de banken, omdat zij toch op grote schaal de “Wet Financieel Toezicht” hebben geschonden. Het doel van de wet is het inzichtelijk, marktgericht en doelgericht maken van de financiële markten en producten. In deze wet is het geregeld dat de banken de zorgplicht hebben voor hun klanten en deze ook daadwerkelijk naleven.

_________________________________________________________________

Ons artikel werd gedeeld op nujij.nl waar ene Mario8282 een reactie op gaf die wij zo leuk vonden dat wij u deze niet wilden onthouden:

Eikels en derivaten

Op een dag verscheen er een man in een dorp.
Hij verklaarde eikels te willen kopen en wilde daar één Euro per stuk voor betalen.
Omdat er veel eikenbomen in het dorp stonden, begonnen de dorpsgenoten snel eikels te verzamelen.
De man kocht een week later duizenden eikels voor een Euro per stuk.
De man verklaarde dat hij een week later zou terugkomen en twee Euro per stuk zou betalen per eikel.
Opnieuw begonnen de dorpsgenoten eikels te verzamelen, alhoewel er veel minder eikels over waren.
De man verscheen een week later, betaalde twee Euro per stuk en verklaarde een week later opnieuw te verschijnen en vijf Euro per eikel te betalen.
De voorraad eikels was vrijwel opgeraakt en de dorpsbewoners zetten alles op alles om maar nieuwe eikels te vinden.
Ze vonden er toch nog een paar.
De man verscheen precies op tijd een week later, betaalde vijf Euro per eikel en verklaarde een week later terug te komen en twintig Euro per eikel te betalen.
De dorpsbewoners konden echter geen eikels meer vinden.
Toen verscheen er een dag later een tweede man die een grote partij eikels bij zich had.
De dorpsbewoners vroegen of ze de eikels van de man konden kopen, maar de man vroeg er 15 Euro per stuk voor.
De dorpsbewoners verzamelden al het geld wat ze konden vinden.
Al het spaargeld wat ze hadden legden ze bij elkaar en ze kochten de partij eikels.
Een week later verscheen de man echter niet meer. Ze zagen de man nooit meer.
Ze waren al hun geld kwijt en het enige wat er achter bleef was een grote hoeveelheid eikels.

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl