Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

VVD ondanks winst in een nadelige positie

Terwijl de politieke commentatoren verkondigen dat de twee grootste partijen, VVD en PvdA, door de verkiezingsuitslag tot elkaar zijn veroordeeld en haast niet anders kunnen dan samen te gaan regeren, is dit toch niet zo logisch als zij doen voorkomen. De PvdA van Diederik Samsom kan namelijk héél eenvoudig forceren dat de VVD in de oppositie wordt gedwongen. Zoals de PvdA met Job Cohen in 2010 door de VVD buitenspel is gezet, zo kan de PvdA nu de VVD buitenspel zetten.

Met rug tegen de muur

Diederik Samsom kan namelijk forceren dat Mark Rutte wel moet weglopen uit de onderhandelingen met de PvdA. Wanneer Samsom weigert om concessies naar de VVD te doen, zal Rutte noodgedwongen de onderhandelingen moeten afbreken omdat er voor de VVD dan geen enkele eer te behalen valt. Als grootste partij moet de VVD dan op zoek gaan naar andere partners, maar die zijn er niet genoeg om er een meerderheidskabinet mee te kunnen vormen. Alléén als het CDA, de PVV en D66 mee zouden doen met de VVD dan zou het kunnen, maar die optie is niet haalbaar. Alexander Pechtold zou zijn politieke doodvonnis tekenen als hij samen met de PVV van Geert Wilders in één kabinet zou gaan zitten. Ook het CDA zal zich niet nog een keer laten verleiden om aan zo’n coalitie deel te nemen. Noodgedwongen moet Rutte dan zijn formatieopdracht teruggeven. Op dat moment is de weg vrij voor Diederik Samsom.

Centrumlinks

Voor Diederik Samsom ligt het allemaal een stuk eenvoudiger. Die kan, met volledig behoud van geloofwaardigheid en zonder verregaande concessies te hoeven doen, een centrumlinkse regering vormen samen met de SP, CDA, D66 en de CU om zodoende tot een ruime meerderheidskabinet te komen van 83 zetels. Zou de Christen Unie niet meedoen, dan nog zou zo’n kabinet op 78 zetels uitkomen. Ook in de Eerste Kamer zou deze coalitie over een ruime meerderheid beschikken. De bezwaren die Alexander Pechtold heeft tegen de SP zullen eenvoudig opzij gezet worden omdat de wensen van de SP wat betreft Europa ook voor D66 niet onoverkoombaar, dus bespreekbaar zullen zijn.

Wij gokken erop dat het een kabinet “Samsom” wordt.

 

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl