Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Onbeperkt aankopen staatsobligaties

Mario Draghi

Het besluit van afgelopen donderdag door de Europese Centrale bank om onbeperkt staatsobligaties op te kopen van landen die in de financiële problemen zijn gekomen zullen de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Europa beslist  niet ten goede komen. De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, is het absoluut oneens met de president van de ECB, Mario Draghi, en heeft als enige van de Europese centrale bankiers tegengestemd. De Nederlandsche Bank is het, zolang de crisis al duurt, steeds eens geweest met de Duitsers, maar nu heeft DNB in de persoon van een laffe Klaas Knot toch bakzeil gehaald en stemde met de overige Europese centrale bankiers vóór het besluit van de ECB. Hierdoor is Jens Weidman alléén komen te staan in zijn strijd tegen de Zuid-Europese lidstaten die maar al te graag willen dat de geldpersen ongelimiteerd worden aangezet. Gezien de belangrijke positie die de Duitse Centrale Bank inneemt bij de ECB is hier voor het voortbestaan van de euro een levensgevaarlijk precedent geschapen.

54% van Duitsers is tegen

Vooralsnog moet het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe op 12 september een uitspraak doen over de grondwettelijkheid van het ESM-verdrag. Theoretisch is het zo dat het hof het ESM-verdrag ongrondwettelijk kan verklaren, maar algemeen wordt aangenomen dat zij dit niet zal doen en zal instemmen met de uitvoering van het ESM. Wel is het zo dat het draagvlak onder de Duitse bevolking volledig weg is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 54% van de Duitsers faliekant tegen het verdrag is. Tijdens de persconferentie zei Mario Draghi dat de grote stap die de ECB heeft genomen nodig is om de euro onomkeerbaar te maken.

Nout Wellink

In het programma “Buitenhof” van zondag werd aan de voormalige president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, de vraag gesteld of  de euro nu ook werkelijk onontkoombaar is. Wellink antwoordde dat deze stap aantoont hoe ernstig de situatie is en voegde er aan toe dat er een aantal aspecten aan zijn verbonden die ‘eigen problemen’ kunnen opwerpen en de doelstellingen van Draghi kunnen ondermijnen.

“Ten eerste kan er een vervreemding van Duitsland ontstaan, waarmee een enorm risico wordt genomen. We hebben gezien dat bij politieke processen in een land er op een gegeven moment een compleet eigen dynamiek kan ontstaan die niet meer in de hand te houden is”.

“Ten tweede; wanneer we kijken naar de grondwettelijkheid is één ding duidelijk; begrotingen mogen niet door de centrale bank worden gefinancierd”.

“Het derde aspect is de democratische legalisatie. De Europese ministers zijn niet in staat geweest om dat enorme fonds door de parlementen goedgekeurd te krijgen. De ECB had dit al gevraagd in 2010. Dit ging over 1,5 tot 2 triljard euro (*). Nu gaat het echter via de achterdeur, maar die hoort op slot te zitten! Het verdrag van Maastricht had die achterdeur namelijk op slot gedaan voor het geval Europa in de situatie zou geraken waarin we nu verkeren. Dat veiligheidsslot is nu door Mario Draghi opengebroken”.

“En het vierde punt is de feitelijke uitvoering van dit programma. Je moet je voorstellen dat, als je aan alle voorwaarden voldaan hebt; voor Spanje, Italië of wie dan ook, en dat hebben we gezien in andere landen, als het eenmaal gaat lopen dan gaat er toch ineens iets mis en loopt het programma volledig uit de rails. Hoe moet je dan reageren”? De presentatrice van Buitenhof herinnerde Wellink eraan dat de financiële markten er toch positief op reageren en dat het opkopen van staatsobligaties door de ECB het speculeren op de euro stopt. Nout Wellink zei: “Er wordt iets teveel over speculeren gesproken, natuurlijk wordt er gespeculeerd, maar wat de ECB nu zegt is: “Op het moment dat de rente teveel omhoog gaat en de koersen teveel omlaag dan kun je je spul bij ons inleveren, want wij zijn bereid om dat papier onbeperkt op te kopen”. En in wezen sluit dit aan bij wat er op dit moment aan het gebeuren is. Je hoeft maar te lezen wat de eigen Nederlandse  financiële instellingen aan het doen zijn. Die zijn trots dat ze de exposure op landen zoals Spanje drastisch hebben kunnen verminderen, en daarmee het risico. Die geef je nu de garantie dat als het weer spannend wordt dan zal het de ECB zijn die deze risico’s van je overneemt. Dus je krijgt een massale verschuiving van risico’s die nu nog in de private sector (banken, pensioenfondsen) zitten naar de publieke sector (belastingbetaler). Als alles doorgaat zoals het nu wordt voorgesteld zit aan het eind van het verhaal de Europese Centrale Bank opgescheept met heel veel papier wat je eigenlijk niet wilt hebben”, aldus Nout Wellink.

(*) Wellink maakte hier een foutje van een paar nullen want het ging nl. over 1,5 tot 2 biljoen euro.

Belastingbetaler

Wat Nout Wellink dus eigenlijk met mooie woorden zegt is, dat de rotzooi aan staatsobligaties die banken en institutionele beleggers op dit moment nog in hun bezit hebben voor het volle pond kunnen verkopen aan de Europese Centrale Bank. Zodra zich ook maar de geringste tegenslag  voordoet dan deponeert de euro-reddende (lees: banken-reddende) Mario Draghi de complete schuldenlast zo op het bordje van de Europese belastingbetaler. Dan zijn het weer de bankiers die als lachende partij achteroverleunend blauwe vingers krijgen van het tellen van hun terugontvangen kapitaal terwijl de burger verantwoordelijk wordt gesteld voor de schuldpapieren die Super Mario met zoveel bravoure heeft opgekocht. Dat hier geen bezuinigingen, van welke aard ook,  tegen zijn opgewassen moge duidelijk zijn.

De argeloze burger echter, die zoveel vertrouwen heeft in de ‘goede bedoelingen’ van zijn politici en de integriteit van de ECB en daarom dus stemt op een pro-Europese partij, heeft nog niet in de gaten dat hem door ex Goldman Sachs bankier, Mario Draghi, een enorme loer wordt gedraaid en dat hij uiteindelijk moet opdraaien voor de kosten. Pas als het te laat is zal hij beseffen dat hem op een ongelofelijke manier een oor is aangenaaid!

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl