Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Manipulatie

De Nederlandse kiezer is de laatste weken via de media overspoeld met verkiezingsdebatten. Iedere omroep, publiek of commercieel, liet lijsttrekkers aan het woord in debatten en kwamen tussentijds steevast met peilingen over de zetelverdeling. Ook werden na deze debatten, als een soort van wedstrijdelement, zogenaamde winnaars bekend gemaakt. De omroepen willen ons doen geloven dat deze debatten als functie hebben om de kiezer objectief te informeren over de diverse partijprogramma’s, zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. Bij de voorbereiding van de debatten worden door de programmamakers uitgekiende technieken gehanteerd waarbij uiterst zorgvuldig wordt gekeken welke lijsttrekkers er tegenover elkaar gezet worden om hun standpunten te verdedigen. Een open en vrije discussie tussen de deelnemers wordt onmogelijk gemaakt omdat de thema’s die aan de orde komen vóóraf door de omroepen worden bepaald. Vervolgens krijgt iedere politicus minder dan één minuut de tijd om over een thema of stelling zijn visie te geven. Het toelichten en verdedigen van, voor de kiezer belangrijke, gedifferentieerde partijstandpunten wordt door het beperkt aantal thema’s onmogelijk gemaakt zodat deze maar heel oppervlakkig wordt geïnformeerd over alléén die onderwerpen welke de regie aan de lijsttrekkers heeft opgelegd.

Manipuleren

Het leidt geen twijfel dat op deze wijze de diverse omroepen en hun belanghebbenden in staat zijn om de uitslag van de verkiezingen te manipuleren en te sturen in de richting die hun welgevallig is. Door de beperkte spreektijd van de lijsttrekkers komen deze vaak niet verder dan het uitspreken en continu herhalen van ingestudeerde ‘one-liners’. De keuze van de omroepen, die bepaalt wie tegen wie debatteert,  wordt ingegeven door de belangen die er aan de betreffende omroep en hun ideologische en maatschappelijke doelstellingen vastkleven.

Omdat de publieke en commerciële omroepen door hun politieke en financiële achtergrond overwegend pro-Europees genoemd kunnen worden lijkt het geen toeval dat de Eurosceptische Emile Roemer van de Socialistische Partij aan het begin van de debatten in de peilingen op 35 zetels stond en nog geen 2 weken later gezakt was naar 25 zetels.

Keerpunten

Volgens de commentatoren van de omroepen was het ‘keerpunt’ in de campagne van Roemer het moment dat deze Rutte ervan  beschuldigde dat hij stond te liegen en uit het veld geslagen leek toen Rutte dit glashard ontkende. Als een soort mantra werd dit de dagen erna door alle omroepen steeds opnieuw herhaald met als gevolg dat de kijkers deze mantra overnamen en de SP in nog geen 2 weken tijd 11 zetels in de peilingen verloor. Achteraf bleek heel duidelijk dat Rutte inderdaad stond te liegen, maar toch bleven de commentatoren eindeloos herhalen dat Roemer hier zijn ‘Waterloo’ gevonden had. Het blootleggen van een leugenachtige Rutte had eigenlijk als een sterk punt van Roemer moeten worden aangemerkt, maar die eer werd hem door de commentatoren niet gegund. Deze eer werd toebedeeld aan de pro-Europese Diederik Samsom, die Roemer te ‘hulp’ schoot toen hij tegen de weer liegende Rutte zei: “Nu doet u het weer”! Dat moment werd vervolgens door de commentatoren als het ‘keerpunt’ voor de onverwachte opmars van Diederik Samsom gekenmerkt. Het gevolg hiervan was dat deze in de peilingen steeg van 23 naar 35 zetels. Is dit toeval of zagen de pro Europese omroepen de SP van Emile Roemer toch maar liever niet de grootste partij worden?

 


 • dvhaaren

  Waar het niet over ging:

  Is het toeval dat de president van de Europese centrale bank, Mario Draghi, Vice-President bij de Goldman Sachs bank is geweest?

  Is het toeval dat de ‘ongekozen’ Italiaanse minister president, Mario Monti, jarenlang adviseur is geweest bij de Goldman Sachs bank?

  Is het toeval dat de voormalige minister president van Griekenland in zijn functie als centrale bankier met de Goldman Sachs bank de toelatingsfraude heeft gepleegd om Griekenland bij de eurozone te betrekken en is het toeval dat, volgens een bericht in gewoon-nieuws.nl van feb. 2012, Victor Halberstadt ook bij Goldman Sachs vandaan een van adviseurs van Rutte is.

  Deze figuren hebben zich aardig in Europa genesteld en wordt er aan de kiezer om vertrouwen gevraagd. U zal kunnen begrijpen dat mijn vertrouwen in het oplossen van deze crisis bij voorbaat gedoemd is te mislukken en ik begrijp de verontrusting van Duitsland zeker na de uitzending van “Buitenhof”

  Deze mensen hebben de wereld ongestraft opgezadeld met een hoop ellende en hebben het weer voor het zeggen. U weet wel de rommelhypotheken. Ook Onno Ruding, CDA heeft zich met deze malversaties ingelaten en loopt nog steeds vrij rond. Dat is voor mij een grote politieke schande door hier niets aan te doen en ik vraag me dan ook af waarom hier niet op wordt ingegaan door de politiek. Niet in Nederland maar ook niet in Europa. Want wat is de angst hiervoor.

  Dat wat men een EU heeft beoogd was geen oorlog meer, maar de huidige situatie is voor mij de opmars tot grote sociale onrust waar de politiek de politie al dan niet bijgestaan door het leger inzet om de sociale onrust neer te slaan terwijl de veroorzakers zich verder kunnen laven aan hun ongebreidelde schaamteloosheid en hebzucht.

  Conclusie: wat soort van vertrouwen wordt ervan de kiezers gevraagd. Noch media of politiek pakt dit soort van malversaties aan. Is het van; houdt u ze arm dan houd ik ze dom? Is het vertrouwen in de naïviteit van politiek.
  Het is toch een schande te noemen dat de landen met de grootste financiële bedrage en garantie stellen in de eurozone gegijzeld worden of zich laten gijzelen door de corruptie, ijdelheden, hebzucht en malversaties die in de noodleidende landen plaatsvinden.

  Ps. Ik heb geen PVV gestemd maar heb geprobeerd de charlatan van de VVD van zijn kwakzalverij te ontdoen of dat ik gelukt weet ik morgen.

  Thumb up 20 Thumb down 0

 • rijkswaanvijand

  Prima artikel!
  Jammer dat de massa’s het weer niet zien; ze hebben zichzelf enkele oren aan laten stikken.
  Naast de regulier al te sterke lobby van het bedrijfsleven, hebben de grootverdieners nu ook via de media bijna volledige controle over verkiezingen.

  Deze volksmennersidols was wat mij betreft de doodsteek van de Nederlandse democratie.
  Bedankt omroepbestel!

  VVD; politiek in dienst van het bedrijfsleven = fascisme, het zou goed zijn om dit beestje in het vervolg bij z’n naam te noemen.

  Thumb up 10 Thumb down 0

 • wilbert

  Rutte was dit jaar samen met Pechtold en Beatrix aanwezig op de Bilderberg conferentie. Dat zegt volgens mij al genoeg.
  Hoe moet je iemand vertrouwen die deelneemt aan geheime vergaderingen en weigert aan zijn achterban uit te leggen waar het over ging?
  Rutte is de man van de grootverdieners (multinationals) en Pechtold voor het afdragen van nog meer macht aan Europa.
  Dat zal de grootaandeelhouder (Beatrix) van één van ‘s werelds grootste bedrijven (Shell) wel goed uitkomen.
  En ja hoor! Na de verkiezingen kregen we te horen dat Beatrix er dit jaar op vooruit gaat. (Op het toch al riante geschatte vermogen van meer dan 200 miljoen euro)

  Thumb up 3 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl