Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Dagblad De Morgen

Aboutaleb, allochtone burgemeester Rotterdam

De redactie van het Belgische dagblad “De Morgen” heeft besloten om het woord “allochtoon” vanaf vandaag niet meer in de berichtgeving te gebruiken. Volgens hoofdredacteur Wouter Verschelden zou dit woord “stigmatiserend en uitsluitend” werken.

Wikipedia omschrijft het woord allochtoon als volgt: Het woord allochtoon betekent letterlijk “van een andere aarde/gebied” (Oudgrieks: ἀλλος=ander, vreemd; en χθων=aarde,). Tegenover het begrip allochtoon staat de term autochtoon, dat letterlijk “uit hetzelfde gebied/grond” betekent. Met betrekking tot het woord allochtoon zijn er, wanneer het om bevolkingsgroepen gaat, verschillende definities in omloop.

Het begrip werd in Nederland voor het eerst gebruikt in een rapport uit 1971 van sociologe Hilda Verwey-Donker voor het Nederlandse Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM), als vervanging van het toen gangbare woord “immigrant”. Het is onduidelijk waarom deze vervanging nodig was. Het zou kunnen zijn dat het woord “immigrant” in de jaren 70 een stigmatiserende werking had maar dat lijkt onwaarschijnlijk, gezien het beperkte aantal buitenlandse werknemers wat in die tijd werkzaam was in België en Nederland. Het zal eerder zo zijn dat deze sociologe het een mooi woord vond en het daarom gebruikte. Dat het massaal is overgenomen duidt erop dat het overgrote deel van de schrijvende pers er ook zo over dacht. In de afgelopen jaren echter werd het woord steeds meer gebruikt als aanduiding voor personen uit landen die herhaaldelijk negatief in het nieuws kwamen door hun houding en optreden naar de zogenaamde “autochtone” bevolking. Juist om stigmatisering van een bepaalde  nationaliteit te voorkomen gebruikte men het woord “allochtoon” om toch vooral maar de nationaliteit van die personen niet te hoeven noemen. Feitelijk wordt het begrip “allochtoon” dus als bescherming gebruikt en niet om te stigmatiseren. Het zijn bepaalde personen uit een niet-autotochtone bevolkingsgroep die zich negatief en crimineel opstellen naar de bevolking van het gastland die een “stigmatiserende en uitsluitende” werking hebben en zeker niet het wel of niet gebruiken van het woord “allochtoon”.

Door het besluit van dagblad “De Morgen” om het woord allochtoon niet meer te gebruiken zal deze krant in het vervolg het beestje bij de naam moeten noemen en juist daarom zal het stigmatiseren en uitsluiten van de nationaliteit van een  bepaalde bevolkingsgroep waarschijnlijk eerder toe- dan afnemen.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl