Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Individueel basisinkomen voor iedereen (jong en oud)

v.l.n.r. Ewald Engelen, Herman Wijffels, Harald Benink

Beleidsmakers, economen en diverse ‘denktanks’ van over de hele wereld buigen zich massaal over de economische problemen waarin de wereld thans verkeert. De mensheid is aangeland op een keerpunt in de geschiedenis. Alle specialisten zijn ervan overtuigd dat er iets zal moeten gaan gebeuren om de enorme financiële en maatschappelijke problemen waarin we ons nu bevinden het hoofd te kunnen bieden. Een van de onderwerpen waarover veel gediscussieerd wordt is de invoering van het recht op een basisinkomen voor iedereen, jong en oud, of je nou werkt of niet. In eerste instantie zou je denken: “Dat kan niet waar zijn, wie zou dat moeten betalen”? Toch strookt dit kennelijk niet met de werkelijkheid. Tal van studies hebben aangetoond dat zo’n basisinkomen tamelijk eenvoudig te financieren is. Het is zelfs zo dat het gegarandeerde basisinkomen als ‘bijwerking’ zal hebben dat de thans in moeilijkheden verkerende economie op een duurzame en verantwoorde wijze weer vlotgetrokken kan worden.

Oud topman Rabobank

Herman Wijffels, oud topman van de Rabobank, is ooit toegetreden tot het comité van aanbeveling voor het BIEN-congres (Basic Income Earth Network) en verklaart nog steeds sympathiek te staan ten opzichte van een basisinkomen. Herman Wijffels is hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht. Hij pleit voor een serieuze verandering van het Nederlandse politieke stelsel. Ook hij is van mening dat een financiering voor het basisinkomen met een beetje goede wil redelijk eenvoudig is te realiseren. Als oud-bankier zal hij dus wel weten waar hij het over heeft. Veel kans dat het basisinkomen op korte termijn ingevoerd zal worden is er volgens Wijffels echter niet. De huidige opvattingen over arbeid staan lijnrecht tegenover  het idee van een gegarandeerd basisinkomen. Er heerst nog teveel de achterhaalde gedachte “wie niet werkt zal niet eten”. Opvattingen over rechtvaardigheid verzetten zich tegen een basisinkomen en velen vinden het een zinloos uitdelen van geld omdat het ook aan de rijkeren verstrekt wordt.

Economie ten dienste van de mens

De economie zou ten dienste van de mens moeten worden gesteld en niet zoals nu het geval is, dat de mens er is om de economie te dienen. De snelheid waarmee momenteel economische activiteiten worden geautomatiseerd dwingt de mensheid tot een totale herziening van de arbeidsverhoudingen en de verdeling ervan. Steeds meer robots nemen complete productieprocessen uit handen van arbeiders, waardoor deze overbodig worden en werkloos raken. De automatisering van arbeidshandelingen is een onomkeerbaar, zichzelf versnellend proces en zal in rap tempo steeds meer werklozen veroorzaken. Dat in de toekomst het sociaaleconomische bestel op de schop moet en een grondige revisie moet ondergaan lijkt onvermijdelijk. Wil men voorkomen dat er in de zéér nabije toekomst wereldwijd massale onlusten zullen uitbreken, dan moet er met de meeste spoed een revolutionaire herverdeling van macht en kapitaal tot stand worden gebracht. Het kan niet zo zijn dat een handjevol bankiers en multinationals als enigen het volledige financiële profijt van de automatiseringsprocessen naar zich toe kunnen trekken en de overige bevolking met lege handen werkloos achterlaat. Ook zij zullen overstag moeten gaan omdat zij geen baat hebben bij een almaar groeiende wereldbevolking die geen cent te makken heeft. Een gegarandeerd basisinkomen voor iedere wereldburger zou een belangrijke stap in de goede richting zijn, zeker omdat tal van onderzoeken hebben uitgewezen dat dit redelijk eenvoudig is te realiseren. Het argument dat de mens in luiheid zal vervallen en geen werkzaamheden meer zou willen verrichten is ook onderzocht, waarbij men tot de conclusie kwam dat de mens, juist door het ontvangen van een basisinkomen, meer gemotiveerd zou zijn om te werken dan in het huidige systeem. Omdat de basisbehoeften zoals eten, drinken en wonen worden gedekt door het basisinkomen, werk je feitelijk voor de extra’s in het leven. Dat is een stuk plezieriger en zal zorgen voor een ongekende wereldwijde economische opleving, mits duurzaamheid en het voorkomen van verspilling niet uit het oog wordt verloren,

 


 • daar teken ik dadelijk voor 😉

  Thumb up 39 Thumb down 6

 • astrid

  Ook Wijfels zit nog steeds midden in de oude meuk, denkt dat ´het geld eerst ergens bij mensen vandaan gehaald moet worden, voordat het er is voor basisinkomens. Wijffels blijft nog altijd ´economie´, ´werk´ etc. als middelpunt van zijn universum houden. Hij voelt dus dat hij moet bewijzen dat de economie er echt beter van wordt, van dat basisinkomen… de economie dus nog steeds als bron van leven die gegarandeerd moet worden.

  Economie, echte economie dus, behelst maar 1/3 deel van een A4tje om het uit te leggen. Hier is het: http://equi-place.net/index.php?p=home&s=bestaan

  Wij zijn zelf de bron van leven, en de bron van de economie. Altijd. Het leven als bron… kijk, dan zit je in een ander paradigma. Wijffels zit nog steeds in het oude.

  Iedereen elke maand voldoende toegang tot geld, daar hoeft niet eerst geld bij een ander voor weg gehaald te worden.

  Het kost maar 1 programmeer regel. Zie http://www.smoothparadigmshift.net

  Thumb up 3 Thumb down 0

 • Bezemdezem

  Beter:

  Basisuitkering voor iedereen (18+) in ruil voor 4 uur/week breed maatschappelijk werk. i.c.m:
  – affschaffen van praktisch alle toeslagen en uitkeringen
  – drastische verlaging van belasting op arbeid
  – afschaffen/versoepelen van ontslagrecht en andere ‘arbeidersrechten’

  (men kan solidair maatschappelijke uren van een familielid vullen)

  Thumb up 12 Thumb down 5

 • Rinus57

  Waarom krijg ik bij dit soort berichten nu altijd argwaan ???.
  Ik kijk altijd naar de volgegeten koppen van dit soort beleidsmakers die hun zakken redelijk tot zeer goed gevuld hebben en de flow mee hadden ook als CDA’er om een fijn graai en bonus gerelateerd onbekommerd VVD leventje te leiden.
  De hardwerkende Jan met de pet met een uitzuig minimum loon en vele spaarpremies en belasting betaling mag de kassen vullen en als de wind tegen zit gaat hij als kleine man het gelag betalen en vind men de weg voor een basis uitkering een prima plan om deze zwoegers met een fooi naar huis te sturen .
  Heren, heren , schaamt u , verzin eens wat anders , gooi de graaiers van banken en bonusculturen eens achter slot en grendel, pluk deze elite kaal , laat Brussel met het veel te grote waterhoofd , in zijn sop gaar koken en houd de hand op de knip voor de knoflook landen , een besparing van 2000 miljard euro’s is geen fictie en het probleem is volkomen opgelost voor de Noordelijke Euro landen , snel terug naar het oude vertrouwde EEG verband , grenzen weer dicht en de harde eigen munteenheid terug .
  Betere besparing kan men zich niet wensen .
  Bij introductie het doodgeboren eurootje failliet verklaren en gaan over tot de order van de dag.

  Thumb up 11 Thumb down 6

 • werker

  Deze diccussie is jarengeleden ook al gevoerd.
  Binnnen de toenmalige voedingsbond fnv werd met zijn alle roepen in de woestijn als discussie stuk geschreven.
  En daar sprak men ook van een basiskomen voor iedereen.
  Het werd toendertijd door iedereen afgeschoten.
  En zie nu anno 2012 komt er van uit een heel andere hoek toch bijval of zoals je het ook kunt zeggen het inzicht dat dit zo slecht nog niet is.
  En ja iemand die niet genoeg geheeft aan dat basis inkomen gaat werken en kan dan extra bijverdienen.en hij kan werk gaan doen wat hij zelf leuk vindt.
  Het zou een hele hoop problemen van deze tijd in een keer op kunnen lossen.

  Thumb up 9 Thumb down 1

 • orthelius

  stichting BIEN bestaat niet, het is een vereniging van organisaties rond de wereld die zich inzetten voor een het Basisinkomen. http://www.basicincome.org/bien/

  Verder is er in Nederland de Vereniging Basisinkomen http://basisinkomen.nl
  In Belgie het netwerk Basisinkomen http://basisinkomen.be

  Voor Europa is er nu het European Citizens Initiative for a Basic Income http://www.facebook.com/pages/Initiative-for-a-Basic-Income-in-Europe/489755444408600

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl