Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Kaarten  zijn geschud

Kabinet Rutte II lijkt een feit. Op wat formaliteiten na is er in no time een regering van VVD en PvdA in elkaar geflanst. Leek het tijdens de verkiezingscampagne uitgesloten dat Rutte en Samsom samen in één kabinet zouden plaatsnemen, toen de kruitdampen van de verkiezingen eenmaal waren opgetrokken ontstond er een heuse liefdesverhouding tussen Mark Rutte en Diederik Samsom. Na elkaar diep in de ogen gekeken te hebben kwamen ze beiden tot de conclusie dat “gunnen” het trefwoord van dit kabinet moest zijn. Rechts gunt een beetje links en links gunt een beetje rechts. De VVD gunt de PvdA het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de PvdA gunt de VVD dat het ontslagrecht wordt versoepeld. Zo zijn er nog een aantal cruciale zaken die men aan elkaar heeft gegund, zoals bijv. de inkomensafhankelijke zorgpremie. We leven nou eenmaal in een coalitielandje en dan moet je water bij de wijn doen. Onze politici zijn behoorlijk in hun nopjes met het gegeven dat Nederland een coalitieland is. Ze kunnen namelijk tijdens de verkiezingscampagnes naar hartenlust liegen en bedriegen want wanneer zij achteraf ‘keiharde’ verkiezingsbeloften breken, kunnen ze altijd nog zeggen: “Sorry, er zat niet meer in!”

Samsom blijft fractievoorzitter

Diederik Samsom neemt geen zitting in het kabinet als minister en vice-premier maar blijft fractievoorzitter van de PvdA. Of dit een keuze was van hemzelf is of dat hij het dringend advies heeft gekregen om toch vooral geen minister en vice-premier te worden, blijft in het midden. Wel loopt hij de kans om in de komende kabinetsperiode volledig ondergesneeuwd te raken door Lodewijk Ascher, die in zijn plaats het vice-premierschap gaat bekleden. Misschien zijn ze er bij de PvdA niet helemaal van overtuigd dat Samsom als minister net zo veel steun van de media zal krijgen als tijdens de verkiezingscampagne. Het zal toch niemand ontgaan zijn dat de media er door hun berichtgeving voor hebben gezorgd dat Diederik Samsom ‘toevallig’ alle zeteltjes heeft binnengehaald die Emile Roemer in de peilingen is kwijtgeraakt. Diederik staat erom bekend dat hij in zijn clowneske onbezonnenheid nog wel eens uitglijers kan maken die voor veel verwarring kunnen zorgen.

Het is in ieder geval zo dat de PvdA de “Joker” niet heeft ingezet en hem achter de hand houdt voor het geval de PvdA kiezers massaal zullen gaan weglopen vanwege het afgesproken kabinetsbeleid. Na doorrekening van het regeerakkoord zijn er nog onaangename verrassingen te verwachten, voor zowel rechts als links Nederland. Of de media Diederik dan nog net zo goed gezind zijn als tijdens de verkiezingscampagne valt te bezien.


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl