Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Corruptie en belangenverstrengeling

Jos van Rey

Wie de laatste tijd het nieuws een beetje heeft gevolgd heeft kan er niet omheen: “Wethouders blijken steeds vaker te worden ontmaskerd als heuse wetsovertreders”. Vooral in de onroerend goedsector, waar het meeste geld te verdienen is, vallen corrupte wethouders als rijpe appeltjes uit de boom. In kleine dorpen en provinciale steden zijn het vaak plaatselijke middenstanders die als eigenaar van bijvoorbeeld een architectenbureau of bouwonderneming de goegemeente hun diensten aanbieden en de plaatselijke politiek betreden om, als vooraanstaande en notabele ingezetene van zo’n kleine gemeente, op ongepaste wijze en  met vrome gezichten hun zakken te kunnen vullen.

Ton Hooimaijers

Deze VVD wethouder wordt verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Een Amsterdamse projectmakelaar en de vrouw van Hooimaijers zijn medeverdachten in de strafzaak. Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland moest Ton Hooimaijers in 2009 aftreden in verband het het schandaal rond de IJslandse bank “Landsbanki”. Het betekende het einde van zijn politieke loopbaan en de provincie Noord-Holland ging het schip in voor 80 miljoen euro. Wat betreft de verdenking van omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld liet Ton Hooimaijers zich volgens het OM betalen door bouwbedrijf Ballast Nedam en diverse vastgoedbaronnen zoals de Haarlemse projectontwikkelaar Luigi Prins. Volgens het OM leverde dit ‘bijklussen’ Hooimaijers enkele tonnen op. Een vastgoedondernemer beloofde hem 900.000 euro als hij ervoor zou zorgen dat woningbouw in de Bovenkerkerpolder bij Amstelveen zou kunnen worden gerealiseerd, ook al was dit in strijd met de ambtelijke adviezen van de provincie.

Jos van Rey

Jos van Rey is wethouder gemeente Roermond, lid van het algemeen bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), adviseur van Meeus Assurantiën, commissaris bij Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg en eigenaar van Jos van Rey Vastgoed BV. In oktober 2011 werd een onderzoek naar de integriteit van van Jos van Rey ingesteld, vanwege aantijgingen dat hij de gemeentelijke gedragscode geschonden zou hebben. Zo zou hij structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich hebben geladen door als wethouder mee te beslissen over een miljoenenproject waarbij een bevriende makelaar betrokken was. Ook vanwege zijn eigen zakelijke activiteiten als eigenaar van Jos van Rey Vastgoed BV, zou zijn onafhankelijkheid in het geding zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat er iets van belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden maar dat hij zich heeft gehouden aan de gedragscode van de gemeente Roermond. Op 19 oktober 2012 deed de recherche een inval in de woning van van Rey, zijn werkkamer op het stadhuis van Roermond en de woningen van zijn zoon en dochter. Computers en digitale bestanden weren in beslag genomen. Hij wordt verdacht van corruptie en het lekken van gevoelige informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond.

Jan Den Uil

Gisteren werd bekend dat opnieuw een wethouder in opspraak is gekomen vanwege belangenverstrengeling. Het gaat om Jan Den Uil (CU) van de gemeente Lansingerland. Vanaf 2001 was hij verantwoordelijk voor bouwprojecten en het grondbedrijf van deze Zuid-Hollandse gemeente. Hij is mede-eigenaar van een architectenbureau dat opdrachten voor de gemeente Lansingerland heeft uitgevoerd. Uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) blijkt dat Den Uil zich niet heeft gehouden aan de gedragscode en heeft hij zich met dossiers bemoeid, terwijl zijn eigen architectenbureau daar ook bij betrokken was. Zo was hij betrokken bij bij het bepalen van de grondprijs voor het terrein waar zijn bureau bezig was om een gezondheidscentrum te bouwen. Ook ontdekte BING dat Den Uil projecten actief probeerde te beïnvloeden ten gunste van zijn eigen bedrijf door onder andere betrokken ambtenaren te e-mailen. Overigens hebben de gemeente en andere betrokkenen de wethouder nooit aangesproken op de mogelijkheid van eventuele belangenverstrengeling.

Topje van de ijsberg

Volgens diverse onderzoekers in het hele land is het geen uitzondering dat corruptie en belangenverstrengeling voorkomen. In iedere gemeente en provincie komt het veelvuldig voor. Volgens hen is het maar een topje van de ijsberg waarvan uitkomt dat er corrupt en frauduleus gehandeld wordt. Ook blijft het niet beperkt tot wethouders of andere gemeentelijke ambtsdragers. In de omstreden Chipsol-affaire, waarbij het over ongeveer 2 miljard euro gaat, staan zelfs de vooraanstaande rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg terecht omdat zij verdacht worden van het plegen van meineed.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl