Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Tipje van de sluier

Er is veel over Willem Holleeder gezegd en geschreven. De media berichten al jaren over hem. Maar gisteren heeft Nederland dan voor het eerst zelf kennis met Holleeder kunnen maken in het programma “College Tour”, van presentator Twan Huys. Als we de reguliere media mogen geloven, is Holleeder de grootste crimineel van Nederland. Zijn criminele activiteiten zorgden voor wereldnieuws toen hij samen met Cor van Hout, Frans Meijer, Martin Erkamps en Jan Boellaard de biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerden. Deze ontvoering duurde van 9 tot 30 november 1983. Twee dagen na het betalen van 35 miljoen gulden losgeld bevrijdde de politie Freddy Heineken en zijn chauffeur op 30 november uit een loods in het Amsterdamse westelijke havengebied. Direct na de ontknoping werden Boellaard en Erkamps gearresteerd. Van Hout, Holleeder en Meijer wisten uit de handen van de politie te blijven. Frans Meijer dook onder op verschillende adressen  in Amsterdam en Holleeder en van Hout vluchtten naar Parijs waar ze in een appartement een verblijf hadden gevonden. Op 28 december gaf Meijer zichzelf aan bij de Amsterdamse politie. Als snel werd ook de verblijfplaats van Holleeder en van Hout bekend. Op 29 februari 1984 werden ze daar door de Franse politie gearresteerd, maar door het ontbreken van een uitleveringsverdrag met Frankrijk konden ze niet aan Nederland worden uitgeleverd. Na een inderhaast in elkaar geflanst uitleveringsverdrag en een aantal omzwervingen over een paar overzeese Franse gebiedsdelen werden ze uiteindelijk op 31 oktober 1986 door Frankrijk aan Nederland uitgeleverd. Erkamps en Boellaard werden voor hun aandeel op 16 oktober 1984 veroordeeld tot respectievelijk negen en twaalf jaar cel. Cor van Hout en Willem Holleeder werden op 19 februari 1987 veroordeeld tot elf jaar cel. Tegen Frans Meijer werd aanvankelijk de hoogste straf van 16 jaar geëist, maar deze zaak werd aangehouden in verband met een psychiatrisch onderzoek.  Op Nieuwjaarsdag 1985 ontsnapte hij uit het Pieter Baan Centrum.  Op 21 maart 1985 werd hij bij verstek veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hoewel spoorloos tekende Meijer via zijn advocaat Max Moszkowicz een hoger beroep aan, waarin hij eveneens tot twaalf jaar cel werd veroordeeld. In 1994 werd Frans Meijer door misdaadjournalist Peter R. de Vries opgespoord. Hij bleek naar Paraguay te zijn gevlucht, was er getrouwd en had een gezin gesticht. In 1995 werd hij gearresteerd. Door een procedurefout kwam hij enkele weken later alweer vrij. In 1998 werd Meijer opnieuw gearresteerd en werd in 2002 aan Nederland uitgeleverd. In januari 2005 kwam hij vrij, waarna hij terugkeerde naar Paraguay.

Afpersing

Nadat Holleeder zijn straf had uitgezeten zou hij zich na zijn vrijlating hebben opgewerkt tot de top van de Amsterdamse onderwereld. Hij werd ervan beschuldigd verschillende vastgoedhandelaren te hebben afgeperst en werd hiervoor op 21 december 2007 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar, met aftrekking van voorarrest. Omdat volgens de advocaten de bewijsvoering discutabel was ging Willem Holleeder tot tweemaal in beroep tegen deze uitspraak maar deze werden niet gehonoreerd. Op 27 januari 2012 is hij, na het uitzitten van twee derde van zijn straftijd, weer vrijgelaten, maar bleef verdachte in een aantal liquidatiezaken waarvan justitie het bewijs, ondanks verwoede pogingen daartoe en het inzetten van een onbetrouwbare getuige a charge, niet rond kon krijgen.

Waarom Freddy Heineken?

Freddy Heineken

Willem Holleeder werd geboren op 29 mei 1958 in Amsterdam. Hij groeide op in een gezin waarvan de alcoholische vader gewelddadig was en werd regelmatig mishandeld. Op vijftienjarige leeftijd ging hij het huis uit en zocht zijn vertier verder op straat. Met zijn vrienden Jan Boellaard, Frans Meijer en later zijn zwager Cor van Hout vormden zij al snel een bende in de Amsterdamse Kinkerbuurt en waren betrokken bij knokploegen die in opdracht van huiseigenaren en projectontwikkelaars krakers het leven zuur maakten. Volgens de politie waren de tieners ook betrokken bij een aantal zware overvallen. Zij bleken over veel geld te beschikken en reden op 18-jarige leeftijd al rond in dure auto’s. Toen de klad erin kwam besloten zij de zaken wat groter te gaan aanpakken en ontvoerden na een voorbereiding van twee jaar Freddy Heineken en zijn chauffeur. Zoals gezegd was de vader van Holleeder iemand waarvan de handen nogal los zaten. Deze werkte bij Heineken en in het gezin Holleeder nam brouwerij Heineken een belangrijke en dominante plaats in. Naderhand zou Freddy Heineken verklaren dat Willem Holleeder als peuter nog op zijn schoot had gezeten. De gewelddadige vader, het gedweep met Heineken in het het gezin Holleeder en het uitstekend bekend zijn met de omgeving waar de ontvoering plaatsvond hebben waarschijnlijk de doorslag gegeven waarom voor Heineken is gekozen.

Commotie over publiciteit Holleeder

Misdaad verslaggever John van den Heuvel

Bij diverse figuren is grote commotie ontstaan na het bekend worden dat Holleeder in het programma “College Tour”van Twan Huys vragen van rechtenstudenten zou beantwoorden. Daarvoor was er al opwinding over het feit dat Holleeder een column in het weekblad “Nieuwe Revu” kreeg toegewezen. Ook in de Tweede Kamer werden vragen gesteld en een poging ondernomen om deze uitzending niet door te laten gaan. De oud-woordvoerder van de Amsterdamse politie, Klaas Wilting, wond zich op voorhand verschrikkelijk op over het optreden van Holleeder in Collage Tour omdat hij vindt dat Willem Holleeder een soort van verheerlijking krijgt, speciaal naar de jeugd toe, door op deze wijze in de publiciteit te kunnen komen. Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft de redactie van College Tour onmiddellijk een sms’je gestuurd met de vraag of ze gek zijn geworden. Hij vindt het een onbegrijpelijke keuze om iemand die in het verleden verantwoordelijk is geweest voor zeer ernstige misdrijven voor een groep studenten neer te zetten en hem zodoende een nationaal podium te geven. Dezelfde John van den Heuvel loopt Holleeder echter al tijden als een loopse teef achterna om hem toch maar alsjeblieft te kunnen strikken voor een exclusief interview, in de hoop dat de marktwaarde van van den Heuvel als misdaadverslaggever naar een absoluut hoogtepunt zou stijgen. Dat John van den Heuvel alléén maar pissig was omdat niet hij maar Twan Huys de primeur kreeg om hem dat ‘podium’ te geven bleek uit de reactie van Holleeder. Hij overhandigde een e-mail aan Twan Huys die hij had ontvangen van John van den Heuvel en verzocht hem deze aan de studenten voor te lezen. Uit deze mail bleek dat John van den Heuvel een voorstel had gedaan om Holleeder op een rustige plek ergens buiten Nederland in een beveiligde villa of luxe hotel te interviewen voor een televisiereportage op RTL en een artikel in de Telegraaf. Holleeder mocht, als hij dit wenste, vrienden en familie meenemen en ze zouden daar enige tijd kunnen verblijven. Stijn Franken, de advocaat van Willem Holleeder bevestigde tijdens de uitzending dat deze mail authentiek was en afkomstig van John van den Heuvel. Pikant detail is een artikel in de Telegraaf van een aantal dagen geleden waarin John van den Heuvel verklaarde dat de enige plek waar Holleeder geïnterviewd diende te worden, een cel van de politie moest zijn.

Willem Holleeder wees er tijdens de uitzending op dat hij is benaderd door iedereen die ook maar iets met nieuwsverslaggeving te maken heeft. Allemaal probeerden zij hem in hun uitzendingen te krijgen of hem een exclusief interview te ontfutselen. Zelf heeft hij met uitzondering van een column in de Nieuwe Revu, categorisch geweigerd om in de publiciteit te treden. Hoe over Holleeder gedacht of geoordeeld wordt moet iedereen voor zichzelf bepalen. Feit is dat hij zijn straffen heeft uitgezeten en verder als vrij man zelf kan bepalen wat hij wel of niet doet. Dat bepaalde figuren het niet kunnen uitstaan dat zij Holleeder niet hebben kunnen strikken voor hun verhaaltjes en daarom uit pure kinnesinne met onzinverhalen op de proppen komen zegt meer over hen dan over Holleeder. De nationale bekendheid die Holleeder op dit moment ‘geniet’ komt omdat er jaren lang heel veel over hem geschreven is. Het is nou eenmaal een gegeven dat ‘boeven’ door hun spannende en dubieuze manier van leven meer aantrekkingskracht hebben op de massa dan brave burgers die het rechte pad bewandelen. Een voorbeeld hiervan is de steeds weer terugkerende mateloze populariteit van iedere nieuwe film die over gangsters en de maffia gaat.

 

Bekijk de video in andere formaten.

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl