Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Amerikanen krijgen productieles

President Barack Obama heeft tijden de verkiezingscampagne beloofd dat hij de maakindustrie weer terug naar de Verenigde Staten wil halen. Omdat veel Amerikaanse bedrijven de productie van hun goederen, vanwege te hoge loonkosten, allang niet meer in eigen land laten plaatsvinden hebben zij een flinke achterstand opgelopen in productietechnieken en processen. Om de maakindustrie met succes weer terug te halen naar Amerika zullen zij eerst deze achterstand moeten wegwerken. Het Taiwanees/Chinese bedrijf “Foxconn” gaat de Amerikanen hierbij helpen.

Foxconn

Foxconn is de Chinese fabrikant van onder andere de iPhones van Apple. In China heeft Foxconn ongeveer 1,2 miljoen werknemers in dienst en is ‘s werelds grootste onderaannemer in de elektronica-industrie. Topman Terry Gou van Foxconn is van mening dat Obama zonder de kennis van China zijn belofte geen stand kan doen. Hij heeft Obama uitgenodigd om een kijkje te nemen in zijn fabrieken en hoopt zo in de gelegenheid te komen om Amerikaanse technici te leren hoe ze geautomatiseerde productielijnen kunnen opzetten. Door deze geautomatiseerde processen kan Amerika het tekort aan hoog opgeleide productiemedewerkers opvangen.

Ook in China stijgen loonkosten explosief

Omdat ook in China de loonkosten explosief stijgen is Foxconn nu al bezig met het verplaatsen van productielijnen vanuit het dure zuiden naar gebieden in het binnenland van China, waar de lonen veel lager liggen. Tevens maakte het bedrijf bekend de komende jaren honderdduizenden productiemedewerkers te vervangen door  in totaal één miljoen robots. Ook andere buitenlandse bedrijven krijgen in toenemende  mate te maken met de oplopende loonkosten in China. Zo heeft het sportmerk “Adidas” een deel van zijn productie voor de Europese markt al verplaatst van China naar Turkije en voor de Amerikaanse markt naar Latijns-Amerika. Ook Philips heeft een deel van de productie van scheerapparaten weer teruggehaald naar Nederland.

Het huidige vijfjarenplan in China, dat in 2015 afloopt, schrijft voor dat dat het minimumloon elk  jaar minimaal met 13% moet worden verhoogd, maar in een aantal provincies ligt het percentage nu al veel hoger. In 2011 stegen de minimumlonen met gemiddeld 22%. Het moederbedrijf van Foxconn, “Hon Hai Precision” steekt veel geld in onderzoek naar automatiseringsrobots en begint binnenkort met de massaproductie ervan. De belofte van Barack Obama om de maakindustrie weer naar de Verenigde Staten te halen sluit goed aan bij de ontwikkelingen in China en zal de samenwerking tussen deze twee landen in de toekomst dan ook zeker ten goede komen.

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl