Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Ewald Engelen

De vooraanstaande hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen heeft in zijn column in parool.nl de lezers opgeroepen tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Hij vindt dat de recessie waarin we thans verkeren niet van buiten komt maar dat deze van eigen makelij is.

Hij zegt: “Deze wordt veroorzaakt door politici die hardnekkig vasthouden aan een middeleeuws medicijn – aderlaten totdat de patiënt het begeeft – dat ons de depressie van de jaren dertig en de Europese burgeroorlog van de jaren veertig (WW II red.) heeft opgeleverd. Hoe lang pikken wij deze incompetentie nog? Wordt het geen tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid? De Europese Commissie geeft een somber beeld over Nederland. Het bijbehorende rapport, getiteld “Langzaam uit de put kruipen” leest als een loepzuivere aanklacht tegen de eerst 16, toen 30 en nu 46 miljard euro aan extra bezuinigingen die door Rutte I en Rutte II aan ons worden opgelegd. Het grootste probleem is namelijk de afnemende consumptie. Deze veroorzaakt 1,2% krimp dit jaar, 0,8% in 2013 om pas weer te groeien in 2014. Onze consumptie is anno 2012 gezakt naar het niveau van 2006. Oorzaak? Stijgende werkloosheid, loonmatiging maar vooral lastenverzwaringen, dan is die nivellerende zorgpremie nog niet eens meegenomen”.

Ondanks bezuinigingen loopt staatsschuld op

Verder wijst Ewald Engelen erop dat ondanks de lastenverzwaringen ter grootte van 15% van de begroting, de staatsschuld alleen maar groeit. 68,8% dit jaar en 70,3% in 2014. Het oplopen van de staatsschuld wordt ook nog eens explosief opgejaagd door de steunprogramma’s voor Griekenland, Portugal en Ierland alsmede de miljarden euro’s die gestort moeten worden in het EFSF en ESM.

Resumerend kan gezegd worden: “We kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in”!

Wat betreft zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid beëindigt Ewald Engelen zijn betoog met de suggestie: “Mag ik 1 april suggereren? Dan verwacht de fiscus uw aangifte. U weet wat u te doen staat……..”

 


 • ras

  Er bestaat geen links geen rechts, geen democraat geen republiekein. dat is alleen maar bedacht om mensen bezig te houden met waar ze echt mee bezig zijn. devide and conquor etc.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Dus in jouw ogen bestaan er geen arme en rijke mensen? Klinkt niet echt slim. Rechts is een naampje wat we geven aan het verdedigen van de belangen van rijke mensen en links idem dito voor de armeren. Dat de PvdA zich heeft laten omkopen door rechts en dus niet meer de belangen van de armere mensen behartigt wil niet zeggen dat die begrippen verkeerd zijn, alleen maar dat in elk geval door hen de belangen van degenen die zorg en steun nodig hebben steeds meer worden afgebroken ten bate van het bedrijfsleven en de wapenindustrie. Of hoe wil jij dat de strijd tegen het steeds maar ongelijker worden, het steeds enormer worden van de kloof tussen de mensen die van gekkigheid niet meer weten wat met hun geld te doen en hen die naar voedselbanken moeten omdat ze zelf niet meer voldoende hebben om zich te voeden noemen?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Leuk maar ontzettend simplistisch gedachtengoed, Bij nagenoeg alles wat je zegt zijn een reeks redenen te bedenken waarom je zulke dingen als individu wel voor jezelf kunt nastreven maar waarom het voor ons allen als maatschappij tot absurditeiten en rampen zou leiden. Bovendien denk je wel heel erg vanuit je “ik”.

  Dit zo lezend vermoed ik dat je iemand zal zijn die in of bij een grotere stad woont en niet op het platteland waar je soms enkele tientallen kilometers moet afleggen voor iets simpels als het kopen van levensmiddelen of het gaan naar je werk. Verder heeft niet iedereen hetzelfde lichaam en zijn er veel mensen die bijvoorbeeld met rugproblemen zijn geboren waardoor jouw idee van een “uni-sport” natuurlijk ware onzin is (je zou wel kunnen stellen dat je alle onzin kunt afschaffen zoals het moeten dragen van speciale en vaak dure uniformpjes bij iedere sport). Wij hebben een groot huis maar dat heb je nu eenmaal nodig als je een groot pleeggezin bent, niets met status te maken, verre van dat. Eigen eten verbouwen daarentegen is uitgesloten omdat je dat in een stadswonig met kleine tuin op het noorden niet kunt omdat de zon er nooit voldoende op schijnen kan.
  Nee, als je oplossingen zoekt dan zul je heel wat opener moeten staan voor oplossingen, dit soort gefixeerde verhaaltjes zijn volstrekt onuitvoerbaar. Enne, dat jij geen kinderen wilt is prima, ik juich je motivatie toe. Maar als we dat allemaal gaan doen van nu af aan, wie gaat er voor jou zoregen als je er zelf niet meer toe in staat bent? Je zult nu van de kinderen van andere minder moralistische mensen afhangen als je niet meer je eigen voedsel kunt verbouwen of verzorgd moet worden. Zelf zie ik de oplosingen die we nodig hebben in het stoppen van verspilling. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld auto’s veel standaard onderdelen hebben die bij elk merk hetzelfde zijn dus uitwisselbaar en dat die onderdelen voor een basisprijs te koop zijn. IN het communistische Oostblok had je hele verdiepingen waar je van alle huishoudgoederen resere onderdelen voor een prikkie kocht dus geen pan meer weggooien omdat er een handvat kapot van is. En zo kun je nog ontzettend veel meer bedenken om de absurde verspulling een halt toe te roepen. Maar laat het wel om uitvoerbare dingen gaan. En ja, bijna alles zal op grote weerstand bij het heilig verklaarde bedrijfsleven stuiten dus je zult moeten beginnen door hun macht enorm in te perken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ik woon inderdaad in een grote stad waar alles dichterbij is dan op het platteland.

  Ik denk inderdaad vanuit mijn “ik” omdat ik er vanuit ga dat ieder mens gelijk is, als we (op een dag) samenwerken, dit zal steeds meer (moeten) gebeuren. Ik had niet gedacht dat ik erbij moest vermelden dat wanneer iemand iets niet kan of juist iets moet doen om fatsoenlijk te kunnen leven dit vooral niet of juist wel moet doen. Bovendien is het niet in een paar dagen gerealiseerd, het is een proces van een aantal decennia waar iedereen zijn steentje aan bij KAN dragen, de maatschappij zal er op reageren en anticiperen, zonder problemen, maar we moeten er wel voor gaan met z’n allen. Je komt terug op het onderwerp kinderen, maar als ik mensen ervan probeer te overtuigen geen kinderen te nemen, en aan het einde zeg ik ook nog eens een keer “wees de verandering die je wil zien in de wereld” Denk je dan dat alle lezers dit van mij aannemen? Ik denk eerder helemaal niemand. Maar misschien zet het mensen wel aan het denken over wat we de aarde aandoen. Aan het einde van mijn verhaal smeek ik mensen te doen wat ze kunnen, niet datgene te doen wat ik doe, ik geef alleen maar aan wat ik als individu voor elkaar heb gekregen. Als jullie geen moestuin kunnen hebben, omdat de tuin op het noorden ligt, dan kan het niet, klaar. Jullie hebben gekozen voor pleegkinderen, omdat die anders op straat staan, wat ík weer toejuich, dat is ook klasse. Dit wou ik nog even kwijt. 🙂

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Dank je voor je antwoord. Ik begrijp wat je wilt zeggen maar de manier waarop kwam net iets teveel als een imperatief op me over. verder is het natuurlijk zo dat exact deze zelfde dingen in mijn tienertijd pakweg 45 jaar geleden ook al werden gezegd. Ik had ook inderdaad vrienden die om die reden ervoor kozen geen kinderen te willen hebben. Dat moet ook iedereen zelf weten, dat mijn kleinkinderen er zullen zijn om ook jouw en mijn behoeften te vervullen (als is het maar om de oneffen gelegde stoep te restaureren zodat we er met onze rollators nog overeen kunnen gaan) spreekt voor zich.

  Maar misschien moet je je ook eens afvragen wat het effect van een dergelijke benadering is. Ik maakte precies diezelfde manieren van denken mee toen ik ruim 40 jaar geleden in de VS kwam te wonen, En met alle sympathie die ze opwekken, ze helpen voor geen meter, sterker nog ze leiden af van de werkelijke bron van alle ellende. Het zijn immers niet de “we” die zoveel ellende veroorzaken maar degenen die ons op alle denkbare manieren beïnvloeden om maar steeds nieuw te kopen, niets te (kunnen) laten repareren, zelfd idioten die ons in bladen wijsmaken dat een badkamer of keuken na 10 jaar hopeloos achterhaald zou zijn en echt wel vervangen moet worden. En in dienst van al die gekte onze politici die vinden dat de enige oplossing uit werkloosheid en daaruit voortkomende armoede niet een betere verdeling van de middelen die we hebben is maar een nog krankzinniger groei van de economie en een nog verder opgehitste koopzucht.

  Zolang je daar geen oog voor hebt leiden deze goedbedoelde maar volstrekt inneffectieve verhalen alleen maar af van de werkelijke oorzaak waarom we de aarde en onze samenleving steeds verder naar de donder helpen. Althans, zo ervaar ik dat. Toevallig sta ik op het punt om een tot nu toe uitstekend werkende grote en loodzware breedbeeld televisie naar de stort te brengen omdat de kans dat ik hem voor een acceptabele prijs nog zal kunnen laten repareren nagenoeg nihil is en het onderdeeltje dat kennelijk kapot ging niet zomaar meer leverbaar is. Als je je bedenkt hoeveel langer dat toestel nog had kunnen meegaan… Datzelfde geldt voor een prachtige oude radio, volgend jaar wordt de enige zinnige zender op de middengolf (Radio 5) als

  laatste normale zender (de godsdienstgekken niet meegerekend) uit de lucht gehaald. Ik had enkele jaren geleden al een digitale DAB radio gekocht om naar radio 5 te luisteren maar die mag ik intussen ook weggooien omdat men in hun wijsheid dat toestel in december vorig jaar onbruikbaar maakte door de norm naar DAB+ te veranderen. Weggooien-weggoien-weggooien “omdat het zo goed voor onze economie is als je je suf blijft kopen”. Wat kan het jou als politicus wat schelen dat je daar onze aarde mee verwoest? Zolang de multinationals maar miljarden blijven verdienen…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ook jij bedankt voor je tweede antwoordt, en het effect van een dergelijke benadering is dat we het toch nog eens zijn geworden, ten minste ik kan mij wel vinden in jouw reply. Tot ziens.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Insgelijks, goed elkaar gevonden te hebben, mijn excuses als ik aanvankelijk misschien wat te fel reageerde. Op alle gebied, of het nu om dierenwelzijn gaat of om het milieu verschuilt de politiek zich achter het kleine groepje welwillende mensen dat bio koopt en dingen nastreeft zoals jij in plaats van dat ze rigoreus paal en perk stellen aan alles wat de aarde en dus de mensheid schaadt en onnodig dierenleed veroorzaakt. Ik heb vaak het gevoel van “koop geen kiloknallers zodat anderen die ze dan nog wel opkopen het nog goedkoper kunnen krijgen”, Verbied goddorie die manier van dieren houden, net als je het bijvoorbeeld verplicht kunt stellen dat apparatuur per definitie nog heel lang en gemakkelijk repareerbaar blijft en dat reserveonderdelen qua prijs in een juiste verhouding tot het complete product worden verkocht. Veel is mogelijk maar de politieke wil moet er zijn en die ontbreekt volledig. Ook bij clubjes als GroenLinks, die streven ook naar een economische groei terwijl dat echt nergens voor nodig is.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Ja, dat met dat repareren is ook waar, ik vernam laatst in de media dat apple eigenlijk te goed is, dus die gaan (precies wat jij zegt) binnenkort waarschijnlijk beginnen met producten te bouwen die korter meegaan, maar wel tegen dezelfde prijs uiteraard. En sinds enkele jaren geloof ik niet meer in de politiek, in het begin nog wel in partijen als de piratenpartij en sopn, maar ook dat werkt niet, mensen moeten weer bewust gaan (samen)leven, dan hebben we geen politiek nodig. Ik ben en blijf er van overtuigd dat het kan. Alles eerlijk delen, of het nou eten is of zonnepanelen of andere technologie, of wat dan ook, en elkaar helpen, met alles, maar goed we zien wel…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Bij nader inzien

  Het probleem is door “niet meer te geloven in politiek” dat je feitelijk ervoor kiest om je neer te leggen bij het feit dat degenen die nu de beslissingen maken dat tot in alle eeuwigheid zullen mogen blijven doen. Dingen veranderen niet zomaar als er een systeem is dat er alles aan doet om niet veranderd te worden. En er zijn maar twee manieren waarop een systeem kan worden veranderd, via de stembus of via een coup of revolutie. Aaangezien ik absoluut tegen elke vorm van geweld of dictatuur ben sluit ik de laatstgenoemde optie uit.

  Heel simpel gezegd, voor mij is de minst slechte partij de SP hoewel ik hun houding jegens de EU en qua buitenlands beleid in het algemeen absoluut niet kan ondersteunen. Maar ik heb noch de leeftijd noch de overtuigingskracht om zelf een politieke partij te beginnen dus ik zal het moeten doen met het huidige aanbod.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Christina

  Het is tijd voor het Venus project. Weg met het geld, weg met het winstbeleid. We moeten anders gaan denken. Als we zo door gaan is alles op aarde vernietigd!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Arno Seelen

  Mee eens, w hebben indrdaad een mentaliteits verandering nodig, weg met die hebzucht-mentaliteit.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Arno Seelen

  Burgerljke gehoorzaamheid leidt tot meer problemen…………….

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • michel

  je bedoeld weg met die mensen die de hebzucht in leven houden…eerlijk we kunnen wel hand boven hoofden houden omdat we zogenaamd beter weten..en niet wijzen omdat we aan onszelf werken..maar ddie lui gaan gewoon door tot dat je ze een kogel geeft..geloof me ze zitten te diep erin…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker

  Het venus project, no way!
  Dat is van de UN.

  ABSOLUTE PROOF of Venus Project connections to the UN & NWO elites (Roxanne Meadows speaks!).FLV

  https://www.youtube.com/watch?v=Lebxaz2v_og

  Bekijk het project eens van bovenaf, en vergelijk dit met het UN logo.

  Een project waarin transhumanisme gepromoot wordt en wetenschap de nieuwe god zal zijn. Nee dank u.
  Hoe nwo wil je het hebben..
  Er zijn er momenteel veel bezig met de oproep tot dit project, maar goed nu weet u waar het vandaan komt.

  Geen goed plan.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • bezoeker

  dus: jij staat wel agenda 21 te promoten hier..
  Duurzaam mijn voet, er zijn genoeg mensen die biologisch en milieubewust bezig zijn nu al. Dat veranderd NIETS aan de elite die ons wil onderdrukken en wil depopuleren middels kapot maken vd economie (agenda 21) Het weg halen van geld verandert niets aan hun onderdrukking maar verergerd hun grip.

  stille armoede en stress doden, zorg te duur maken en chemtrails.
  En uiteraard iedereen even arm op zij communistisch, maar wel groen! ja van ellende!
  Even een reality check ! KANTELAAR Engelen heeft gewoon gelijk!

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl