Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Kiezersbedrog

Wie jokt er het meest?

Politici maken maar al te graag misbruik van het feit dat Nederland een coalitieland is. Voor hen dat is een vrijbrief om glashard te mogen liegen. Zij rechtvaardigen dit liegen met het argument: “Er moet nu eenmaal water bij de wijn worden gedaan, het is een kwestie van geven en nemen. Op zich is het logisch dat er tijdens onderhandelingen concessies moeten worden gedaan om tot een overeenkomst te kunnen komen. Daar is niets mis mee. Anders wordt het als er tijdens openbare  lijsttrekkersdebatten glasharde beloftes en toezeggingen worden gedaan over cruciale zaken die uiteindelijk bepalend zijn voor het stemgedrag van de de kiezer. Bijvoorbeeld de keiharde belofte van Mark Rutte dat er niet aan de hypotheekrenteaftrek gemorreld zou worden als de VVD in de regering zou komen, evenals de belofte dat er geen cent meer  naar Griekenland zou gaan. De politici worden op die beloftes gekozen en de kiezer gaat ervan uit dat deze ook daadwerkelijk worden nagekomen. Natuurlijk weet de kiezer dat er concessies moeten worden gedaan en zal men daarover niet morren. Maar indien keiharde beloftes over belangrijke zaken, om wat voor reden ook, worden gebroken kan er openlijk over kiezersbedrog worden gesproken. De politici komen er altijd mee weg omdat er voor de kiezer geen middelen beschikbaar zijn om hiertegen juridische stappen te ondernemen.

De nieuwe kiezers die massaal voor de VVD hebben gekozen, deden dat niet in de hoop dat ze een regering met de PvdA zouden gaan vormen. Evenzeer hebben de kiezers van de PvdA niet gekozen voor een samenwerking met de VVD. In feite staan deze twee groepen, wat betreft het verdelen in de maatschappij, lijnrecht tegenover elkaar. Maar omdat ‘rechts’ geen meerderheid kon vormen en de VVD toch graag in de regering wilde blijven heeft Mark Rutte zich de woede van de VVD-kiezers op de hals gehaald door een aantal héél belangrijke liberale zaken te verkwanselen, waarmee hij zijn verkiezingsbeloften heeft gebroken. De PvdA heeft in deze onderhandelingen een makkie gehad omdat zij wel wist hoe sterk zij stond en hoefde niet veel water bij de wijn te doen. Het kiezersbedrog van de PvdA ligt besloten in het feit dat zij hebben gekozen voor een samenwerking met de VVD in plaats van een gematigd links kabinet met de SP, het CDA en D66. Nu heeft Diederik Samsom een aantal ‘linkse’ idealen, waaronder een versobering van de ontwikkelingshulp en een versoepeling van het ontslagrecht moeten prijsgeven omwille van een samenwerking met de VVD, terwijl dit helemaal niet nodig was.

Lijsttrekkersdebat onder ede

Om in de toekomst dit verkiezingsbedrog onmogelijk te maken zouden een aantal belangrijke lijsttrekkersdebatten op de televisie moeten plaatsvinden waarbij de lijsttrekkers onder ede staan. Wanneer een politicus daarna zijn onder ede uitgesproken belofte niet nakomt dan heeft de burger een wettelijk middel voorhanden om hem strafrechtelijk te laten vervolgen. Met dit middel achter de hand kan worden voorkomen dat er politieke combinaties worden gesmeed die tijdens de campagne voor onmogelijk werden gehouden. Als Mark Rutte zijn twee kiezersbeloften onder ede zou hebben uitgesproken dan had hij eenvoudig niet met de PvdA kunnen gaan regeren. Dit zou de politiek ten goede komen omdat de uitslag van de verkiezingen automatisch een regering zal opleveren, die op essentiële punten geen verkiezingsfraude heeft kunnen plegen. Nu zit Nederland opgescheept met een zwalkende ‘rechts-linkse’ regering waarvan de achterban van zowel links als rechts zich bedrogen en verraden voelt.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl