Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Terugbetaling uiterst onzeker

Ondanks alle berichten in het verleden dat Griekenland al zijn schulden plus rente zou terugbetalen moet nu ook premier Rutte toegeven dat het allerminst zeker is dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Tijdens de regeringsverklaring zei premier Rutte: “Als je naar het verleden kijkt is er uiteindelijk altijd terugbetaald, maar of dat hier ook zo is, is niet honderd procent zeker. Je loopt altijd risico’s, en bij Griekenland helemaal”. In tegenstelling tot de sussende woorden van Jan Kees de Jager die de afgelopen twee jaar steeds heeft volgehouden dat al het geld wat naar Griekenland gaat inclusief rente zal worden terugbetaald is de nieuwe minister van financiën Jeroen Dijsselbloem hier helemaal niet zeker van. Hij zei: “Voor Nederland zijn er grote financiële risico’s verbonden aan de noodsteun voor Griekenland”. Mark Rutte is het met deze uitspraak eens. Het CDA en D66 zien in deze opstelling een breuk met het verleden, maar de premier bestrijdt dat en zei dat oud-minister Jan Kees de Jager daar ook steeds op heeft gewezen.

Korte termijn-geheugen politici ‘defect’

Dat het met het korte termijn-geheugen van politici niet helemaal jofel is blijkt weer eens duidelijk. De uitspraak van Rutte dat Jan Kees de Jager hier steeds op heeft gewezen is een pertinente onwaarheid. Op kritische vragen van journalisten heeft de Jager altijd geantwoord dat het theoretisch inderdaad mogelijk kon zijn dat Griekenland problemen met het terugbetalen zou kunnen krijgen, maar wees er juist nadrukkelijk op dat Nederland zich hierover geen zorgen hoefde te maken omdat staatsschulden namelijk altijd worden terugbetaald. Dit is iets heel anders dan wat de premier ons nu wil doen geloven.

IMF wil schuldverlichting

De Griekse regering heeft van het parlement goedkeuring gekregen voor een omvangrijk pakket aan bezuinigingen. Hiermee zou Griekenland voldoen aan de voorwaarden voor het krijgen van een volgende tranche uit het noodfonds. De Griekse economie is intussen zoveel verslechterd dat ook die volgende tranche niet voldoende zal zijn om financiële stabiliteit te krijgen. Dat weten alle betrokkenen, maar men wil dit kennelijk niet onder ogen zien. Zelfs het IMF is de spelregels aan het veranderen. Voorwaarde voor steunverlening door het IMF is altijd geweest dat er uitzicht is op een houdbaar schuldniveau. Door de complete instorting van de Griekse economie is hier echter geen zicht op, ook niet met de door de Grieken gewenste twee jaar uitstel. Het IMF dringt daarom aan om een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden. Veel eurolanden, waaronder Nederland, voelen hier niet veel voor. Rutte is een tegenstander voor een nieuw steunplan voor de Grieken, maar wil eerst de uitkomsten van de trojka afwachten. Hij wil geen garanties geven dat hij een tegenstander blijft. “Nederland gaat daar niet in zijn eentje over”, aldus Rutte.

Hiermee wordt de Nederlander erop voorbereid dat we het geld wat aan de Grieken is geleend niet meer terug zullen krijgen. In tegenstelling tot de politici wist de gemiddelde Nederlander dit al die tijd al.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl