Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Naleving code banken

De commissie die toeziet op de naleving van de Code Banken concludeerde dinsdag 11 december dat banken weliswaar hun gedrag hebben verbeterd, maar dat ze hun klanten daar nog  niet van hebben weten te overtuigen. Volgens de evaluatiecommissie is het wel zo dat de klant steeds meer centraal komt te staan. Ook is het beloningsbeleid verbeterd en hebben ze het risicomanagement beter op orde. Door de banken wordt momenteel ingezien dat bonussen van bestuurders niet groter mogen zijn dan het vaste jaarsalaris. Wat betreft het risicomanagement wordt ingezien dat dit een taak is van iedere werknemer binnen de bank en niet alleen van de afdeling risicomanagement. Verder stelt de commissie dat deze vorderingen nog niet waargenomen worden door het publiek.  Banken hebben de kans laten liggen om het vertrouwen te herstellen en moeten daar alsnog meer werk van maken.

Een vos verliest wel zijn haren…..

Of de conclusie van de evaluatiecommissie juist is valt moeilijk te staven. Wel is het zo dat onderzoeksbureau Forrester begin van dit jaar een peiling heeft gehouden onder bijna 24.000 Europeanen en 29% hiervan gelooft dat banken eerst aan de klant denken en dan pas aan het eigen gewin. Een jaar eerder was dat nog 36%. Dit betekent echter dat 71% van de ondervraagden denkt dat de banken eerst aan het eigen gewin denken en dan pas aan de klant. Voor een dienstverlenende sector is dat een dramatisch slecht resultaat. Dat de banken schoorvoetend tegemoetkomen aan regelgeving is kennelijk niet genoeg om het vertrouwen terug te winnen. Overigens is het goed te begrijpen dat het wantrouwen naar banken zo massaal is. Ondoorzichtige financiële producten, het gesjoemel met grote klanten zoals woningcorporaties en de weigerachtige houding van de banken om geld uit te lenen aan particulieren en bedrijven maken het wantrouwen er niet minder op. Het zijn de banken die de crisis hebben veroorzaakt, het zijn de banken die verantwoordelijk zijn voor de oplopende staatsschulden, het zijn de banken die het noodzakelijk maken dat er draconisch bezuinigd moet worden. Het zijn niet alleen de klanten die de banken wantrouwen, maar ook het wantrouwen tussen de banken onderling wordt met de dag groter. De interbancaire markt, waarin banken elkaar voor korte tijd geld lenen, is in rap tempo aan het opdrogen. Het resultaat hiervan is dat, als banken moeilijker kunnen lenen, zij ook minder bereid zijn om bedrijven geld te verstrekken. Wat dit dan weer voor gevolgen heeft voor de economie laat zich makkelijk raden. Volgens De Nederlandsche Bank stevent Nederland momenteel af op een derde recessie in vier jaar tijd. En dat allemaal dank zij de banken. Je zou haast denken dat ze het erom doen!

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl