Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Italië

De Italiaanse staatsschuld is in oktober voor het eerst boven de 2000 miljard uitgestegen. Dit meldde de Italiaanse Centrale Bank. De niet democratisch gekozen Mario Monti, die sinds november 2011 aan de macht is, voert een strenge besparingspolitiek. Na Griekenland is Italië het land met de hoogste staatsschuld van de eurozone. Voor dit jaar wordt verwacht dat de Italiaanse staatsschuld 126% bedraagt van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Bij de invoering van de euro is afgesproken dat de staatsschuld van de eurolanden niet meer mocht bedragen dan 60% van het BBP. Toen Mario Monti de onberekenbare charlatan, Silvio Berlusconi, verving als premier van Italië ging hij voortvarend te werk. Hij zorgde voor een beleid dat brak met het Berlusconi- verleden en wist de ontsporing van Italië een halt toe te roepen. De rente die de Italianen over hun staatsschulden moesten betalen zakte naar een aanvaardbaar niveau. Naarmate de tijd vorderde kreeg Monti het echter steeds zwaarder te verduren omdat de door hem aangekondigde maatregelen tegen de de haren in streken van nogal wat grote bedrijven en banken. Toen de partij van Berlusconi de politieke steun aan Monti opzegde, gooide hij de handdoek in de ring en maakte zijn aftreden bekend. Hierop schoten de rentepercentages weer omhoog en was Italië weer terug bij af.

Spanje

De problemen in Spanje zijn van een heel andere aard. Tot aan de financiële crisis was Spanje een van de weinige Europese landen die zijn staatsschuld prima op orde had. Deze kwam, conform de eisen die waren gesteld bij de invoering van de euro, nooit boven de 60% van het BBP uit. In Spanje waren het de banken die in de problemen raakten De huizenmarkt in Spanje stortte compleet in na het overwaaien van de Amerikaanse kredietcrisis. Spanje kwam in een mum van tijd te zitten met 1,5 miljoen onverkoopbare nieuwbouwhuizen. In de jaren 2000  tot en met 2008 waren de prijzen van de Spaanse huizen explosief gestegen met zo’n 200 tot 300%. In deze jaren werden de huizen als warme broodjes verkocht en leek het erop dat de huizenverkopen niet stuk konden. Toen er een abrupt einde kwam aan de huizenverkopen, kwamen de banken met een ongelofelijke hypotheekschuldenlast te zitten die door de hypotheekhouders niet meer, of nauwelijks nog opgehoest kon worden. De totale Spaanse bankensector kwam hierdoor in de problemen en moest gered worden door de Spaanse overheid. Hierdoor zijn de Spaanse staatsschulden opgelopen tot een schuldgraad van mogelijk zelfs 90,5% van het BBP in 2013. De bezuinigingen en de hervormingen die door de ECB  en Brussel aan Spanje werden opgelegd deden de Spaanse economie in een recessie belanden waaraan voorlopig nog geen einde schijnt te komen. Voorlopig wil de Spaanse regering nog geen beroep doen op het noodfonds ESM (European Stability Mechanism) omdat de voorwaarden voor een beroep op dat fonds de Spaanse regering te ver gaan.Inmiddels stapelen de problemen voor de Spaanse banken zich steeds verder op omdat de huizenprijzen in een paar jaar tijd met gemiddeld 50 tot 60% zijn gekelderd. Hierdoor is het grootste gedeelte van de hypotheken ‘onder water’ komen te staan, die de situatie van de banken alléén maar doet verslechteren.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl