Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Luchthavens voortaan zonder bodyscanners

De bodyscanners die de afgelopen jaren op de Amerikaanse luchthavens zijn geïnstalleerd worden op last van de  Amerikaanse overheid  weer allemaal verwijderd. Als reden wordt opgegeven dat men er niet in is geslaagd om de software voor deze scanners zodanig aan te passen dat de gescande passagiers ‘minder naakt’ aan de beveiligingsmedewerkers zouden worden getoond. Het regende klachten bij zowel de Transport Security Adninistration (TSA) als de politiek in de Verenigde Staten omdat de apparatuur gedetailleerd het naakte lichaam van de reizigers liet zien. Het Amerikaanse congres vindt het een aanzienlijke inbreuk op de privacy en stelde een termijn vast voor softwarematige aanpassingen zodat er geen details meer zichtbaar zouden zijn, maar alleen een vaag beeld en de omtrek van de reiziger.

OSI Systems

Het is het bedrijf OSI Systems dat de verbeterde softwareversie voor de scanners moest schrijven echter niet gelukt om binnen de hiervoor vastgestelde termijn de bodyscanners zodanig aan te passen dat er een meer neutraal beeld van de gescande reiziger te zien zou zijn. Nadat vorig jaar al 76 scanners buiten werking werden gesteld, heeft men nu besloten om de overige 174 machines weg te halen. De machines zullen niet worden vernietigd, maar worden opgeslagen om eventueel op andere locaties binnen de overheid te worden ingezet.

Nederland

In 2010 zijn deze bodyscanners ook in Nederland op de luchthaven Schiphol geplaatst. De toenmalige bewindsman, Minister van verkeer Camiel Eurlings, beweerde toen met klem dat er niets te zien viel op de bodyscan. “Kan ik het duidelijker zeggen?  Je ziet niks!  Je ziet wat je moet zien, maar niet meer dan dat”, aldus Camiel Eurlings.  Tijdens de debatten over de privacy-aspecten van de bodyscanners zei hij over de almaar toenemende dreiging van het terrorisme: “Het is toch ziek, ziek in hoofdletters, dat je om een paar doodzieke geesten zo bezig moet zijn”.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl