Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Centrale banken

Het zal u niet ontgaan zijn dat er de laatste weken ineens weer veel belangstelling is voor goud. De hausse in goud heeft geresulteerd in een  in een kortstondige piek van ruim $ 1.900 per troy ounce februari 2011 om vervolgens in te zakken naar $ 1.600, waar het nu al een jaar lang schommelt rond dit niveau. Het afgelopen jaar werd het weer stil rond de goudprijs en uiteindelijk verstomde zowat alle berichtgeving erover.  Hierin is sinds een paar weken plotseling verandering gekomen. De discussies over goud barsten weer in volle hevigheid los.

Duitsland

Duitsland heeft als prioriteit gesteld dat al het Duitse goud dat op diverse plaatsen in de wereld ligt opgeslagen op termijn teruggehaald moet worden naar Duitsland. Met een totale hoeveelheid van 3.396,3 ton goud is Duitsland de op één na grootste goudbezitter ter wereld. 45% van dit Duitse goud ligt opgeslagen in New York en 11% bij de Banque de Paris. Voorlopig wordt 300 ton teruggetrokken uit New York en alle goud uit Frankrijk. Er gaan geruchten dat Duitsland al het goud uit Frankrijk wil terughalen als voorbereidende stap om de eurozone na de Bundestagverkiezingen vaarwel te kunnen zeggen. Het zou niet handig zijn om de eurozone te verlaten, wetende dat er nog een slordige 400 ton in een Franse kluis ligt opgeslagen. Het zal dan moeilijk worden om deze alsnog terug te kunnen halen, gezien de talloze claims en rechtszaken die zo’n uittreding tot gevolg zal hebben. Opvallend is wel dat de hele operatie om het Duitse goud uit de VS terug te halen over 7 jaar wordt uitgesmeerd. Dit kan te maken hebben met de vrees dat er paniek op financiële markten uitbreekt als op stel en sprong de hele voorraad wordt opgeëist. Dit zou door de financiële markten als een directe motie van wantrouwen tegen het monetaire systeem kunnen worden gezien.

Nederland

Ook in Nederland worden er vraagtekens gezet bij het Nederlandse goud dat in de VS ligt opgeslagen. Nederland neemt met 612,5 ton goud de negende plaats in van grootste goudbezitters. In de lange tijd dat het Nederlandse goud in de VS ligt opgeslagen hebben er talloze transacties plaatsgevonden. De Nederlandsche Bank onder leiding van Klaas Knot heeft er echter alle vertrouwen in dat dit goud, ondanks alle swaps, leases en andere beleningsconstructies nog steeds in Nederlands ‘bezit’ is. Het ligt echter meer voor de hand dat alle Europese goudverkopen sinds 1999 via de digitale geldpers keurig zijn afgerekend maar dat het onderliggende goud als ‘dekking’ nog steeds in de Amerikaanse kluizen opgeslagen ligt, alleen niet meer op naam van de betreffende Europese eigenaars. Zowel de Amerikaanse als Europese centrale bankiers weigeren echter categorisch om hierover mededelingen te doen.

 

Top 12 van landen/banken met grootste goudreserves


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl