Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Verlies op steun aan banken

Minister van Financiën Dijsselbloem

Volgens Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lijdt Nederland verlies op de steun die aan banken is gegeven. Op een bijeenkomst in Nijmegen zei de Minister: “De rente die wij betalen over de miljarden waarmee we de Nederlandse banken hebben gesteund, is nu hoger dan de dividendopbrengsten die terugvloeien. Mijn voorgangers op Financiën hebben steeds kunnen zeggen: het geld verdient zich terug. Dat s niet meer zo. De komende jaren zal de balans negatief zijn, we leggen er geld op toe”.  Dijsselbloem vertelde er  niet bij over welke periode het gaat en wat het verlies precies inhoudt. Ook zei hij niet of het alleen over de staatsgaranties gaat of alleen over de kapitaalinjecties. Het Ministerie van Financiën zegt zo snel mogelijk met een toelichting te komen.

Twijfels aan de juistheid

Een aantal journalisten en economen hebben op Twitter de uitspraken van Dijsselbloem in twijfel getrokken. Zij wezen op op de extreem lage percentages die Nederland momenteel betaalt op kortlopende leningen waarvan er over een aantal zelfs 0% wordt betaald. Verder wezen zij op de winsten die in het verleden al geboekt zijn. In de tijd dat de banken staatssteun ontvingen is afgesproken dat zij hier jaarlijks 8,5 % over moesten betalen en dat bij de finale aflossing ook nog eens 50% over het hele bedrag moest worden betaald. In ons artikel van mei 2011 hadden wij al berekend dat de Nederlandse Staat de banken in totaal 13,75 miljard euro aan staatssteun hebben geleend en dat hierover een rendement van 9,375 miljard zou worden behaald. Dit betekent dat er door de Nederlandse Staat een winst van ruim 68% op deze bankensteun wordt gemaakt. Dat  Minister Dijsselbloem nu komt met de mededeling dat de staat verlies gaat lijden op deze verleende steun kan niet waar zijn en lijkt het erop dat hij de Nederlandse bevolking zand in de ogen wilt strooien. Waarschijnlijk heeft de Minister  andere plannen met de rendementen van de bankensteun dan het terugbrengen van de staatsschuld.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl