Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

ECB probeert gerust te stellen

Mario Draghi, President ECB

Gisteren werd bekend dat de Europese Centrale Bank 1 miljard euro winst heeft gemaakt. Eind januari keerde zij 575 miljoen euro uit aan de nationale banken en komende maandag zal nog eens 473 miljoen euro worden overgemaakt. Het grootste gedeelte van de inkomsten van de ECB kwam van de rente op eurobankbiljetten die in omloop zijn. Ook verdiende de ECB 1,1 miljard euro op staatsobligaties. Zij hevelt ruim 1 miljard euro over naar een pot om risico’s op te vangen. Deze pot is momenteel gevuld met 7,5 miljard euro. Als dit overgehevelde  bedrag bij de winst zou worden opgeteld dan zou de winst die door de ECB is gemaakt uitkomen op 2,1 miljard euro. Tot zover lijkt alles in orde. Winst maken klinkt altijd goed in de oren, maar er schuilt een reusachtige giftige adder onder het gras die men angstvallig verborgen houdt voor de Europese burger.

Slechte leningen SNS

Het ligt voor iedereen vers in het geheugen dat de SNS bank kopje onder is gegaan door het in bezit hebben van uiterst giftige leningen die ondergebracht waren in “SNS Property Finance”. Deze, van de ABN Amro  overgenomen leningen, waren zo giftig en het eigen vermogen van de SNS veel te laag om klappen te kunnen opvangen, dat de regering geen andere weg zag dan de SNS-bank te nationaliseren teneinde een faillissement te voorkomen.

Slechte leningen ECB

Als we nu kijken naar de positie van de Europese Centrale Bank moeten we concluderen dat deze, wat betreft het in bezit hebben van uiterst dubieuze leningen, er relatief beduidend slechter voorstaat dan de SNS-bank. De ECB heeft in totaal voor 218 miljard euro aan obligaties in handen van alléén al de staatsschuld van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië. De economieën van deze landen hollen door de enorme bezuinigingsoperaties die momenteel worden uitgevoerd  met een noodgang achteruit en het is uiterst twijfelachtig of deze leningen ooit nog kunnen worden terugbetaald. Door de economische verslechtering als gevolg van deze bezuinigingen komen nu ook de noordelijke eurolanden, waar het tot voor kort nog redelijk goed ging, in de problemen en lijkt de hele eurozone, als het tij niet gekeerd wordt, rechtstreeks af te stevenen op haar ondergang. Banken moeten volgens Basel III vanaf 2012 om slechte leningen op te vangen voldoen aan een Core Tier Ratio (CTR) van minimaal 7%. De ECB komt met het potje van 7,5 miljard euro, gezien het totaal aan uitstaande leningen van ruim 300 miljard euro, echter niet verder dan 2,5%. Dit zou al voldoende reden moeten zijn om de bankvergunning van de ECB in te trekken, en deze feitelijk failliet te verklaren.

 

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl