Maandag 20 Oktober

ECB is feitelijk failliet

door op feb.22, 2013, onder Economie, twitter

Mobiel

ECB probeert gerust te stellen

Mario Draghi, President ECB

Gisteren werd bekend dat de Europese Centrale Bank 1 miljard euro winst heeft gemaakt. Eind januari keerde zij 575 miljoen euro uit aan de nationale banken en komende maandag zal nog eens 473 miljoen euro worden overgemaakt. Het grootste gedeelte van de inkomsten van de ECB kwam van de rente op eurobankbiljetten die in omloop zijn. Ook verdiende de ECB 1,1 miljard euro op staatsobligaties. Zij hevelt ruim 1 miljard euro over naar een pot om risico’s op te vangen. Deze pot is momenteel gevuld met 7,5 miljard euro. Als dit overgehevelde  bedrag bij de winst zou worden opgeteld dan zou de winst die door de ECB is gemaakt uitkomen op 2,1 miljard euro. Tot zover lijkt alles in orde. Winst maken klinkt altijd goed in de oren, maar er schuilt een reusachtige giftige adder onder het gras die men angstvallig verborgen houdt voor de Europese burger.

Slechte leningen SNS

Het ligt voor iedereen vers in het geheugen dat de SNS bank kopje onder is gegaan door het in bezit hebben van uiterst giftige leningen die ondergebracht waren in “SNS Property Finance”. Deze, van de ABN Amro  overgenomen leningen, waren zo giftig en het eigen vermogen van de SNS veel te laag om klappen te kunnen opvangen, dat de regering geen andere weg zag dan de SNS-bank te nationaliseren teneinde een faillissement te voorkomen.

Slechte leningen ECB

Als we nu kijken naar de positie van de Europese Centrale Bank moeten we concluderen dat deze, wat betreft het in bezit hebben van uiterst dubieuze leningen, er relatief beduidend slechter voorstaat dan de SNS-bank. De ECB heeft in totaal voor 218 miljard euro aan obligaties in handen van alléén al de staatsschuld van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië. De economieën van deze landen hollen door de enorme bezuinigingsoperaties die momenteel worden uitgevoerd  met een noodgang achteruit en het is uiterst twijfelachtig of deze leningen ooit nog kunnen worden terugbetaald. Door de economische verslechtering als gevolg van deze bezuinigingen komen nu ook de noordelijke eurolanden, waar het tot voor kort nog redelijk goed ging, in de problemen en lijkt de hele eurozone, als het tij niet gekeerd wordt, rechtstreeks af te stevenen op haar ondergang. Banken moeten volgens Basel III vanaf 2012 om slechte leningen op te vangen voldoen aan een Core Tier Ratio (CTR) van minimaal 7%. De ECB komt met het potje van 7,5 miljard euro, gezien het totaal aan uitstaande leningen van ruim 300 miljard euro, echter niet verder dan 2,5%. Dit zou al voldoende reden moeten zijn om de bankvergunning van de ECB in te trekken, en deze feitelijk failliet te verklaren.

 

 

Tags

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1685093568 Tooni Huijbers on Facebook

  Zeg “vind ik leuk” zodat mensen het misschien lezen…… maar het is niet leuk ……

  Thumb up 10 Thumb down 0

 • soeverein mens van vlees en bloed

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Thumb up 0 Thumb down 4

 • Repesteeltje

  @soeverein mens van vlees en bloed: Wazig commentaar.

  Thumb up 2 Thumb down 0

ADVERTENTIE

RECENTE BERICHTEN

 • Regering Obama medeplichtig aan verspreiding Ebola-virus
  Regering Obama medeplichtig aan verspreiding Ebola-virus
  Geen blokkade voor vliegtuigen uit West-Afrika In de Verenigde Staten wordt de roep om de...Meer lezen »
 • Poetin waarschuwt Obama voor nucleaire consequenties
  Poetin waarschuwt Obama voor nucleaire consequenties
  Als de leiding van Noord-Korea of Iran een nucleaire aanval tegen de VS sugereert word dat meestal afgedaan als louter geneuzel door extremistische regimes. Maar wanneer de president van een wereldwijde militaire grootmacht als Ruland een dergelijke bedreiging uit, dan is het misschien tijd om te beginnen met er aandacht aan te besteden.
 • De waanzin van de oorlogsindustrie
  De waanzin van de oorlogsindustrie
  Wapens voor wie maar wil Een kijkje achter de schermen van de wapenindustrie.    ...Meer lezen »
 • Centrale Bank maakt bankiers rijk en burgers arm
  Centrale Bank maakt bankiers rijk en burgers arm
  Bron: Het Nederlands opinieplatform CitaReg  Auteur: Bart Uienpeller   Klaas Knot heeft geen recht van...Meer lezen »
 • Europa moet veranderen
  Europa moet veranderen
  Voor burgers in heel Europa is armoede en ongelijkheid zowel alledaags als ondraaglijk geworden. Slechte kwaliteit banen en massale bezuinigingen maken deel uit van het dagelijkse leven. In spanje, is meer dan 50% van de mensen onder de 30 werkeloos. In veel europese landen, is het voor iemand met een baan zelfs moeilijk om de rekeningen te betalen, hierin is Nederland ook geen uitzondering.

FACEBOOK

ADVERTENTIE

MEEST GELEZEN

 • Poetin waarschuwt Obama voor nucleaire consequenties
  Poetin waarschuwt Obama voor nucleaire consequenties
  Als de leiding van Noord-Korea of Iran een nucleaire aanval tegen de VS sugereert word dat meestal afgedaan als louter geneuzel door extremistische regimes. Maar wanneer de president van een wereldwijde militaire grootmacht als Ruland een dergelijke bedreiging uit, dan is het misschien tijd om te beginnen met er aandacht aan te besteden.

ADVERTENTIE

ARCHIEF
PRIVACY
Privacybeleid
Cookie Policy
GEWOON-NIEUWS.NL
Over GN
Cartoons
Nieuwsbrief
Contact


INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!

SOCIAL MEDIA
© 2014 gewoon-nieuws.nl | Design worldwidewebworkers