Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Bevingen steeds heftiger

Minister Kamp op weg naar Tweede Kamer

De aardbevingen in de provincie Groningen, die het gevolg zijn van de gaswinning worden steeds talrijker. Waren de bevingen in het verleden tamelijk sporadisch, tegenwoordig zijn er iedere dag wel een aantal voelbaar. Ook nemen ze in kracht toe. Het zijn nog wel steeds  lichte schokken die variëren tussen kracht 2 en 3 op de schaal van Richter, maar seismologen voorspellen dat er grote kans bestaat dat de bevingen in de toekomst steeds heviger zullen worden.

Minister Kamp

Uit een vorige maand verschenen rapport blijkt dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is. Afgelopen donderdag kwam het tot twee aardbevingen en zaterdagochtend was er een lichtere aardbeving met een kracht van 2,7 in Loppersum. In de omgeving van Loppersum heeft van vanochtend opnieuw een aardbeving plaatsgevonden, de vierde in vijf dagen tijd. Volgens het KNMI lag het epicentrum in Garrelsweer. De sterkte van de beving was 2.0 op de schaal van Richter. Minister Kamp liet deze maand weten dat hij pas eind dit jaar een besluit neemt over de gaswinning in Groningen. Hij voelt er niets voor om dit nu al te doen omdat er grote maatschappelijke en economische gevolgen kleven aan minder gaswinning. “Vrijwel alle Nederlandse huishoudens gebruiken Gronings gas voor de verwarming of om op te koken. Ook hebben we contracten met het buitenland om gas te leveren en zou minder gasproductie leiden tot minder inkomsten voor de schatkist”, aldus Kamp.

 Veiligheid

Minister Kamp heeft het advies van het “Staatstoezicht op de Mijnen”om de gaswinning terug te schroeven  genegeerd en neemt hiermee een onverantwoord risico. Hij laat economische belangen prevaleren boven die van de veiligheid van honderdduizenden mensen. SP-Kamerlid Henk van Gerven zegt: “Het is alsof de duvel ermee speelt, nu het debat in de Kamer plots is opgevolgd door twee bevingen, bij elke beving neemt de onrust toe”. In Groningen zelf zit men intussen te wachten op de “grote klap” die volgens hen onvermijdelijk een keer moet komen.

Als het kalf verdronken is….

Moet er nu werkelijk eerst een catastrofale ramp gebeuren in Groningen, alvorens politiek Den Haag deze VVD-minister dwingt om te stoppen met zijn jacht naar het ‘grote geld’, of gaan we de put pas dempen als het kalf verdronken is?

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl