Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Geen onderzoek

Er komt geen onderzoek naar de oorzaak van het omvallen van de SNS-bank. Op de dag van de nationalisering van de SNS-bank, verklaarden zowel Minister President Mark Rutte als Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ten overstaan van de wereldpers dat de onteigening van deze bank het gevolg was van wanbestuur. Insiders uit de financiële wereld fronsten bedenkelijk hun wenkbrauwen bij het horen van deze nogal ongebruikelijke, keiharde beschuldiging. Alvorens dit soort beschuldigingen kunnen worden geuit zouden er eerst uitgebreide strafrechtelijke onderzoeken aan vooraf hebben moeten gaan. Wanbeheer en wanbeleid vallen namelijk onder het Nederlandse strafrecht. Tijdens het wekelijkse gesprek met RTL Z op 26 februari zei Minister Dijsselbloem dat hij niet van plan is om een dergelijk onderzoek te laten doen. Dit mag, gezien de eerdere beschuldiging aan het adres van de SNS-top, op zijn minst gezegd opmerkelijk genoemd worden. Eigenlijk geeft hij hiermee aan dat de door hemzelf en Mark Rutte uitgesproken beschuldiging dus niet juist is. Dit is een kwalijke zaak! Zeker bewindslieden zouden op hun woord geloofd moeten kunnen worden. Met hun uitspraak hebben deze twee heren een soort van volkswoede doen ontstaan naar de topbestuurders van SNS waarop Sjoerd van Keulen, de voormalige topman  van de SNS-bank, wegens bedreigingen zelfs moest onderduiken en ‘vluchten’ naar het buitenland.

 ABN-Amro oorzaak van ‘omvallen’ SNS

Als er dan toch een ‘schuldige’ moet worden aangewezen, kan er misschien beter gekeken worden naar de rol die de ABN-Amro gespeeld heeft in  dit drama. De De SNS-bank en de verzekeringstak SNS-Reaal waren en zijn nog steeds gezonde bedrijven die winst maken en zichzelf uitstekend kunnen redden. Het ging pas mis toen SNS besloot in de onroerendgoedmarkt te stappen. Dit was voor de SNS-bestuurders een nieuw terrein waar ze niet veel ervaring mee hadden. Zij kochten in goed vertrouwen van de ABN-Amro het “Bouwfonds Property Finance” in de tijd dat onroerend goed het nog goed deed in de financiële sector. In eerste instantie was het ook geen slechte koop en maakte de SNS in het eerste jaar een winst van 80 miljoen euro met het tot “SNS Property Finance” omgedoopte bedrijf. Toen de financiële crisis eind 2008 uitbrak bleek pas hoeveel rotzooi aan risicovolle leningen er van de ABN-Amro waren overgenomen. De ABN-Amro die veel internationaler opereerde dan de SNS had in de VS waarschijnlijk al waargenomen dat de huizenmarkt daar door een onverantwoorde hoeveelheid dubieuze  leningen aan de vooravond van instorten stond. Ook hun “Bouwfonds Property Finance” had heel veel van deze rotzooi in bezit. De overname van hun vastgoed door SNS kwam dan ook als een geschenk uit de hemel. “Na ons de zondvloed” moet men bij ABN-Amro gedacht hebben.

Dat de argeloze bestuurders van SNS hierin gestonken zijn kan hen best kwalijk worden genomen. Met een beetje meer research naar de internationale vastgoedsector  had dit hele drama voorkomen kunnen worden. Rutte en Dijsselbloem hadden beter met de beschuldigende vinger naar de ABN-Amro kunnen wijzen. Maar omdat de Nederlandse staat ook al eigenaar van de ABN-Amro is, is dit hetzelfde als met de beschuldigende vinger naar jezelf wijzen. Natuurlijk was de ABN-Amro toen nog in particuliere handen, maar toch.

Een openbaar excuus uitspreken naar de top van de SNS is het minste wat Rutte en Dijsselbloem kunnen doen, maar het is algemeen bekend dat politici daar niet zo goed in zijn.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl