Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Hypocriet

De commotie die de afgelopen week is ontstaan rond de onteigening van de SNS-bank begint buitenproportionele vormen aan te nemen en ontaardt zo langzamerhand in een volkshysterie. De oud-topmannen van de SNS, Sjoerd van Keulen en Ronald Latenstein, zijn door Premier Rutte en Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op ongebruikelijke wijze als de grote boosdoeners aangemerkt door hen te beschuldigen van mismanagement.

Boter op hoofd

Rutte en Dijsselbloem weten donders goed wat voor emoties het bij de bevolking losmaakt wanneer zij tegenover de complete wereldpers verklaren dat er door de SNS-top mismanagement is gepleegd. Het resultaat bleef dan ook niet uit. Een golf van verontwaardiging rolde als een tsunami over Nederland en de reguliere media voedde dit nog eens extra door allerlei berichtgeving te publiceren die moest aantonen hoe ernstig dit mismanagement wel  was. Pow-nieuws gooide er nog een schepje bovenop door met een helikopter boven het landgoed van Sjoerd van Keulen te gaan vliegen en hun kijkers er op te wijzen dat dit landgoed eigenlijk van iedere Nederlander is. Trouwe lezers van “Gewoon-nieuws” weten best  hoe wij denken over de bankiers met hun ‘criminele’ producten en misleidende activiteiten. In tal van artikelen hebben wij hierover berichtgeving gedaan . Wat Premier Rutte en Minister Dijsselbloem door het uiten van deze ongenuanceerde beschuldiging hebben uitgehaald gaat echter alle perken van fatsoen te buiten. Zij laten zien dat zij kilo’s boter op hun hoofd hebben door op een populistische wijze de schuld van het SNS-bankroet volledig in de schoenen van deze twee bankiers te schuiven, terwijl ze  met geen woord reppen over het feit dat zij er zelf net zo schuldig aan zijn.

Topman van het jaar 2007

De SNS-bank wilde, evenals de ABNAMRO, Rabobank en de ING een grote speler worden op de financiële markt. De vastgoedsector was op dat moment nog booming business en ABNAMRO had toevallig  “Bouwfonds Property Finance” in de etalage staan. SNS, die door de beursgang beurs over voldoende liquide middelen beschikte was gretig, kocht het voor 840 miljoen euro en doopte het om tot “SNS Property Finance”. Het jaar daarop werd een winst van 80 miljoen euro gemaakt op deze aankoop en werd Sjoerd van Keulen uitgeroepen als “Topman” van het jaar 2007. Alle prominenten uit de financiële en politieke wereld waren aanwezig om hem de hand te schudden en te feliciteren met dit succes.

ABN AMRO

Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak en de wereldwijde megafraude met de hypotheekleningen aan het licht kwam ging het snel bergafwaarts met SNS Property Finance. De SNS-bank raakte door haar bezit aan ‘besmet’ vastgoed in de financiële problemen en moest een beroep doen op staatssteun. Sjoerd van Keulen werd hardhandig met zijn neus op de grilligheid van de onroerendgoedmarkt gedrukt. Je kan je afvragen wat de rol van de ABNAMRO is geweest in deze affaire. Met hun intensieve connecties aan de andere kant van de oceaan, waren zij waarschijnlijk al lang op de hoogte van de ellende die er aan zat te komen en wilden zij daarom van Property Finance af. De op het gebied van vastgoed onervaren SNS kwam waarschijnlijk precies op tijd om de risicovolle rotzooi van de ABNAMRO over te nemen. Beleggingsexpert Peter Paul de Vries zegt dat de kans groot is dat de ABNAMRO bij de verkoop van Property Finance niet alles heeft gemeld. “Het is een beetje ondergesneeuwd, maar SNS heeft het probleem van Property Finance natuurlijk niet gemaakt. ABN was 6 jaar eigenaar van Bouwfonds en daarin werden op onverantwoorde wijze tal van dubieuze vastgoedprojecten en megalomane projecten gefinancierd. ABN zit aan de bron van de val van SNS en ik neem aan dat SNS een claim van tenminste honderden miljoenen bij ABN heeft neergelegd. Ook de directie van Bouwfonds viel onder de verantwoordelijkheid van ABN”, aldus De Vries.

Falend toezicht

Ook de rol die De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten hebben gespeeld is een zéér bedenkelijke. Zij hadden de SNS bestuurders van hun grootheidswaanzin moeten tegenhouden door hen te verbieden deze risicovolle overname te doen.  Natuurlijk kunnen er allerlei vraagtekens worden gezet bij de rol die de topmensen van de SNS-bank gespeeld hebben in dit drama, maar om een gevaarlijke hetze te beginnen tegen deze mensen teneinde hun eigen falen te verbergen gaat ons te ver en vinden wij het een typisch geval van ordinair “meehuilen met de wolven in het bos”.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl