Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Diefstal

Voorzitter eurogroep, Jeroen Dijsselbloem

De ‘reddingsoperatie’ voor het in financiële problemen verkerende ministaatje Cyprus zou wel eens vergaande consequenties kunnen hebben voor de gehele eurozone. Onder voorzitterschap van de Nederlandse Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, heeft de eurogroep besloten dat de Cypriotische bankrekeninghouders 7 miljard euro mee moeten gaan betalen aan de redding van de Cypriotische banken. Rekeninghouders met een saldo boven 100 duizend euro worden ‘éénmalig’ belast met een zogenaamde ‘solidariteitsheffing’ van 9,9% van hun tegoeden en rekeninghouders met minder dan 100 duizend euro worden aangeslagen voor 6,75% van hun spaarcentjes. In ruil hiervoor komt er geen onderzoek naar Russische witwaspraktijken en kan Cyprus 10 miljard euro tegemoet zien van Europees belastinggeld. Door de Europese ministers van financiën wordt de nadruk gelegd op het éénmalige karakter van deze maatregel en dat deze  alléén voor Cyprus geldt. Jeroen Dijsselbloem wilde echter niet expliciet uitsluiten dat eenzelfde maatregel in de toekomst ook voor Spanje en Italië zou kunnen gaan gelden. Voor ons is het gewoon ordinaire diefstal van de tegoeden van rekeninghouders.

Run op pinautomaten

De ‘oplossing’ die nu gevonden is voor Cyprus doet het bloed in de aderen stollen van de rekeninghouders in andere Europese probleemlanden zoals Spanje en Italië. De inbeslagname van 7 miljard euro van de tegoeden van de Cypriotische rekeninghouders, doet het ergste vrezen voor de toekomst. Ministaatje Cyprus is ‘gered’ met in totaal 17 miljard euro waarvan de cliënten van de banken gedwongen 7 miljard moeten gaan ophoesten. Afgevraagd moet worden hoe dat straks moet gaan in een land als Spanje. Alle Spaanse banken zijn in feite al zo goed als failliet maar worden overeind gehouden met geld van de Spaanse overheid. Om de Spaanse banken te redden zijn er honderden miljarden euro’s nodig en als de Spaanse rekeninghouders hieraan mee moeten gaan betalen met hetzelfde percentage als in Cyprus dan ziet de toekomst voor de Spaanse spaarders er rampzalig uit. Tot nu toe heeft Spanje nog geen officieel beroep gedaan op noodhulp maar, gezien de belabberde financiële toestand waarin de banken en de Spaanse economie verkeren, is het alleen nog  maar een kwestie van tijd. In Cyprus is, na het bekend worden van het besluit, een heuse run op de pinautomaten ontstaan die binnen een mum van tijd leegraakten. A.s. dinsdag gaan de banken, na het inlassen van een ‘bank holiday en het stopzetten van internetbankieren, pas weer open en zal de spaarder erachter komen dat de solidariteitsheffing al van zijn rekening is afgehaald.

Roofoverval

Dinsdag zullen we ook weten hoe de rest van de Europese rekeninghouders gaan reageren. Er is wereldwijd geen politicus te vinden die in zijn eerste leugen is gestikt. Dus moet er getwijfeld worden aan de éénmaligheid van de speciaal voor Cyprus bedoelde maatregel. Het is dus niet ondenkbeeldig dat er een massale run op de banken  in de probleemlanden zal gaan plaatsvinden. In dat geval mogen de Europese ministers van financiën onder aanvoering van Jeroen Dijsselbloem zich nog eens duchtig achter de oren krabben over de roofoverval met een buit van 7 miljard euro die zij samen met de banken het afgelopen weekend hebben gepleegd.

Dat dit het vertrouwen in de toch al wankele euro niet ten goede komt zal in de nabije toekomst blijken.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl