Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Veilig sparen?

ETFs2Ik krijg hier een aantal vragen over en het lijkt me goed om daar eerst wat verder op in te zoomen.
Als je wilt sparen in euro’s of dollars, dan is het kopen van kortlopende staatsleningen van kredietwaardige debiteuren zowat de veiligste belegging die je kan doen.
Ik heb het dan over rechtstreeks en op korte termijn geld lenen aan bijvoorbeeld de Duitse of eventueel Nederlandse overheid.
Probleem is echter dat het kopen van dergelijke leningen voor de meeste beleggers bijzonder omslachtig is. Bovendien gaat het vaak om wat grotere bedragen.
De ETF’s die ik gisteren noemde kunnen je daarmee helpen. Dit zijn fondsen die rechtstreeks in deze leningen investeren.
Dus geen synthetische rommel of andere funny business maar rechtstreekse investeringen in overheidspapier.
Wat gebeurt er nu als de uitgever van zo’n ETF failliet gaat? Voor de Duitse ETF gaat het bijvoorbeeld om iShares, een dochter van de fondsengigant BlackRock. Wel, er gebeurt eigenlijk helemaal niets. Net zoals er niets gebeurt met een beleggingsfonds wanneer een bank omvalt.

Veiliger dan spaarrekening

Je denkt nu waarschijnlijk spontaan aan de fondsen van Lehman waar het toch wel even anders liep? Klopt, maar deze fondsen investeerden in Lehman-obligaties en dat was uiteraard foute boel.
De ETF die ik hier noem, investeert enkel in Duits schuldpapier, heeft geen schulden en doet niets met derivaten. Meer info daarover is hier te vinden.
Voor mij is een dergelijke ETF veiliger dan een spaarrekening. In Cyprus werden bijvoorbeeld de spaargelden geviseerd. Wie obligaties, aandelen, ETF’s of fondsen in portefeuille had, bleef buiten schot. Al weet je niet of dat draaiboek in de toekomst gevolgd zal worden.
Is dit een ideale oplossing? Zeker niet. Ik denk ook niet dat er nog een ideale oplossing is vandaag.

Staatsbanken

AMSTERDAM ZUIDAS KANTORENSommigen opperen dat het misschien beter is om je geld van de bank te halen en in een kluis te gooien? Dat klinkt misschien aanvaardbaar maar brengt ook wel wat problemen met zich mee. Het is éénvoudig om je geld van de bank te halen maar als je het later weer op een rekening wil zetten, zal je goed moeten documenteren waar dat geld opeens vandaan komt. Zoniet gaat je financiële instelling mogelijk denken dat het om zwarte centen gaat. Koen Hoefgeest opperde op Twitter dat er niets veiliger is dan je geld parkeren bij een staatsbank. In Nederland zou dat dan ABN AMRO zijn. In België Belfius. Dat klopt misschien voor een stuk. Als je Nederlandse staatsobligaties veilig genoeg vindt, waarom dan niet je geld parkeren bij ABN AMRO? Deze bank is voor 100% in handen van de overheid. Dat kan zeker een tijdelijke oplossing zijn, maar het beschermt je niet tegen mogelijke confiscaties van spaargelden. En zo komen we weer bij goud en zilver uit als een alternatief voor je spaarcenten. Misschien niet meteen voor al je centen en misschien ook niet voor iedere belegger.

Auteur: Maarten Verheyen, Bron: Aandelen.com

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl