Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Luxemburgse premier waarschuwt voor oorlog

Jean-Claude Juncker

Alle nieuwsbureaus maakten afgelopen zondag melding van de uitspraak van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker in het Duitse weekblad “Der Spiegel” waarin hij zegt zich zorgen te maken over een eventuele kans op oorlog in Europa. Zijn zorgen hieromtrent komen  voort uit zijn ervaringen als voorzitter van de eurogroep en constateert dat in Zuid-Europese landen in toenemende mate anti-Duitse gevoelens de overhand krijgen vanwege de Duitse druk op die landen om draconisch te bezuinigen. Wie denkt dat de eeuwige vraag van oorlog en vrede in Europa niet meer actueel is, zou zich hevig kunnen vergissen. De demonen zijn niet weg, zij slapen alleen maar.” Dit zegt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker in het Duitse weekblad Der Spiegel. ,,Ik vind het frappant hoezeer de verhoudingen in 2013 lijken op die van 100 jaar geleden”, aldus Juncker. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Juncker is geschrokken van de verkiezingscampagnes in Griekenland en Italië. ,,Daar kwamen rassen sentimenten naar boven waarvan men dacht dat zij definitief verleden tijd zijn.”

Olie op het vuur

De uitspraak van de Luxemburgse premier is als olie op het vuur voor de verhitte gemoederen die momenteel door een aantal lidstaten waren. Het wijst erop dat hij kennelijk te lang voorzitter van de eurogroep is geweest en hierdoor de realiteit uit het Europese oog is verloren. De draconische bezuinigingsmaatregelen die aan Griekenland en Italië zijn opgelegd komen specifiek vanuit Brussel en niet vanuit Berlijn. Tijdens de uitoefening van zijn functie als voorzitter van de eurogroep (2005-2013) heeft hij erop toe moeten zien dat de Europese landen hun begrotingen op orde hadden zodat de tekorten niet boven de drie procent zouden uitstijgen. Geen enkel Europees land heeft zich hieraan gehouden. Dit kwam pijnlijk aan het licht na het uitbreken van de financiële crisis. Het eerste land dat door de mand viel was Ierland en moest met miljarden euro’s overeind gehouden worden. De problemen volgden elkaar in rap tempo op en vervolgens kwamen Griekenland, Portugal, Spanje en Italië bovendrijven als landen die door hun onverantwoorde uitgaven in grote financiële problemen waren terechtgekomen. Om deze problemen het hoofd te bieden heeft men in Europa gekozen om te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Deze bezuinigingen hebben inmiddels zulke belachelijke vormen aangenomen dat de bevolking van steeds meer landen de straat opgaan uit protest tegen het verlies aan koopkracht en dreigende armoede onder een groot gedeelte van de bevolking. De onvrede is zo groot dat in Griekenland bijvoorbeeld de fascistische partij “De gouden dageraad” bij de laatste verkiezingen 21 zetels in het parlement wist te bemachtigen. Deze nationalistische partij stelt zich vijandig op tegen buitenlanders en schuwt niet om hierbij buitensporig geweld te gebruiken. Ook in Italië heeft men de buik vol van de bezuinigingen en heeft de pro-Europese premier Mario Monti bij de laatste verkiezingen een enorm pak slaag gekregen.

Meerderheid kiezers is tegen Europa

Ondanks dat de Europese politieke leiders krampachtig hun ideaal van een “Verenigde Staten van  Europa” in stand willen houden is het draagvlak onder de bevolking nog nooit zo laag geweest. De overgrote meerderheid van de Europese bevolking wil het liefst zo snel mogelijk  af van de ‘dictatuur uit Brussel’. Het waren de vorming van de Europese Unie en de creatie van één gezamenlijke munt, de Euro, die volgens de politici ervoor zouden zorgen dat onderlinge oorlogen in Europa tot het verleden zouden gaan behoren. Uit de uitspraak van Juncker kan nu echter worden afgeleid dat het tegenovergestelde het geval is en dat de gedwongen éénwording van een aantal, in mentaliteit totaal verschillende landen juist zorgt voor méér oorlogsdreiging.

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl