Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Met terughoudendheid en grote irritatie….

Mark Rutte

Zelden is het voorgekomen in de Nederlandse politieke arena dat een politicus zo vaak ja heeft gezegd tegen dingen waarvan hij tevoren had gezworen dat dit een absoluut nee zou zijn. Met de regelmaat van de klok zet hij de Nederlandse bevolking op het verkeerde been door uitspraken en beloftes te doen die hij, als het puntje bij het paaltje komt, met evenveel gemak weer overboord zet. We herinneren ons allemaal nog de keiharde belofte aan de kiezer dat er onder zijn leiding niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek. Deze belofte leverde hem zoveel kiezers op dat de VVD als grootste partij uit de verkiezingsuitslag naar voren kwam.Inmiddels weten we beter. Op het moment dat hij deze belofte deed, wist hij al dat hij dit niet waar zou gaan maken, maar deze alléén gedaan heeft om zijn functie als Minister President veilig te stellen. Nog vóór de kabinetsonderhandelingen met de PvdA waren begonnen wist Diederik Samsom al dat het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek geen obstakel zou zijn voor de vorming van een regeringscoalitie VVD–PvdA.

Financiële hulp Griekenland

Ook tijdens de onderhandelingen in Brussel over de financiële steun die Griekenland zou krijgen is Rutte teruggekomen met toezeggingen aan Griekenland, waarvan hij vooraf had gezegd dat hij deze niet zou doen. Een keer maakte hij het zelfs zo bont door in de Tweede Kamer te melden dat Griekenland 109 miljard euro steun zou ontvangen terwijl dit 159 miljard moest zijn. Eerder had de premier laten weten dat een groter pakket dan 109 miljard absoluut niet onderhandelbaar zou zijn. Terwijl toenmalig Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, verklaarde dat de Premier dit verkeerd had begrepen bleef Rutte met veel gedraai en niet ter zake doende rekenkundige schijnbewegingen volhouden dat het 109 in plaats van 159 miljard was. Dat huichelen in de genen van Mark Rutte zit opgesloten bleek ook uit de invoering van de zogenaamde inkomensafhankelijke zorgpremie. Met hand en tand verdedigde hij dit besluit door erop te hameren dat dit een goed en rechtvaardig besluit was, totdat hij niet anders meer kon dan schoorvoetend toegeven dat hij een inschattingsfout fout had gemaakt.

Cyprus

Het lijkt misschien een beetje flauw om op deze huichelarij terug te komen, maar dat is het allerminst. Afgelopen vrijdag zei de Premier over het redden van de Cypriotische banken: “Cyprus is teveel vervlochten met de Europese Unie (lees:Europese banken) om het land (banken) niet te redden. Het is met terughoudendheid en grote irritatie dat we dit doen”. Hiermee wekt de Premier de indruk dat hij er eigenlijk helemaal niets voor voelt om Cyprus te redden van de ondergang, maar noodgedwongen niet anders kan. Zo op het oog lijkt zijn verklaring plausibel, ware het niet dat er een geniepig en huichelachtig addertje onder het gras ligt.

Proeftuintje

De economie van Cyprus maakt 0,2% uit van de totale Europese Unie. Rutte tracht ons wijs te maken dat de bankensector van Cyprus teveel vervlochten is met de bankensector van Griekenland en daardoor met die van de gehele Europese Unie. Tal van economen, analisten en ook politici waren, en zijn nog steeds de mening toegedaan dat een faillissement van Griekenland op den duur goedkoper is dan het eindeloos doormodderen met halfslachtige maatregelen en mondjesmaat steun verlenen. De Griekse economie maakt 1,9% uit van de totale economie van de Europese Unie. Volgens de experts zal een Grieks faillissement pijn doen bij een aantal banken maar geen onoverkoombaar probleem vormen. De Cypriotische mini-economie is nog een factor 10 kleiner dan de Griekse en deze zou de hele eurozone in de afgrond storten? Het lijkt er meer op dat de redding van Cyprus gebruikt wordt als een proeftuintje om de reacties af te wachten van de Europese bevolking. Als deze reactie meevalt kan je er donder op zeggen dat in volgende gevallen, bijvoorbeeld Spanje of Italië, de wettelijke status van de ‘spaarder’ wederom zal worden ‘opgehoogd, naar ‘private investeerder’, het depositogarantiestelsel aan de laars worden gelapten en de spaarder doodleuk gedwongen wordt om hem te laten meebetalen aan het overeind houden van ‘zijn’ bank.

Dit is wat in het achterhoofd speelde van de krampachtig lachende Minister President toen hij zei:

Met terughoudendheid en grote irritatie…..

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl