Mobiel

Desastreus EU beleid

ewald-engelen

Ewald Engelen

De groei­verschillen tussen de VS en de eurozone zijn nog nooit zo groot geweest. En ook de verwachtingen verschillen hemelsbreed: aantrekkende groei, dalende werkloosheid en oplopende inflatie in de VS, geen tot matige groei, blijvend hoge werkloosheid en deflatie in de eurozone.

Het is de voornaamste verklaring voor het feit dat in de VS de private en publieke schulden uitgedrukt als percentage van het bbp dalen, terwijl ze in Europa, ondanks historisch ongekende lastenverzwaringen en bezuinigingen, alleen maar stijgen. Anno 2014 hebben Europeanen niet alleen nog altijd minder te makken dan in 2008, ze zijn ook beduidend minder vermogend geworden.

Maar ook doordat uit de academische literatuur een steeds duidelijker beeld opdoemt van wat er is misgegaan. De welvaart van voor 2008 was schijnwelvaart, veroorzaakt door de irreële verwachting van immer stijgende huizenprijzen. Alleen dan is het rationeel om je zo buitensporig in de schulden te steken als Ierse, Spaanse, Britse en Nederlandse huishoudens hebben gedaan.

Er was al langer het werk van de Taiwanees-Amerikaanse huiseconoom van de Japanse zakenbank Nomura, Richard Koo, die de wereld rondtrok met lessen uit het verloren Japanse decennium en die internationaal naam heeft gemaakt met de term ‘balansrecessie’: een recessie die wordt veroorzaakt doordat huishoudens als gevolg van dalende huizenprijzen hun schulden moeten terugbrengen, daardoor beknibbelen op hun uitgaven en zo een recessie veroorzaken.

In 2010 lieten twee economen van de OESO, Reuven Glick en Kevin Langstein, zien dat de landen waar tussen 1995 en 2008 de hypotheekschuld het snelst was gegroeid ook de landen zijn waar, toen de onvermijdelijke correctie van de huizenprijzen eenmaal plaatsvond, de binnenlandse bestedingen het scherpst zijn gedaald en de recessie ook het diepst was en het langst duurde.

Deze boodschap is sindsdien door een groeiend aantal economen en instellingen in verschillende toonaarden herhaald: huizenzeepbellen en de daaropvolgende balansrecessies zijn de kwaadaardigste die er zijn. Zoals nu door de slepende recessie in de eurozone empirisch wordt gestaafd.

De welvaart van voor 2008 was schijn­welvaart

Afgelopen week voegde de economisch historicus Alan Taylor een nieuw en belangrijk stukje toe aan de puzzel van het Europese debacle. Op basis van nieuwe data van 140 jaar aan bankleningen in zeventien ontwikkelde economieën (waaronder Nederland) concludeert Taylor dat de explosieve schuldgroei sinds de jaren zeventig volledig voor rekening is gekomen van hypotheken.

Ook constateert hij dat het dominante beeld van banken niet klopt. Het zijn geen bemiddelaars tussen sparende huishoudens en investerende bedrijven, zoals banken zelf niet moe worden te herhalen. Het zijn vastgoedfondsen, aldus Taylor, die kort inlenen en lang uitlenen op basis van dekking door vastgoed. Besloegen hypotheekleningen in 1900 nog een derde van de bankbalans, in 2007 was dat verdubbeld. Bedrijfsleningen zijn een marginale post geworden.

En ook volgens Taylor zijn balansrecessies na een geïmplodeerde huizenzeepbel de ergste die er zijn. Gemiddeld leiden ze tot een verlies van pakweg een vijfde van de jaarlijkse economische productie en duren ze zo’n vijf jaar. Taylor maant beleids­makers dan ook niet alleen beter te letten op excessieve kredietgroei, maar ook op waar die kredieten voor worden gebruikt: huizenzeepbellen zijn namelijk gruwelijke dingen.

Geen pensioengelden in verpakte hypotheken, maar juist in bedrijfsleningen. Geen lofzang op de strenge crediteurbescherming in Europa, maar juist een pleidooi voor betere bescherming van de debiteur. Dat deze literatuur door vrijwel alle Europese beleidsmakers wordt genegeerd, doet vermoeden dat er andere belangen in het spel zijn. Bankvrienden zijn het.

Lees het hele artikel op: De Groene Amsterdammer

Tags
| | | | | |

 • Gerry1211

  Huizen zeepbellen gecrieerd door slechte hypotheken, gebundeld in tripple A bonds en verkocht aan Europa als “stellar”…..Dat heet diefstal!
  Amerikaanse werkeloosheid statestieken zijn vals. De werekelijke werkeloosheid in de VS is tenminste 20% en als men meetelt de mensen die geen werkeloosheids uitkering meer krijgen en “uitgeteld” zijn dat stijgen de nummer tot over de 30%. De laatste wonen in tent cities. Het Europees debacle is dat Amerika de EU onder de duim heeft. Als een Amerikaanse rechtbank een Franse bank een boete oplecht van $8.5 milljoen omdat ze zaken doen met een land dat van de VS niet mag, dan is Europa wel knetter gek dat ze nog zaken doen met Amerika. Iemand in Europa profiteerd hier wel van en het is niet de bevolking. Follow the money. Que bono?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • liefhebber nr1

  Economen hebben al in 2005 een film gemaakt genaamd ” de dag dat de dollar valt”
  In die film werdt toen alduidelijk dat Amerika een financieele keus had gemaakt waarbij ze failliet waren.
  Je kunt dit vergelijken met dat je kiest dat je van een flat afspringt en zolang je valt mankeer je nog niets, maar ooit zul je te pletter vallen. Maar de dollar zit zo verworven met de rest van de wereld dat alle landen mee zullen zuigen en meegaan naar de afgrond. Dus wereldwijd zullen allelanden er voor zorgen dat Amerika zo langzaam mogenlijk valt en niet neer komt.Zo verklaarde zij dat.
  Wat ik hiermee wil zeggen dat we economen genoeg hebben die wakker genoeg zijn dat ze niet in dergelijke vallen trappen zoals onze politieke leiders dat wel doen.
  De wakkere economen horen aan het roer te zitten en niet aan de wal te staan.
  Hoe krijgen wij hun daar op de juiste plek, want BV Nederland en ook BV Amerika heeft een groot te kort aan vak mensen. Zij vechten ook niet zoals Kennedy tegen de kapers.
  Echter niet alleen de politieke leiders maar ook de bevolking zelf is er schuldig aan, ze hebben zelf voor hun onder gang gekozen. De ouderen hebben met hun deelname aan het piramide spel de laatste instappers wel met de stukken laten zitten.
  Wie niet in dit spel getrapt is heeft nu ook geen crisis, jongeren daar in tegen hadden geen keus en zij zijn dan ook kansloos gemaakt op de uitzonderingen na.
  Wat alleen al de Nederlandse huizen markt betreft is het schandalig hoe plaatselijke overheden de grondprijs uit de hand hebben laten lopen, Projectontwikkelaars gingen er met miljoenen vandoor, Banken speelde er dapper op in en de overheid keeeeek toe. En de burger rekende zich rijk met de inflatie op zijn huis. Het was één groot feest waarbij de gemeente huizen en bank gebouwen veranderde in paleizen. En de woningen in kippenhokken.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • Gerry1211

  Ik begrijp wat je zegt en ben het ook grotendeels eens met jou…..Maar het echte gedonder met de banken begon hier toen Clinton, die in bed was met Wall street de Glass Steagall Act af schafde zodat de banken van allerlei creative en illegale transacties verzonnen en geld een commodity werd waaraan verdient werd. Zodoende werd geld verschoven van de bevolking naar de 1%…De manier waarop dat gebeurde is heden ter dage nog niet duidelijk in Washington….Toen de banken plotseling door de mand vielen werden de banken gered maar niet de bevolking. ….De bevolking was niet op de hoogte van deze illegale transacties en zat met de strop dat groot gedeeltes van hun vermogen plotsklaps weg was. Er is veel kritiek over het fijt dat geen enkel bankier het gevang in ging terewijl ze allemaal schuldig zijn aan diefstal.. In tegenstelling tot IJsland. Project ontwikkelaars behoren tot de 1% en zij hebben Lobbyists die hun vertegenwoordigen. Wie vertegenwoordigd de bevolking in Nederland. Voor zover ik kan zien niemand. Er is hier absoluut niets veranderd en the banks still engage in all sorts of illegalities, and no one stops them…..Reasons: The Banks pay for their re-election campaigns. Meaning the Banks have bought and now own US Congress as well as the Senate. Ever heard of the Koch brothers? Washington is an extremely corrupt cabal.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • liefhebber nr1

  Rond 1999 is in Nederland de inflatie op hol geslagen. De jeugd kon niet meer sparen want rente kregen ze bijna niet en hun spaar centen werden met de dag minder waard. Dat maakte ook niets uit want zij konden hun droom huis voor 100% lenen (iets wat daarvoor onmogenlijk was) plus ook nog eens de kopers kosten was ineens heel normaal want rente koste toch bijna niets meer..
  Terwijl daarvoor de jeugd allerlei bij baantjes hadden en hun huizen geheel of deels zelf bouwden en zo slechts voor de helft financierde,werdt het toen ineens ook nog onmogenlijk om zelf te bouwen dankzij project ontwikkelaars die alle bouwgrond weg kaapte met medewerking van de plaatselijke overheden.
  Bouwgrond steeg gigantisch in prijs en werden steeds meer in kleinere stukken verdeeld en de huizen werden steeds duurder en kleiner kon alleen door aannemer gebouw worden die als de projectontwikkelaar werkte. In sommige gevallen deed de bank ook mee als project ontwikkelaar en dan was je ook nog eens verplicht om bij die bank te lenen als je op die plek wilde wonen.
  De jeugd had begin jaren 90 nog alle kansen om een goede middenstands woning te bouwen met 50% lening en 15 jaar later kon men slechts een kippehok kopen met 110% lening erop.
  De jeugd zelf werkte ook niet meer extra bij zoals voor heen.
  Dit alles had natuurlijk nooit kunnen gebeuren als men niet zoveel geld had bijgedrukt en voor zo’n lage rente.
  In Denemarken is de inflatie ongeveer in 2005 op hol geslagen, daar werdt de landbouw de klos en daar geld ongeveer het zelfde als met de huizenmarkt in Nederland. Ook hadden de plaatselijke overheden het zelfde gedaan met de bouwgrond maar dat werkte hier niet, want er was gewoon geen vraag naar die grond. In de andere EU landen ook weer de zelfde verhalen.
  Men heeft bewust de bevolking het werken afgeleerd en daarnaast ook nog eens wijs gemaakt dat je met dat goedkope geld lenen veel kunt besteden. Terwijl men eerst niet of slechts 1 maal op vakantie ging, ging men later 3x en veel verder weg.
  En alles moest maar luxer en luxer.
  Ik kan me nog rond 2003 herrinneren dat overheden dat extreme lenen tegen wilde gaan maar Winkels en industrie waarschuwde met massa ontslagen, dus leenden men maar door tot het echt niet meer kon. Dat was dus 2008.
  Daar waar veel gewerkt wordt kan ook veel besteed worden.
  Maar het komt niet uit de lucht vallen en daar begon men toch wel in te geloven.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 • http://www.blijeeconomie.nl BlijeEconomie•NL

  Ik citeer: Macht. “Het gaat helemaal fout … de financiële sector heeft de politiek in zijn zak” meldt antropologisch journalist Joris Luyendijk. Zie voetnoot 32 = http://www.blijeeconomie.nl/pdf/Nog-meer-crisis.pdf
  Suuz Polman – Co-auteur / Pro Deo

  Thumb up 0 Thumb down 0

ADVERTENTIE

Lees ons nu ook op Gewoon-Nieuws-Magazine

Alle artikelen gratis voor u samengevat
in een overzichtelijk tijdschrift

FACEBOOK

ADVERTENTIE

INTERESSANTE WEBSITES

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
Over GN
Nieuwsbrief
Contact
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2014 gewoon-nieuws.nl | Design worldwidewebworkers