Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

goud-kilo-Maple-Leaf

Goud

Als Duitsland haar goud repatrieert, is dat slechts een van de vele waarschuwingssignalen dat het gehele wereldwijde papierengeldsysteem aan het bezwijken is onder het gewicht van de zware last aan schulden. Het is duidelijk; uiteindelijk zal de dollar zijn status als de wereld reservemunt verliezen. En dus verliest de VS haar recht geld te drukken om hun schulden te ‘betalen’, erger nog, de schuldenbom blijft alsmaar doorgroeien, en Amerika en de rest van de wereld wordt geconfronteerd met een zeer ernstige financiële crisis.

“Met uitzondering van alleen de 200-jarige periode van de gouden standaard (1714-1914 in Groot-Brittannië), hebben vrijwel alle regeringen in de geschiedenis hun exclusieve bevoegdheid gebruikt om geld te drukken om de mensen op te lichten en te plunderen.” – F.A. Hayek

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse bondgenoten gevraagd hebben om de terugkeer van hun goud. Eind 1960 en begin 1970, toen de oorlog in Vietnam de uitgaven van Amerika de inflatie omhoog joeg, verloor de wereld het vertrouwen in de VS wel hun begrotingstekorten zouden kunnen reduceren, en het handelstekort opheffen.

Dat was in een tijd waarin buitenlandse overheden wettelijk hun papieren dollars konden inwisselen voor goud. Zodoende deed de Franse president Charles de Gaulle precies dat. In 1965 besteedde hij $150 miljoen van de reserves van zijn land en wisselde het papiergeld voor Amerikaans goud uit Ft. Knox. De Gaulle had zelfs aangeboden om de Franse marine het goud terug naar Frankrijk te begeleiden. Spanje deed hetzelfde, ze wisselden 60 miljoen dollar aan US dollarreserves voor goud om. Enkele andere landen volgden dit voorbeeld. Om een run op Fort Knox te stoppen, beëindigde op 15 augustus 1971 president Nixon de directe inwisselbaarheid van de dollar tegen goud.

Begrijpelijk vraagt Duitsland zich nu concreet af of Amerika nog steeds een betrouwbare lener is. In wezen vraagt ze haar goud terug, omdat ze twijfelt of de Federal Reserve het nog heeft. Het goud, indien nog aanwezig, kan ook als onderpand door de VS aan anderen zijn gegeven. Dat is de reden waarom Duitsland over een periode van 7-jaar spreekt om haar goud naar huis terug te halen. Het moet angstaanjagend zijn, als je bondgenoten in wezen zeggen: “Wij hebben geen vertrouwen meer in je. Geef ons goud terug.”

Economy-Sinking-ShipDe impact van de repatriëring van het Duitse goud op de dollar draait eigenlijk om één onbeantwoorde vraag: waarom duurt het zeven jaar om die overdracht te voltooien? De populaire verklaring is dat de Fed zich al lang ontdaan heeft van de goudvoorraad in naam van andere landen, of als onderpand verstrekt heeft aan een groot aantal verschillende kredietverstrekkers, of opnieuw heeft beleend. Als dat zo is, dan heeft Duitsland waarschijnlijk beleefdheidshalve gevraagd om een zevenjarige tijdlijn, zodat de Fed zijn gezicht kan redden, en om te voorkomen dat andere deposanten hun eigen goud terug eisen – met andere woorden om een ‘run’ op de Fed te vermijden.

Natuurlijk kan de Fed meer dollars drukken om goud op de open markt te kopen teneinde een eventueel tekort te compenseren, maar dit zal de goud prijs opdrijven, en een nieuwe piek in de goudprijs veroorzaken, dat dan een bevestiging is dat de dollar minder waard is.

Hoe dan ook, er is nog een belangrijke verandering, het betekent namelijk dat de VS hun vermogen verliest om de overheidsuitgaven die op schuld is gebaseerd niet meer kan financieren. Dat moet een absolute nachtmerrie zijn. Wanneer een land als de VS failliet gaat, omdat het een trillion dollar of zelfs meer als jaarlijks tekort heeft terwijl de politieke wil ontbreekt om de uitgaven in te perken, — dan wordt het echt belangrijk om goud te bezitten.

Begrotingstekort VS: 6,6 duizend miljard dollar

Maar wacht, het is nog veel erger, want het ware begrotingstekort is gezwollen tot meer dan zes keer het officiële cijfer naar 6,6 trillion dollar aan nieuwe verplichtingen over het boekjaar 2012, tenminste volgens John Williams van ShadowStats.com – die op basis van de algemeen aanvaarde boekhoudkundige principes (GAAP) de jaarrekening van 2012 van de Amerikaanse overheid analyseerden.

Amerika moet nl. ook rekening houden met toekomstige verplichtingen van de Sociale Zekerheid en Medicare. Dit is alarmerend genoeg – nog meer verontrustend is echter hoe het cijfer in 2012 explodeerde: Onder andere weerspiegelt deze stijging, “de verslechterende economische omstandigheden, zegt de heer Williams, waarbij is inbegrepen een meer realistische rapportage over de verplichtingen als gevolg van Obamacare, en met belangrijke consolidaties voor zorgwekkende entiteiten, zoals Fannie Mae en Freddie Mac die ook verdisconteerd moeten worden in de federale overheidscijfers.”

Een 6,6 trillion dollar tekort; “dat vertegenwoordigt ongeveer 45% van het jaarlijkse BBP,” zegt Eric Sprott. “En dit jaar, kan het echte tekort in de dubbele cijfers liggen.” – “We weten waar dit naartoe gaat, we weten dat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen – dat betekent dat ergens langs de lijn, ofwel de overheid de gepensioneerde werknemers, of anderen in de sociale zekerheid, of de lieden die denken dat ze gezondheidszorg krijgen, dat niet krijgen. En deze situatie is redelijk voorspelbaar.” – “De dag dat dit besef komt, is een van vele verschillende scenario’s voor de ineenstorting van het financiële systeem, waardoor de mensen in goud en zilver zullen vluchten.” Zo wordt het wereldgeldsysteem opzettelijk vernield! Terwijl de monetaire signalen die de markten afgeven vervormd zijn.

Manipulatie goud- en zilvermarkt

Inmiddels heeft de US Mint geen zilver meer. Door gebrek aan zilver kunnen ze geen nieuwe zilver ‘Eagles’ slaan, waarom de verkoop moest worden opgeschort. Wanneer de US Mint niet aan de vraag naar fysiek edelmetaal -goud en zilver- kan voldoen, is er iets goed mis met de spotprijzen. Het is onmogelijk als er zoveel belangstelling voor fysieke edelmetaal is, dat de Mint niet aan de vraag kan voldoen, tenzij de spotprijs wordt gemanipuleerd om deze kunstmatig laag te houden?

Zonder een samenzweringtheoreticus te zijn, maar wel weet hoe de economie werkt, word je achterdochtig als de vraag naar fysiek edelmetaal een duidelijk signaal geeft dat de markt de spotprijs niet vertrouwt. De termijnmarktprijzen voor goud en zilver worden steeds meer irrelevant. En de tekorten in fysiek goud en zilver zijn zeker tekenen dat er iets beschamend mis is gegaan!

“We hebben het hier niet over het falen van een enkele bank – al lijkt het meer en meer waarschijnlijk dat een enkele bank (UniCredit) als eerste valt. We hebben het over het falen van een volledig systeem, het grootste systeem van kredieten en bankwezen op aarde.
Het papierengeldsysteem dat we in plaats hebben, betekent dat er in wezen geen limiet aan de grootte van de bailouts is die kunnen (en naar mijn mening zullen) worden georganiseerd. Ja, de ECB heeft regels tegen het redden (financieren) van landen. Maar die regels zullen worden gewijzigd, daar kun je op wedden. De Federal Reserve kan niet toestaan dat Amerikaanse geldmarktfondsen tot 500 miljard dollar verliezen. Het kan niet toestaan dat het gehele Europese bedrijfsleven instort. Wat betreft de andere risico’s – inflatie, een paniek uit euro’s en dollars – alles wordt getolereerd, behalve een complete ineenstorting.”

US Dollar down
“Mijn kern aanbeveling is om zo veel mogelijk goud (en zilver) edelmetaal te kopen. Bedenk eens: het totaal van centrale bank goudaankopen in het derde kwartaal is meer dan verdubbeld t.o.v. het derde kwartaal van 2010. Dit is een wereld die in goud vlucht. Dit is de dood van de Amerikaanse dollar als reservevaluta van de wereld.” Schreef, Porter Stansberry.

In het algemeen zijn de kredietmarkten ook niet gek. Griekse eenjarige obligaties geven nu een rente van 1.006%. En de Portugese soevereine ‘spread’ is opgelopen met 200 basispunten tot 1.200 bps (12%) ten opzichte van de Duitse overheidsschuld. Maar toch blijven de centrale banken er alles aan doen wat in hun vermogen is om Griekenland te redden. Maar dat betekent nog niet dat ze denken om andere noodlijdende EU-leden, zoals Portugal, Italië en Spanje ook zo aan pakken.

“Ik verwachtte dat aandelen omhoog zullen gaan. Het is benijdenswaardig, gezien het suïcidale monetaire beleid van de Federal Reserve.” Schreef onlangs de legendarische investeerder Seth Klarman, die goed werk verrichtte door uit te leggen waarom het Fed-beleid zo gevaarlijk is. Zoals hij het hieronder samenvat:

“[Fed-voorzitter Ben] Bernanke en Draghi [Europese Centrale Bank] lijken vastbesloten alle obligaties voor onbepaalde tijd op te kopen, al dan niet of hun acties een economisch herstel opleveren of niet, in weerwil van de onaangename bijeffecten. Het is duidelijk dat na vier jaar of meer hun inspanningen niets hebben opgeleverd van wat was voorspeld. Alleen een fanaat gaat door met een plan dat niet werkt en dan nog, in weerwil van gezond verstand, het nog eens massaal uitbreidt … Het grootste gevaar ligt in het feit hoe snel marktdeelnemers deze acties als normaal zijn gaan accepteren. Wat kan er fout gaan? Nou ja, zo ongeveer alles: markten zijn vervormd, toekomstige rendementen verminderd, gevaarsignalen gedoofd, nieuwe zeepbellen geblazen, waarschuwingen in de wind geslagen, en zo wordt inflatie aangewakkerd. Wanneer de beleggers gaan geloven dat het neerwaartse risico niet meer bestaat, moedigt dat aan hogere prijzen te betalen, daarmee meer risico te aanvaarden tegen lager rendement.”

Dankzij al deze manipulaties: Konden de Chinese goedkoper Goud kopen, zoals twee maanden geleden. Met prijzen aan de lage kant van een zes maanden prijsreeks, bereikte de goud import naar China via Hong Kong een record in december jl. ter grootte van 114 ton.

China-Gold-Infographic-3
“Nog indrukwekkender zijn de jaartotalen. China importeerde het afgelopen jaar 2012 een totaal van 834,5 ton – een 94% stijging ten opzichte van 2011. Dat is meer goud dan de hele voorraad in bezit van de Bank van Japan. Vergeet niet dat de Chinese overheid de lippen verzegeld houdt als het gaat om goudinvoer. Dus deze cijfers via Hong Kong zijn de beste die er zijn, om ons op te baseren. De werkelijke cijfers zijn ongetwijfeld nog hoger.

“Het is duidelijk dat de Chinese leiders vastbesloten zijn om aanzienlijk minder afhankelijk te zijn van de US dollar en Amerikaanse staatsobligaties. Dat laat hen slechts nog één haalbare optie: Het omzetten van hun eigen valuta in een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel,” zegt Byron King.

Iets meer dan een jaar geleden said de research director van de People ‘s Bank of China: “Geen enkel actief is nu nog veilig. De enige overgebleven mogelijkheid om risico’s af te dekken is het houden van harde valuta – goud en zilver.”

Wees gewaarschuwd: in het westen kunnen goudbeleggers binnenkort met een ander ernstig probleem geconfronteerd worden, genaamd kapitaalcontrole die mogelijk wordt ingevoerd, dus overweeg om in het buitenland te investeren voordat het te laat is.

Uit Canada komt een ander symptoom van de inflatie: Vanaf vandaag, zal de Royal Canadian Mint met de distributie van pennies stoppen. Het Ministerie van Financiën kondigde dit reeds een jaar geleden aan, met de mededeling dat het 1,6 cent kost om een 1-cent penny te maken, de 35 miljard reeds in omloop, blijven in circulatie.

Een laatste opmerking: China heeft de problemen van luchtvervuiling ter harte genomen. De technische oplossing voor dit probleem is het gebruik van katalysatoren welke op alle dieselmotoren moeten worden aangebracht. Dit is goed nieuws voor de edelmetalen platina en palladium waarvan de vraag en de prijzen, omhoog zullen gaan. Dus als een alternatief voor het kopen van goud en zilver kun je onder andere deze edelmetalen toevoegen als inflatiebescherming en koopkrachtbeveiliging.

Bron: Doijer & Kalff

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2017 gewoon-nieuws.nl