Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

FederalReserve

“Crash” goud en zilver

Een extra editie van deze nieuwsbrief lijkt me wel op zijn plaats na de “crash” van goud en zilver gisteren. Op momenten zoals deze, is het goed om even een stap terug te zetten en na te gaan of de fundamtentals nog steeds aanwezig zijn.
Ik begin met het opmeten van de schade.

Als je denkt dat dit er vreselijk uitziet, dan heb je gelijk. Mocht het een troost zijn: ook mijn portefeuille kreeg vrijdag een vreselijke klap. Nabeurs werd het zelfs nog erger. Ik had vorige week zelfs gewaarschuwd dat deze dag zou komen. Goud heeft de voorbije jaren de steun op $1530 herhaaldelijk getest waardoor er rond deze niveaus behoorlijk wat stop-loss orders lagen. Bovendien zijn er heel wat beleggers die automatisch verkopen wanneer zo’n belangrijke steun het begeeft. En als kers op de taart, noteert goud nu meer dan 20% onder de highs waardoor heel de media kan roepen dat we nu officieel in een berenmarkt zitten.

Er waren nog meer elementen die marktspelers nerveus maakten. Denk maar aan het verkoopadvies van Goldman Sachs enkele dagen geleden of de gedwongen goudverkopen van Cyprus. Als onderdeel van het reddingsplan stond ergens in de kleine lettertjes dat de Cypriotische centrale bank verplicht was om 10 ton goud te verkopen om mee te helpen met de financiering van het plan. Bij de centrale bank wisten ze echter van niets en vrijdag gaf het éne lid na de andere zijn ontslag omdat door dergelijke beslissingen de onafhankelijkheid van de centrale bank in het gedrang komt. Cyprus klampt zich vast aan de goudreserves en vecht ervoor als een leeuw. Niettemin heeft die 10 ton maar een waarde van ongeveer 400 miljoen euro. Op een totale financieringsbehoefte van 23 miljard euro niet meer dan een druppel op een hete plaat.

Goldman Sachs

Eerder zagen we ook al Griekenland er alles aan doen om te vermijden dat de goudreserves opgeofferd moesten worden. Toch vreemd dat men zo’n gevecht wil leveren voor iets dat volgens velen niet veel waarde heeft en financieel amper iets voorstelt. Het moet dan toch zijn dat ze geloven dat deze reserves vroeg of laat belangrijk en waardevol zullen worden? Goed, nog even over de jongens van Goldman Sachs. Mijn mailbox zat vol met emails van beleggers die me vroegen of het niet tijd werd om goud te verkopen nu Goldman Sachs een verkoopadvies geeft en uitpakt met een koersdoel van $1270.

Die zijn blijkbaar allemaal vergeten dat Goldman Sachs in 2007 klanten adviseerde subprimeleningen te kopen terwijl men op hetzelfde moment en voor eigen rekening short ging op deze rommel?

Het zou me niet verbazen als ze nu precies hetzelfde doen. Iedereen adviseren om goud te verkopen … en zelf van de lage prijzen gebruikmaken om posities op te bouwen. Zo verdien je geld op Wall Street.

Federal Reserve

Paul Craig Roberts heeft het antwoord. Als voormalig “Assistant Secretary of the US Treasury”, meent hij te weten dat de Federal Reserve achter deze aanval zit. Volgens Robert maakt de FED zich zorgen over de dollar. De centrale bank print behoorlijk veel geld om een inéénstorting van het systeem te vermijden. Het risico bestaat dan echter dat je munt in vrije val gaat, waardoor je hier niet mee verder kan gaan.

Lees het hele artikel op: Beurs.com

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl