Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Van crisis naar een ander Nederland

euro in de tangHet woordje crisis heeft een element van tijdelijkheid in zich. Het is even wat minder en wordt daarna al snel weer beter. Onze regering en vooral de Eurobonzen doen dan ook hun uiterste best om ons regelmatig te vertellen dat er weer licht aan de horizon zichtbaar wordt, dat de genomen maatregelen (belastingverhogingen en bezuinigingen) het gewenste effect hebben. Als er weer economische groei ontstaat dan…

Breuk met wat is opgebouwd tussen 1945 en 2008

In het jaarverslag 2012 van de Raad van State staat echter een heel ander verhaal. De ontwikkelingen en vraagstukken waarmee Nederland nu wordt geconfronteerd, zijn niet van voorbijgaande aard, zoals de veelgebruikte aanduiding crisis lijkt te suggereren. Zij vergen structurele hervormingen en aanpassingen. Niet alleen aan een nieuwe situatie, maar ook aan een nieuwe dynamiek waarin Europa vooralsnog steeds verder achterop raakt. De verhouding tussen staat en samenleving zal duurzaam wijzigen door deze hervormingen en aanpassingen.. en verder: Dat vergt duidelijkheid over waar men voortaan niet meer op mag rekenen en tegenover verminderde voorzieningen zal uiteindelijk ook lastenverlichting gesteld moeten worden.

Kosten van levensonderhoud en huishoudingen

De kosten van levensonderhoud kennen in Nederland al vele jaren maar één weg en die loopt steil omhoog. O.a. huur, belastingen, de zorg, autorijden en openbaar vervoer, energie en levensmiddelen kennen qua kostprijs en daarmee verbonden belastingen, accijnzen en opslagen maar één trend en die loopt in een sneltreinvaart omhoog. In 2010 kregen ruim 1,1 miljoen huishoudens huurtoeslag. In 2011 werd aan 4,7 miljoen personen zorgtoeslag uitgekeerd. Qua bedrag praten we dan over meer dan zes miljard aan subsidies of beter gezegd herverdelingsgelden. Over 2012 en 2013 zullen deze cijfers nog veel hoger gaan uitvallen terwijl het aantal mensen dat betalende bijdragen kan leveren, om deze herverdeling van gelden in stand te kunnen houden door een toenemende werkloosheid en het zakken van inkomens, drastisch aan het dalen is.

Even wat samengevat

  1. De kosten van levensonderhoud stijgen per dag;
  2. Er zijn miljoenen mensen die niet meer zonder subsidies kunnen en het aantal is sterk groeiende;
  3. De inkomens van de lagere- en middengroepen zakken al een hele tijd en het aantal mensen dat zonder werk komt te zitten groeit gestaag;
  4. De overheid legt steeds meer belastingen op maar levert zelf minder aan de burgers;
  5. De zekerheid van de waarde van geld en die van het gespaarde op spaarrekeningen en in pensioenkassen  wordt per dag minder;
  6. Op allerlei manieren, worden degenen met spaargeld of een eigen huis aangesproken om zelf te gaan betalen als er hulp of zorg nodig is zonder dat deze invloed hebben op compleet uit de hand gelopen kosten van deze zorg;
  7. Economisch groei kunnen we waarschijnlijk een hele lange tijd gaan vergeten. Demografisch gezien is er sprake van vergrijzing en krimp. Lenen van geld is moeilijk of onmogelijk en er moet heel veel van het nu nog overblijvende geld naar de afbetaling van leningen die al zijn afgesloten.Dit alles gaat ten koste van de pure consumptie.

Lees het complete artikel op: Biflatie.nl

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl