Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Twijfel aan verklaring ING

cyberaanvalDe redactie van Gewoon-Nieuws.nl ontving een mail van een lezer van onze website. Hij is rekeninghouder bij de ING-bank en heeft met zijn webshop veel hinder ondervonden van de betalingsproblemen waarmee ING de dagen rond Pasen werd geconfronteerd. Hij stoorde zich vooral aan de wijze waarop de reguliere media hierover berichtte. Volgens hem nam de pers de verklaringen van de bank, als zijnde een cyberaanval klakkeloos over  zonder ook maar de mogelijkheid te bekijken van misschien een heel andere oorzaak. Het zou om een DDoS-aanval gaan aldus woordvoerders van de bank. Daarbij worden grote hoeveelheden data naar een server gestuurd zodat die niet meer bereikbaar zijn voor gebruikers. Deskundigen achten dit onwaarschijnlijk omdat de systemen zo’n aanval makkelijk zouden kunnen weerstaan. Volgens Erik (dat is de naam van onze lezer) heeft het gewoon met slordigheid en onderschatting te maken. Hij wijst erop dat vorig jaar tijdens de paasdagen er ook al problemen met de transacties waren. Hij zegt:”Ik heb vorig jaar gezien dat overboekingen die tijdens de Pasen gedaan waren pas een week later werden bijgeschreven op onze rekening (maar wel met de datum van een week terug). Die bedragen zijn dus een week bij de ING blijven hangen. In elk geval opvallend dat het nu weer helemaal mis gaat met de transacties tijdens de paasdagen.

Hieronder schetst Erik een denkbeeldige discussie die naar aanleiding van de perikelen op het hoofdkantoor van de ING zou hebben kunnen plaatsgevonden

ING-Logo

 

Dinsdag 02-04-2013 hoofdkantoor ING

IT-manager: Onze systemen zijn overbelast. Klanten kunnen niet meer met iDeal betalen en de banksaldo’s kloppen niet meer. Alles staat op tilt.  Er verschijnen steeds meer berichten hierover in de media.

Raad van bestuur: Hoe kan dat nou toch weer verdorie? Doe er iets aan! Heel slecht hoor voor de PR.

IT manager: Nou het zit zo: we hebben met de paasdagen helemaal geen data verwerkt. Iedereen was een extra dag vrij. En dan houden we ook nog de betalingen naar andere banken wat langer achter om zo dat renteverschil nog  te pakken. Weet u wel…?

Raad van bestuur: Heel vervelend allemaal. Had je dat niet kunnen voorzien?

IT-manager: Tja, vroeger deed de consument tijdens de Pasen niet zo veel , maar dat is inmiddels veranderd. Consumenten shoppen gewoon verder via internet. Er waren vorig jaar ook al problemen, toen ging het ook niet helemaal goed. Online transacties zijn weer flink gestegen. Het is gewoon teveel data. Die achterstand krijgen we niet meer weggewerkt.

Raad van bestuur: Nou, fraai is dat, wat nu?

IT-manager: De media vragen om een verklaring. We kunnen toch niet toegeven dat onze systemen niet in staat zijn om de data te verwerken. Dat komt nogal amateuristisch over natuurlijk, denkt u niet?

Raad van Bestuur: Inderdaad. we halen er onze communicatie-specialist bij. Die lui weten altijd wel weer een logische verklaring te verzinnen.

Hoofd communicatie: Goed dat u mij erbij haalt. Laat me ‘s even nadenken. Ik heb ervoor gestudeerd, dus het komt wel goed. We moeten dit natuurlijk buiten onze verantwoordelijkheid plaatsen. Zodat wij er ook niks aan kunnen doen. Toegeven is geen optie. Teveel reputatieschade. Zou het niet ook een aanval van buitenaf kunnen zijn waardoor het bij ons misgaat?

IT-manager: Hé da’s geen gek idee. Misschien een cyberaanval. Symptomen zijn precies hetzelfde: een overbelast systeem. Oost Europese internet criminelen overladen ons met data…

Raad van bestuur: Prima idee. Oost-Europese criminelen, dat doet het altijd goed in de media. Maar gaan ze niet verder graven dan? Dat moeten we niet hebben.

Hoofd communicatie: Geen zorgen daarover. De media slikt dit als zoete koek. Ze zullen overal internet-specialisten optrommelen om uit te leggen wat een cyber-aanval is. Kunnen ze een mooi verhaal omheen bouwen. Ik zou zeggen, doen!

IT-manager: En de media kunnen natuurlijk niet in onze systemen komen kijken om te zien wat er echt aan de hand is. Lijkt me dus wel een waterdichte verklaring. Kunnen we misschien wel vaker gebruiken als er iets misgaat.

Raad van Bestuur: Prima, dan zijn we eruit. Nu maar snel een persverklaring doen want die laat al te lang op zich wachten. Het zal wel een hoop onrust geven, maar wij blijven in elk geval buiten schot. Heren, bedankt voor de prettige samenwerking enneh… we houden dit wel onder ons natuurlijk.

 

Groeten, en al vast bedankt voor als jullie dit willen plaatsen,

 Erik

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl