Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel
DEN HAAG-TWEEDE KAMER-BANKEN

Gerrit Zalm en Boele Staal tijdens een ‘onderonsje’

Voormalig wetgever wordt ontduiker

Het ziet er naar uit dat oud-minister van financiën Gerrit Zalm, momenteel CEO van de ABN-Amro en Jan Hommen, CEO van de ING-bank, het mogelijk maken voor welgestelde Nederlanders en rijke industriëlen om op mega schaal de belasting te ontduiken. Beide bedrijven worden genoemd in de uitgelekte gegevens, de zogenaamde “offshore-leaks”. Deze twee banken hebben voor hun cliënten tientallen vennootschappen laten registreren op de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Dagblad Trouw onderzoekt de database waar zij inzage in heeft en hieruit blijkt dat de ING-bank een aantal bedrijven heeft laten opzetten voor de Indonesische miljardair Eddy William Katuari, diens familie en zakenpartners. Volgens Trouw staan ook de namen van vermogende Nederlandse particuliere op de lijst.

Jan Hommen

Jan Hommen

Woordvoerders van ING en ABN-Amro haastten zich om te verklaren dat ze nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking, en de ABN-Amro benadrukte dat de vennootschappen altijd voldoen aan de lokale en internationale wetten.

Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat de identiteit van de betrokkenen van de vennootschappen wordt afgeschermd met behulp van zogenaamde ‘nominee’ bedrijven. Dit zijn bureaus die optreden als directeur of aandeelhouder, terwijl de werkelijke eigenaar onzichtbaar op de achtergrond blijft. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van de namen van 21 ING-bestuurders in de database van Portcullis, het trustkantoor van waaruit de documenten zijn gelekt. Ook heeft ING zelf opgetreden als ‘nominee’-director en ‘nominee’-aandeelhouder. Oud-Ser-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, tot in 2006 lid van de raad van bestuur van ING, zegt in een reactie ‘geen flauw idee’ te hebben waarom zijn naam in de database voorkomt. Volgens ING kan inschrijving door de lokale autoriteiten vereist zijn.

Ergerlijk en de waanzin ten top

Het frustrerende voor de Nederlandse bevolking is het feit dat Gerrit Zalm, toen hij nog Minister van Financiën was verantwoordelijk was voor de inning van de belastinggelden. In die periode heeft hij wetten de Tweede Kamer laten passeren die het voor Justitie makkelijker moest maken om ontduikers te kunnen opsporen en zwaarder te straffen. Nu is deze man als opperbaas van de ABN-Amro eindverantwoordelijk voor een strategie die feilloos de mazen in de wet weet te vinden, waardoor het mogelijk wordt om zijn eigen wetten te omzeilen. Ondertussen komen steeds grotere delen van de Nederlandse bevolking almaar verder in de financiële problemen omdat zij de reddingen van de banken moeten betalen, terwijl zijn rijke vrienden bij de multinationals, private megalomane instituten en corporaties door hem in de gelegenheid worden gesteld om op grote schaal de belasting te ’tillen’ door allerlei wazige en misleidende constructies, die hen uiteindelijk in de belastingparadijzen doen terechtkomen.

Snapt u het nog….? Wij niet!

 


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl