Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website gewoon-nieuws.nl. Meer informatie
Mobiel

Staat ontvangt, burger betaalt

gouden eierenEen populaire slagzin tegenwoordig is dat de rijke Europese landen, met Duitsland op kop, de belastingbetaler niet meer wil laten opdraaien voor de bail-outs van de armere landen. Maar in feite is de realiteit omgekeerd. De eurocrisis heeft de belastingbetaler in deze landen al heel veel geld bespaard, zo staat op CNBC.

Door de crisis in de armere zuiderse landen, zijn de rentevoeten op de obligaties in Duitsland, Frankrijk, Finland en Nederland fors gedaald. De besparing door de lagere rentevoeten is veel groter dan de bijdrage voor de bail-outs. Uiteraard wordt daar met geen woord over gerept, zeker niet met de Duitse verkiezingen in aantocht.

Een studie van Allianz berekende dat de Duitse overheid in de periode 2010-2012 meer dan € 10 miljard heeft bespaard doordat de rentevoeten daalden van 3,39 % naar 1,18 %. Een studie van Jens Boysen-Hogrefe berekende dat Duitsland in 2011 € 8,6 miljard bespaarde door de lagere rentevoeten bij de Europese centrale bank en hun status als veilige haven.

De andere landen zoals Nederland, Frankrijk en Finland profiteren in mindere mate van hun status als veilige haven, maar zagen hun rentevoeten ook aanzienlijk dalen. Noord-Europese landen winnen meer doordat hun rentevoeten dalen dan dat ze moeten bijdragen aan de redding van de andere landen.

Bron: Beurs.com


ADVERTENTIE

FACEBOOK

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE

ARCHIEF
GEWOON-NIEUWS.NL
INFORMATIE
Heeft u interessant nieuws? Mail het ons!
© 2018 gewoon-nieuws.nl